ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Στην ανάπτυξη νέων δικτύων επενδύουν οι εταιρείες κινητής

Επικοινωνιακός ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων

10/07/2013 πηγή: 09/07/2013, Κέρδος


Στις υποδομές και ειδικότερα στην ανάπτυξη νέων δικτύων, που θα τους επιτρέψουν να ανεβάσουν ταχύτητα, εστιάζουν πλέον το ενδιαφέρον τους οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Με τον ανταγωνισμό «στο κόκκινο» να οδηγεί τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών σε πτώση, η έμφαση πλέον δεν μπορεί παρά να δίνεται στην ποιότητα του δικτύου, η οποία είναι ικανή να ικανοποίηση τη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες. Στο πλαίσιο αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι ο επικοινωνιακός ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων, προκειμένου η κάθε εταιρεία να «πλασαριστεί» στη συνείδηση του καταναλωτή ως αυτή που παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες, τις υψηλότερες ταχύτητες και τη χαμηλότερη δυνατή τιμή. «Γερά» σε αυτό το παιχνίδι «παίζει» η Cosmote, η οποία διαφημίζει ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη κάλυψη πανελλαδικά και τις υψηλότερες δυνατές ταχύτητες. Η Cosmote, κάνοντας λόγο για τεχνολογική υπεροχή, υπογραμμίζει ότι προσφέρει υπερδιπλάσια κάλυψη 4G και έως 10 φορές γρηγορότερο Mobile Internet από τα άλλα δίκτυα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες τέταρτης γενιάς, καθώς η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G της εταιρείας ανέρχεται σε 46%, λίγους μόλις μήνες μετά την εμπορική του διάθεση. «Με τις υπηρεσίες 4G να είναι ήδη διαθέσιμες σε περισσότερες από 50 περιοχές σε όλη τη χώρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αλλά και πολλοί άλλοι δημοφιλείς προορισμοί), το δίκτυο 4G της Cosmote προσφέρει υπερδιπλάσια κάλυψη από άλλα δίκτυα, ενώ οι συνδρομητές Cosmote μπορούν να απολαμβάνουν έως και 10 φορές γρηγορότερο Mobile Internet» ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση χθες η εταιρεία. Διευκρινίζει δε ότι οι συγκρίσεις βασίζονται στα δημοσιευμένα στοιχεία πληθυσμιακής κάλυψης 4G στα επίσημα sites των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Από την πλευρά τους, οι Vodafone Ελλάδας και Wind Ελλάς, αν και κάθε μία συνεχίζει τον «μοναχικό» της δρόμο όσον αφορά τις υπηρεσίες 4G, έχουν το «ατού» της μεταξύ τους συνένωσης δυνάμεων, με το λεγόμενο network sharing, το οποίο βρίσκεται «στα σκαριά» και το οποίο με την ολοκλήρωσή του, μεταξύ των άλλων, θα προσφέρει καλύτερη κάλυψη στους συνδρομητές, ιδίως στην περιφέρεια.

Οι δύο επιχειρήσεις δηλώνουν έτοιμες να ενεργοποιήσουν εντός του Σεπτεμβρίου την κοινή εταιρεία, η οποία θα επενδύσει σε βάθος διετίας 150 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, προκειμένου να κάνει πράξη τη μερική κοινή χρήση κεραιών και υποδομών δικτύου για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 2ης και 3ης γενιάς. Η συμφωνία των δύο επιχειρήσεων, που έχει 15ετή διάρκεια, δεν περιλαμβάνει το 4G δίκτυο, καθώς η Vodafone αναπτύσσει ήδη το δικό της, έχοντας, ούτως ή άλλως, αναγορεύσει το 2013 ως χρονιά της ευρυζωνικότητας στην κινητή, με το 4G να αποτελεί κορωνίδα των προτεραιοτήτων της. Από την πλευρά της Wind επισημαίνεται ότι τεχνολογικά η εταιρεία είναι ήδη ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, καθώς το σύνολο του νέου 3G δικτύου της είναι 4G ready, με μία απλή αναβάθμιση λογισμικού.