ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Καταγραφή εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσω «Εργάνης»

Την αναλυτική καταγραφή της μισθωτής εργασίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω του συστήματος «Εργάνη» ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

19/09/2013 πηγή: 10/09/2013 www.in.gr


Την αναλυτική καταγραφή της μισθωτής εργασίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω του συστήματος «Εργάνη» ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η ηλεκτρονική καταγραφή θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα και θα διαρκέσει από τις 15 Σεπτεμβρίου ώς τις 15 Νοεμβρίου.

Η διαδικασία αποφασίστηκε την Τρίτη, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν, εκτός του κ. Βρούτση, ο υφυπουργός Β.Κεγκέρογλου, η γγ του υπουργείου Άννα Στρατινάκη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θ.Αμπατζόγλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των εργαζομένων στη μισθωτή ιδιωτική οικονομία μέσω του συστήματος 'Εργάνη'.

Δυο μήνες μετά, στις 16 Νοεμβρίου, θα έχουμε την 'ακτινογραφία' των μισθωτών με ακρίβεια και με κάθε λεπτομέρεια: Πόσοι, ποιοι και που εργάζονται, με τι μισθούς και με τι τύπο σύμβασης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Συμπλήρωσε ότι η καταγραφή θα αποτελέσει μια «πυξίδα» που θα επιτρέπει να ασκούνται στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με βάση τα πραγματικά και αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και όχι «στα τυφλά» με απλές εκτιμήσεις.

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε: «Με το μεγάλο αυτό βήμα που γίνεται στην εξέλιξη του συστήματος 'Εργάνη' θα έχουμε απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις.

» Αυτό σημαίνει λιγότερος χρόνος και λιγότερος κόπος, ενώ οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα με τις επιχειρήσεις, διενεργώντας αποτελεσματικότερους ελέγχους προστατεύοντας αυτές που με νομιμότητα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και το κράτος».

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Αννα Στρατινάκη σημείωσε ότι με τα 10 ηλεκτρονικά έντυπα για κάθε κατάσταση του μισθωτού βίου, το υπουργείο Εργασίας πλέον θα μπορεί να παρακολουθεί στενά το καρδιογράφημα της αγοράς εργασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας να παρεμβαίνουν άμεσα και στοχευμένα όταν εντοπίζονται παραβατικές συμπεριφορές και καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας».

Επίσης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου τόνισε ότι με την εφαρμογή του συστήματος και την ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΣΕΠΕ θα αντλούνται σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες, ώστε να προχωρούμε αυτόματα στην έκδοση διοικητικών πράξεων (εγγραφές, αναστολές, διαγραφές, επιδόματα, χορήγηση βεβαιώσεων, κ.λ.π.).

«Επίσης, έχουμε την ασφαλιστική ταυτότητα των εργαζομένων. Πρόκειται για σημαντική τομή και πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας. Αποτελεί ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο με το οποίο θα αξιολογούμε και θα επιλέγουμε τις πολιτικές παρεμβάσεις μας και τα προγράμματα στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης» κατέληξε.