ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / AEGEAN CUISINE

H πρωτοβουλία AegeanCuisine, μία δράση των Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων

H πρωτοβουλία AegeanCuisine (Κουζίνα του Αιγαίου) αξιοποιεί την πλούσια αιγαιοπελαγίτικη οινογαστρονομία

07/07/2011 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


aegeancuisine_F17111.jpgH πρωτοβουλία AegeanCuisine  αποτελεί μια δράση του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α.) Νοτίου Αιγαίου που υλοποιείται σε στενή συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και  σκοπεύει στην εμπορική και επικοινωνιακή ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και της αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας.

Στόχος της δράσης αυτής είναι να αξιοποιηθεί η ιδιαίτερα πλούσια αιγαιοπελαγίτικη οινογαστρονομία προς όφελος των επιχειρήσεων των νησιών, ώστε αυτές να αποκομίσουν περισσότερα έσοδα από την τουριστική αγορά. Η ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και της γαστρονομίας μπορεί να αποτελέσει όχημα προώθησης θεματικού τουρισμού των νησιών μας και διεθνούς προβολής των τοπικών παραγόμενων προϊόντων.

Έπειτα από αρκετές συζητήσεις με τους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες της γαστρονομίας, εκδόθηκε το γαστρονομικό λεύκωμα «Η Κουζίνα του Αιγαίου», στο οποίο γίνεται μια πρώτη αποτύπωση του εξαιρετικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών του Νοτίου Αιγαίου μέσα από την παρουσίαση χαρακτηριστικών αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών, τις οποίες προσέγγισε με μια σύγχρονη ματιά η συγγραφέας Νταϊάνα Κόχυλα.

Το σύστημα  αναλαμβάνει την προβολή των παραγωγών τροφίμων, οίνου και ποτών στο ελληνικό και διεθνές χονδρικό και λιανικό εμπόριο, την προβολή εστιατορίων, εμπορικών καταστημάτων, καταλυμάτων και λοιπών επιχειρήσεων στην τουριστική αγορά, την ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας στα μέσα ενημέρωσης, την ισχυρή παρουσία του AegeanCuisine και των επιχειρήσεων-μελών του στο Διαδίκτυο, τη διεξαγωγή προωθητικών εκδηλώσεων, εμπορικών αποστολών και σεμιναρίων, την παροχή συμβουλών ως προς την τυποποίηση και την προώθηση των προϊόντων εντός καταστημάτων και εστιατορίων, καθώς και την επιστημονική ανάδειξη της σχετιζόμενης με τη γαστρονομία πολιτιστικής κληρονομιάς

Στη συνέχεια των δράσεων της πρωτοβουλίας AegeanCuisine συστάθηκε η Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή Γαστρονομίας εκ Προσωπικοτήτων, στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι των δύο Επιμελητηρίων, o Διευθυντής του ΚΕΤΑ κ. Γιώργος Καλώστος και εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου της οινογαστρονομίας όπως ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης και ο κ. Λευτέρης Λαζάρου.

Μέλη του AegeanCuisine προορίζονται να γίνουν οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας συνολικά και κάθε νησιού ειδικότερα. Η συμμετοχή μιας επιχείρησης στις δράσεις της πρωτοβουλίας ΑegeanCuisine θα της εξασφαλίσει μια σειρά από επικοινωνιακά και εμπορικά οφέλη καθώς και την πρόσβαση σε συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες από πλευράς του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου.

Μετά από τις επιθεωρήσεις από «μυστικούς πελάτες» στις επιχειρήσεις που είχαν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στο Σύστημα AegeanCuisine και μετά τις αξιολογήσεις, σειρά τώρα είχαν να μοιραστούν τα Ειδικά Σήματα AegeanCuisine, καθώς  αποτελούν  το σημείο κλειδί για την αναγνώριση των εστιατορίων που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την πρωτοβουλία. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα σήματα-πιστοποιήσεις έχουν κατασκευαστεί από τοπικά και αντιπροσωπευτικά υλικά των νησιών και όχι από σύγχρονες καινοτομίες (π.χ στα Δωδεκάνησα πλακάκι, στις Κυκλάδες πήλινα).

Τέλος, προκειμένου το ΑegeanCuisine να αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη διάσταση καθώς και μια πιο εδραιωμένη θέση στην νησιωτική Ελλάδα, έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις με τα Επιμελητήρια του Βορείου Αιγαίου, ώστε να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις τους στις επιχειρήσεις των Κυκλάδων, καθώς και της Δωδεκανήσου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ