ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Ευρυζωνικότητα - «Ο ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα»

21/02/2006 πηγή: Στυλιανός Σκιαθίτης


Τι είναι η Ευρυζωνικότητα;

Με τον όρο «Ευρυζωνικότητα» εννοούμε ένα προηγμένο και καινοτόμο περιβάλλον, από κοινωνική και τεχνολογική άποψη, το οποίο αποτελείται από γρήγορες συνδέσεις με το διαδίκτυο (Internet) και κατάλληλες δικτυακές υποδομές για την ανάπτυξη νέων ευρυζωνικών εφαρμογών και υπηρεσιών. Οι δικτυακές υποδομές χαρακτηρίζονται από αδιάλειπτη σύνδεση, υψηλή ταχύτητα και χαμηλό κόστος με τη δυνατότητα συνεχούς αναβάθμισης, ώστε να εξελίσσονται ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών. Μέσω της ευρυζωνικότητας παρέχονται πολύ γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες υπό τη μορφή καταναλωτικού αγαθού.

 

Οι ευρυζωνικές υποδομές αφορούν δίκτυα τηλεπικοινωνιών που εγγυώνται την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των τελικών χρηστών (φορέων, επιχειρήσεων, πολιτών) στην πληροφορία και τα συστήματα επικοινωνίας, για την εκπλήρωση των αναγκών τους.

 

Η ευρυζωνική πρόσβαση μπορεί να παρασχεθεί μέσω

  • Σταθερών δικτύων (Δίκτυο-καλωδίων, οπτικών ινών)
  • Ασύρματων δικτύων (WiFi)
  • Δικτύων Kινητής Τηλεφωνίας 3ης γενιάς (3G)
  • Δορυφορικών συστημάτων
  • Τηλεοπτικών δικτύων (Καλωδιακή τηλεόραση)

Η Ευρυζωνικότητα με απλά λόγια

Εύκολα: Διαρκής σύνδεση στο διαδίκτυο (Internet) χωρίς πολύπλοκες ρυθμίσεις

Γρήγορα: Υψηλές ταχύτητες (10 - 100πλάσια ταχύτητα σε σχέση με τη συμβατική σύνδεση) για νέες εφαρμογές

Σταθερά: Αξιόπιστες ψηφιακές συνδέσεις με εγγυημένα σταθερά υψηλές αποδόσεις

 

Τι σημαίνει πρακτικά «Ευρυζωνικότητα» για τον πολίτη και τον επιχειρηματία

Η ευρυζωνικότητα αποτελεί συνδυασμό υποδομής και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που προσφέρουν στον πολίτη τη δυνατότητα για ηλεκτρονικές συναλλαγές από την «έδρα» του (γραφείο, σπίτι) με τις Δημόσιες Υπηρεσίες, με υψηλές ταχύτητες και υψηλό βαθμό ασφάλειας δεδομένων. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών μέσω εναλλακτικών δικτύων, εξυπηρέτησης τραπεζικών συναλλαγών με ευκολία, ταχύτητα και ασφάλεια.

 

Υπάρχουν όμως και άλλες δυνατότητες, όπως είναι η εργασία εξ’ αποστάσεως, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας και οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας και πρόνοιας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, μέσω της τηλεϊατρικής. Ο κατάλογος των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες μέσω της ευρυζωνικότητας συνεχίζεται με την ενημέρωση και την ψυχαγωγία, την παρακολούθηση ταινιών με άμεση επιλογή από ηλεκτρονικές ταινιοθήκες, την επιλογή και άμεση αγορά της επιθυμητής μουσικής από ηλεκτρονικά δισκοπωλεία, την έγκαιρη ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων για θεάματα, παραστάσεις και αθλητικούς αγώνες. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να επωφελούνται με καλύτερη και φθηνότερη επικοινωνία, με δυνατότητα τηλεφωνικής συνομιλίας σε συνδυασμό με εικόνα και πρακτικά μηδενικό κόστος μέσω νέων τεχνολογιών κ.λπ.

 

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέσω των καινοτόμων χαρακτηριστικών των ευρυζωνικών δικτύων και υπηρεσιών θα μπορέσουν να έχουν μια δυναμική οικονομική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη αυτή θα βασιστεί στην απλοποίηση του τρόπου εισαγωγής των επιχειρήσεων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, στην υλοποίηση νέων εξελιγμένων και αποδοτικών μηχανισμών διαφήμισης και προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, αλλά και στην ελαχιστοποίηση της σημασίας της γεωγραφικής περιοχής στην οποία εδρεύει και λειτουργεί μια επιχείρηση. Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει διεθνώς αναγνωριστεί ότι μπορεί να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Τα οφέλη για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι σημαντικά, δεδομένου ότι η ύπαρξη κατάλληλων υποδομών δίνει τη δυνατότητα αύξησης της ανταγωνιστικότητας τους μέσω νέων μεθόδων λειτουργίας και προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, όπως επίσης και των εμπορικών συναλλαγών.

 

Τα πλεονεκτήματα της Ευρυζωνικότητας για τις Μ.Μ.Ε. των Κυκλάδων

Οι Μ.Μ.Ε. των Κυκλάδων μπορούν να επωφεληθούν από την ευρυζωνικότητα επενδύοντας σε υποδομές, οι οποίες θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την επικοινωνία και θα προσφέρουν νέες υπηρεσίες στους πελάτες τους.

 

Ενδεικτικά, οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων στις Κυκλάδες, μπορούν να επενδύσουν στην ανάπτυξη ασύρματων δικτυακών υποδομών (WiFi), δημιουργώντας ένα περιβάλλον συνεχούς εργασιακής απασχόλησης ή διασκέδασης των πελατών τους. Για παράδειγμα, θα προσφέρεται συνεχής πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω φορητού υπολογιστή ή υπολογιστή παλάμης (PDA), από όποιο σημείο κι αν βρίσκεται ο πελάτης, αξιοποιώντας κάθε χώρο της επιχείρησης ως σημείο «επαγγελματικής συνάντησης» ή ψυχαγωγίας. Με αυτόν τον τρόπο, η επιχείρηση δημιουργεί ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία ενισχύουν τη θέση της και αποτελούν, πολλές φορές, μια νέα πηγή εσόδων (ενοικίαση εξοπλισμού, παροχή υπηρεσιών διαδικτύου κλπ).

 

Μεγάλο πλεονέκτημα της ασύρματης τεχνολογίας είναι ότι δεν απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη της υποδομής, καθώς, επίσης, ότι εξαλείφεται το κόστος της καλωδίωσης, η οποία δεν είναι πλέον απαραίτητη. Επιπροσθέτως, δεν απαιτείται η διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης κατά τις εργασίες εγκατάστασης ή συντήρησης του απαραίτητου εξοπλισμού.

 

Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης μπορούν, επίσης, να έχουν σημαντικό όφελος από τα ευρυζωνικά δίκτυα, με την ανάπτυξη συστημάτων ασύρματης παραγγελιοληψίας  από την οποία συνεπάγεται ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας, η αναβάθμιση της εσωτερικής οργάνωσης, η ενίσχυση της εξωτερικής εικόνας, η μείωση του λειτουργικού κόστους, η  καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και η μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου για την επιχείρηση.

 

Πέρα από τα παραπάνω, κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας, μπορεί να επενδύσει στη νέα τεχνολογία αναπτύσσοντας ευρυζωνικές υποδομές, που, στο σύνολο τους, θα αποτελέσουν νέες πηγές εσόδων, θα δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες, θα αναβαθμίσουν τις διαδικασίες εσωτερικής οργάνωσης, θα παρέχουν εναλλακτικές μεθόδους διαφήμισης και προώθησης των υπηρεσιών - προϊόντων τους και θα παρέχουν νέες μεθόδους επικοινωνίας, οι οποίες θα ξεπερνούν τα προβλήματα της γεωγραφικής μορφολογίας του νομού.

 

Πως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας (www.infosociety.gr) ενισχύει την Ευρυζωνικότητα;

Το πρόγραμμα της Κ.τ.Π. στηρίζει την επέκταση της ευρυζωνικότητας, με την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών, την ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη ευρυζωνικού περιεχομένου.


Μεταξύ των δράσεων των ευρυζωνικών υποδομών, περιλαμβάνονται:

 

  • Η αξιοποίηση του δορυφόρου HellasSAT, για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε νησιά ή άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, η δημιουργία σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, η κατασκευή μητροπολιτικών ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών κ.λπ. Ειδικότερα, διαμορφώνονται υποδομές δορυφορικών συστημάτων σύνδεσης και πρόσβασης για απομακρυσμένα σημεία δημοσίου
    ενδιαφέροντος, όπως σχολεία, κέντρα υγείας, μονάδες ψυχαγωγίας, και στρατοπέδων ώστε να είναι δυνατή η παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε αυτά (εικόνα, ήχος, δεδομένα).
  • Η δημιουργία Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο διαδίκτυο από ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε χώρους προσβάσιμους από το κοινό (Wireless Hotspots). Ήδη στην πρώτη φάση της δράσης, αναπτύσσονται περισσότερα από 470 σημεία ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης σε σχεδόν 200 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Τα περισσότερα σημεία αναπτύσσονται από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και του κλάδου εστίασης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην βελτίωση της τουριστικής υποδομής της χώρας.
  • Η κατασκευή Μητροπολιτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Οπτικών Iνών (Metropolitan Area Networks) σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ βαθμού), που συμβάλλουν στην επέκταση της ευρυζωνικότητας, στην περαιτέρω αύξηση του ανταγωνισμού στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και στην καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Τα δίκτυα αυτά, διασύνδεουν τουλάχιστον 20 σημεία δημοσίου συμφέροντος σε κάθε περιοχή (σχολεία, νοσοκομεία, δήμοι, δημόσιες υπηρεσίες,
    εφορίες, αστυνομικά τμήματα κλπ.). Βασική αρχή είναι η δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού στην παροχή υπηρεσιών τόσο από πλευράς πρόσβασης, όσο και περιεχομένου προς όφελος του καταναλωτή - χρήστη, με διαθεσιμότητα ανοικτών υποδομών οπτικών ινών. Ήδη, πολλοί δήμοι αποκτούν μητροπολιτικά οπτικά δίκτυα μέσω του προγράμματος της Κ.τ.Π.
  • Η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων τοπικής πρόσβασης σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για τη σύνδεση φορέων της δημόσιας διοίκησης στο εθνικό δίκτυο δημόσιας διοίκησης «Σύζευξις». Ενίσχυση επενδύσεων για την ανάπτυξη δικτύων ευρυζωνικής τοπικής πρόσβασης στις περιφέρειες της χώρας (εκτός Αττικής - Θεσσαλονίκης). Στόχος είναι η δημιουργία, με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, ευρυζωνικών υποδομών τοπικής πρόσβασης στην περιφέρεια, ώστε να καταστεί δυνατή η προσφορά ευρυζωνικών υπηρεσιών στους πολίτες, στις επιχειρήσεις καθώς και σε δημόσιους φορείς, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με πιο προσιτά τιμολόγια.
  • Η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων, τα οποία αποσκοπούν στην ανάπτυξη νέων ευρυζωνικών υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθούν κρίσιμοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, όπως ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός, η Εκπαίδευση, η Υγεία και Κοινωνική Mέριμνα, οι Μεταφορές, η Πληροφόρηση και Ψυχαγωγία, το λιανικό εμπόριο κ.λπ.
  • Η ανάπτυξη «έξυπνων οικισμών» μέσω της αξιοποίησης των ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών. Η δράση αυτή απευθύνεται σε επιλεγμένους γεωγραφικά απομακρυσμένους ΟΤΑ Α’ βαθμού με την υποβολή ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης συγκεκριμένων περιοχών.
  • Η ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) μέσω των συλλογικών φορέων τους και άλλων ειδικών ομάδων πληθυσμού.

Τέλος, ειδικές δράσεις αφορούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Πρόκειται για αυτοτελείς δράσεις μικρής κλίμακας σε 85 σημεία όλης της χώρας, καθώς και ενίσχυση της προβολής των ωφελειών της ευρυζωνικότητας μέσω σεμιναρίων και ημερίδων.

 

Χρήσιμες πληροφορίες για την ευρυζωνικότητα μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω δικτυακούς τόπους: www.keta-notioaigaio.gr, www.go-online.gr, www.observatory.gr, www.broad-band.gr, www.broadbandcity.gr, www.infosoc.gr, www.adslgr.com, www2.syzefxis.gov.gr