ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Πρώτη παρουσίαση για το Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013

07/05/2008 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Την Παρασκευή 04 Απριλίου 2008, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και των στόχων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) 2007-2013.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου «ΕΡΜΗΣ», εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων & Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Δρόσος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των φορέων των νησιών.

 

Κατά την εισήγησή του, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, αναφέρθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο, η οποία φέρνει πολλές αλλαγές και στο πλαίσιο με το οποίο θα λειτουργούν και θα υλοποιούνται τα προγράμματα, αλλά και στο ίδιο το Νότιο Αιγαίο, που, λόγω της αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος πάνω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου, κατατάσσεται στις πιο αναπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Όπως τόνισε ο κ. Κόκκινος, παρά αυτή την εξέλιξη, το Νότιο Αιγαίο θα έχει στη διάθεσή του αρκετούς πόρους που συνολικά από το Περιφερειακό Πρόγραμμα και τα Τομεακά Προγράμματα αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ το ζητούμενο είναι η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία, ώστε να επιλεγούν και να υλοποιηθούν τα πλέον χρήσιμα αναπτυξιακά έργα.

 

Κύρια αναπτυξιακή επιλογή για το Νότιο Αιγαίο αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε όλους τους παραγωγικούς τομείς με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας της. Ιδιαίτερη δε βαρύτητα δίνεται στον τριτογενή τομέα και ιδιαίτερα στον τουρισμό, όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και τη διαφοροποίησή του με αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

 

Σχετικά με την πορεία του Γ’ ΚΠΣ, ανέφερε ότι. ενώ το 2004 τα ενταγμένα έργα ήταν 210 και η απορρόφηση μόλις 12,5%, σήμερα τα ενταγμένα έργα είναι 650 και η απορρόφηση 73%. Συνεπώς, έχει καταγραφεί ένας τριπλασιασμός του αριθμού των ενταγμένων έργων, ενώ εξαπλασιάσθηκε η απορροφητικότητα.

 

Κλείνοντας, ο κ. Κόκκινος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων και τους εργαζόμενους, από όποια θέση υπηρετούν, να εργασθούν συντονισμένα και συλλογικά, προκειμένου να επιτευχθεί το κοινό όραμα όλων «να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας».

 

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν, κάνοντας παρεμβάσεις, οι κ.κ. Δημήτρης Μπάιλας,  Νομάρχης Κυκλάδων, Γιάννης Μαχαιρίδης, Νομάρχης Δωδεκανήσου, Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων, καθώς και δήμαρχοι των νησιών του νομού, κατά τις οποίες ανέλυσαν τις θέσεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους σχετικά με την υλοποίηση των έργων που θα ενταχθούν στη Δ’ Προγραμματική Περίοδο, υπό το πρίσμα της ιδιαιτερότητας των νησιωτικών περιοχών, με όσα προβλήματα και δυσκολίες δημιουργεί αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος εξέφρασε, ακόμη μια φορά, την αντίθεσή του ως προς την ενοποίηση των περιφερειών του Αιγαίου σε μια ευρύτερη, τονίζοντας το γεγονός ότι θα καταστεί αδύνατος και αναποτελεσματικός ο έλεγχος 60 νησιών από το κέντρο. Πρότεινε, δε, στον Γ.Γ. κ. Δρόσο τη σύσταση επιτροπής - αποτελούμενης τόσο από εμπειρογνώμονες των νομών Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, όσο και από στελέχη του υπουργείου - η οποία θα εξετάσει τις ιδιαιτερότητες των νησιών, που καθιστούν, κατά τη γνώμη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, μη εφικτή την εφαρμογή και των έλεγχο των επερχόμενων δράσεων του Ε.Σ.Π.Α.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων & Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Δρόσος, αφού άκουσε προσεκτικά τις θέσεις των παραπάνω, συμφώνησε με τη διακριτή ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών και δεσμεύθηκε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε θέματα στήριξης, ιδιαίτερα των φορέων που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα μέσα, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου και να υλοποιήσουν έργα. Ιδιαίτερα, δε, στάθηκε στην πρόταση του κ. Ρούσσου, συμφωνώντας μαζί του και διαβεβαιώνοντας τον για τον άμεσο σχεδιασμό της εν λόγω επιτροπής.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε προβολή των έργων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου.