ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Προκηρύχθηκε η Δράση «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης Πληττόμενων από την Πανδημία Τουριστικών Επιχειρήσεων Φιλοξενίας»

Υποβολή προτάσεων από 16/06/2021 έως 29/9/2021

11/06/2021 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Δημοσίευση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη Δράση «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης Πληττόμενων από την Πανδημία Τουριστικών Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, διαθέτοντας υψηλής ποιότητας περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα, ο δε τομέας Τουρισμού έχει βαρύνουσα σημασία για την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας κατά 12,5% στο ΑΕΠ και κατά 17,1% στην απασχόληση, με στοιχεία 2019, ενώ επιδρά και σε σημαντικό αριθμό κλάδων άλλων τομέων της οικονομίας, με καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας. Η σημαντικότερη συμβολή σε αυτή την θετική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία ανήκει τόσο στις επιχειρήσεις φιλοξενίας κάθε μορφής (ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων κλπ), όσο και στις λοιπές επιχειρήσεις της τουριστικής αλυσίδας, όπως τα τουριστικά πρακτορεία και οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.

Η έξαρση της πανδημίας της νόσου COVID-19 και η συνέχισή της για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει πλήξει σε μεγάλη κλίμακα τον συγκεκριμένο κλάδο, προκαλώντας κίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους, ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, καθώς και ενόψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας για το 2021, σχεδιάστηκε η παρούσα στοχευμένη δράση, προκειμένου να συμβάλλει στη στήριξη της λειτουργίας των επιλέξιμων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου με τη δημιουργία επαρκούς ρευστότητας για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητάς τους, μέσω της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μέρους του κεφαλαίου κίνησης αυτών.

Για τη στήριξη της λειτουργίας των άνω επιχειρήσεων υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου COVID-19 και μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προτίθεται να επιχορηγήσει τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις για την χορήγηση κεφαλαίου κίνησης απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης.

ΛΗΠΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ – ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Λήπτες της ενίσχυσης, ήτοι επιχειρήσεις που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως εξειδικεύονται ακολούθως, βάσει των ΚΑΔ, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα.

2. Ο δυνητικός λήπτης υποβάλλει μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ και μόνο για έναν επιλέξιμο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, για το σύνολο των τουριστικών εγκαταστάσεων φιλοξενίας που διαθέτει ή των λοιπών τουριστικών δραστηριοτήτων του.

3. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες:

α) Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2020.

β) Να έχουν συμπληρώσει 1 τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας κατά το έτος 2019. Η ανωτέρω προϋπόθεση συμμετοχής τεκμαίρεται ότι πληρείται για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2020 και για τις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.

γ) Να έχουν μέχρι την 31.12.2020 ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6: «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ». Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) Φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 καθώς και για επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο στο έτος 2019, ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.

δ) Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014.

ε) Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ.

στ) Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους του έτους 2020 ποσοστού 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Ο κύκλος εργασιών του έτους 2019 προκύπτει από το υποβληθέν Ε3. Ως κύκλος εργασιών του έτους 2020, για τις ανάγκες της παρούσας, ορίζεται αυτός που έχει συμπληρωθεί από το δικαιούχο στο ΠΣΚΕ και ο οποίος επιβεβαιώνεται ως προς την ορθότητα των καταχωρηθέντων στην Υπεύθυνη Δήλωση του λογιστή της επιχείρησης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV - Δικαιολογητικά συμμετοχής που επισυνάπτονται ηλεκτρονικά). Το ποσοστό μείωσης που προκύπτει στρογγυλοποιείται στο δεύτερο ποσοστιαίο δεκαδικό ψηφίο. Η προϋπόθεση συμμετοχής του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου τεκμαίρεται ότι πληρείται στην περίπτωση επιχειρήσεων με έναρξη εργασιών εντός του έτους 2020, καθώς και στην περίπτωση επιχειρήσεων που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και δεν είχαν κατά το ως άνω έτος έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019, ο κύκλος εργασιών του έτους 2019 συγκρίνεται με τον κύκλο εργασιών που αντιστοιχεί σε ίσο αριθμό ημερών του 2020 (συνολικός κύκλος εργασιών 2020 δια 365 Χ αριθμός ημερών λειτουργίας έτους 2019).

Για τις επιχειρήσεις που έχουν διαχειριστική χρήση από 1 Ιουλίου έως 30 Ιουνίου, δηλώνονται και συγκρίνονται οι κύκλοι εργασιών των χρήσεων 1.1.2019 - 31.12.19 και 1.1.2020 – 31.12.2020, όπως προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ των διαστημάτων αυτών.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

1. Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει μέρος του απαιτούμενου Κεφαλαίου Κίνησης των επιλέξιμων τουριστικών επιχειρήσεων του τουριστικού Κλάδου για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας τους. Αναλυτικότερα:

  • Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% για τις επιχειρήσεις με επιλέξιμο ΚΑΔ στην κατηγορία 55 και 2,5% για επιχειρήσεις με άλλον επιλέξιμο ΚΑΔ του ετησίου Κύκλου Εργασιών έτους 2019, όπως αυτός υπολογίζεται με βάση τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης αυτής (Έντυπο Ε3 Φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε το έτος 2020, πεδίο 500 Σύνολο Εσόδων από Πωλήσεις Αγαθών και Παροχή Υπηρεσιών).
  • Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020, υπολογίζεται ο ανηγμένος κύκλος εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020) ως ο συνολικός κύκλος εργασιών έτους (2019 ή 2020) δια των αριθμό ημερών λειτουργίας έτους (2019 ή 2020) επί 365 ή 366 αντιστοίχως. Δίνεται συνολική μη επιστρεπτέα ενίσχυση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα του ανηγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020) όπως υπολογίζεται.
  • Στις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους, αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δύναται να ανέλθει σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα, επί του συνολικού ή του ανηγμένου Κύκλου Εργασιών του έτους 2020 όπως οι όροι αυτοί προσδιορίστηκαν πιο πάνω. Για τον υπολογισμό του κατάλληλου κύκλου εργασιών (συνολικός ή ανηγμένος) λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία της εκ νέου λειτουργίας τους (πρώτη ημέρα εσόδων) εντός του 2020 μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού σταδίου.

2. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 400.000€ ανά επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η Τετάρτη 16/06/2021 και ώρα 10:00 με καταληκτική ημερομηνία την Τετάρτη 29/9/2021 και ώρα 17:00. Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν δύνανται να λάβουν ενίσχυση. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας και ώρας της ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων Χρηματοδότησης, δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή αίτησης.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1η Απριλίου 2021 και η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως 31.12.2021.


DOWNLOADS