ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Ακριβέστερη αναγραφή συστατικών στα τρόφιμα

28/02/2008 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας των καταναλωτών τροφίμων έκανε η Κομισιόν με την πρότασή της να γίνουν σαφέστερες οι επισημάνσεις διατροφικού ενδιαφέροντος στις συσκευασίες τους των τροφίμων και ποτών. Η πρόταση της Επιτροπής, που τροποποιεί βελτιώνοντας προηγούμενη κοινοτική οδηγία, στοχεύει στην πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών που θα αγοράζουν τα διάφορα τρόφιμα και ποτά, γνωρίζοντας ακριβώς τη διατροφική-θρεπτική αξία τους.


Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες των τροφίμων - ποτών, στο μπροστινό τμήμα των συσκευασιών τους, τη περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, λίπη, κεκορεσμένα λίπη, υδρογονάνθρακες, καθώς και ειδική αναφορά σε περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια ή χιλιοστολίτρα ή μερίδα τροφίμου σε ζάχαρη και αλάτι. Επιπλέον, θα πρέπει να αναγράφεται η αναλογία αυτών των στοιχείων ως προς τις προσλαμβανόμενες ποσότητες αναφοράς, δηλαδή θα γνωρίζουν οι καταναλωτές ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση για καθένα από τα αναγραφόμενα συστατικά.


Ακόμη θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία των τροφίμων - ποτών αν περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες όπως λ.χ. αραχίδες, γάλα, μουστάρδα, ψάρια κ.λπ. Η παρουσία αλλεργιογόνων ουσιών δεν θα αναγράφεται υποχρεωτικά μόνο στα τρόφιμα - ποτά που πωλούνται συσκευασμένα, αλλά και σ' εκείνα που σερβίρονται σε εστιατόρια, στα έτοιμα φαγητά ή άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.