ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας για τη διαφθορά

Στην 80ή θέση, από την 94η πέρυσι, βρίσκεται το 2013 η Ελλάδα στην κατάταξη 177 χωρών ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς

05/12/2013 πηγή: 03/12/2013 www.in.gr


Στην 80ή θέση, από την 94η πέρυσι, βρίσκεται το 2013 η Ελλάδα στην κατάταξη 177 χωρών ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (Corruption Perceptions Index, CPI) τον οποίο καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια -με βελτίωση μεν, αλλά ακόμη στον πάτο των χωρών της ΕΕ.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά τέσσερις βαθμούς στους 40. Παραμένει όμως χαμηλότερα όλων των χωρών της ΕΕ στη λίστα (οι κοντινότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι η Βουλγαρία, στην 70ή θέση, και η Ρουμανία στην 69η).

Όσον αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, οι περισσότερες μεταβολές είναι οριακές (μίας μονάδας ή και καμίας στο «σκορ») με αξιοσημείωτη όμως επιδείνωση της Ισπανίας (από τις 65 στις 59 μονάδες, στην 40η θέση) και της Κύπρου (από τις 66 στις 63 μονάδες, στην 31η θέση).


  • Η κατάταξη των χωρών κατά τη Διεθνή Διαφάνεια (αγγλικά)

    Το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες, σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας.

    Η οργάνωση, με έδρα το Βερολίνο, εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει ένα «σοβαρό πρόβλημα» φαινόμενων δωροδοκίας και δωροληψίας στον δημόσιο τομέα. 

    Καμία από τις 177 χώρες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην μελέτη αυτή για το 2013 δεν πέτυχε άριστη βαθμολογία. 

    Η κατάταξη αυτή «σκιαγραφεί μια ανησυχητική εικόνα», εκτιμά η μη κυβερνητική οργάνωση. «Πάρα το γεγονός ότι μια ομάδα χωρών επιτυγχάνει ένα καλό αποτέλεσμα, καμία δεν φθάνει την τελειότητα. Και περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών έχουν λιγότερο από 50» επισημαίνει.

    Μεταξύ των χωρών που έχουν χάσει τις περισσότερες θέσεις στην κατάταξη για το 2013 βρίσκεται η Συρία, η οποία σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, όπως και η Λιβύη και το Μάλι, δύο χώρες οι οποίες γνώρισαν ένοπλες συρράξεις τα τελευταία χρόνια.

    Μεταξύ των χωρών «όπου η κατάσταση έχει βελτιωθεί περισσότερο», παρά το ότι ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά, είναι η Μιανμάρ.

    Ο δείκτης CPI διαμορφώνεται σε μία κλίμακα από 0 για τη χειρότερη επίδοση σε θέματα διαφάνειας έως 100 για την καλύτερη.

    Στις πρώτες 15 θέσεις, με 80 ως 89 βαθμούς, κατατάσσονται η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

    Στο τέλος της κατάταξης, δηλαδή μεταξύ 10 και 19, βρίσκονται το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ, η Ισημερινή Γουινέα, η Γουινέα-Μπισάου, η Αϊτή, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Υεμένη.

    Η οργάνωση τονίζει ότι είναι αδύνατον να μετρηθεί επακριβώς η διαφθορά καθεαυτή, καθώς είναι παράνομη και συγκαλυμμένη.


    Για να μπορέσει να καταρτίσει τον Δείκτη, η Διεθνής Διαφάνεια συγκεντρώνει απόψεις και εκτιμήσεις ειδικών στις τάξεις διεθνών οργανισμών.