ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου του στη Μύκονο

Οι δράσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και «Η επιχειρηματικότητα στις Κυκλάδες αντιμέτωπη με τις νέες συνθήκες» στην επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου στη Μύκονο

09/10/2010 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Στη Μύκονο, το νησί που αναμφίβολα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του Τουρισμού στις Κυκλάδες και έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην παγκόσμια τουριστική αγορά, το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργάνωσε εκδήλωση με θέματα,

α) Οι δράσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και β) «Η επιχειρηματικότητα στις Κυκλάδες αντιμέτωπη με τις νέες συνθήκες» με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε) και του European Institute of Management,  κ. Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 στο γραφείο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Μύκονο, προσκλήθηκε ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού, αφενός για να ενημερωθεί για τις δράσεις, τις υποδομές και τις πρωτοβουλίες του φορέα του και αφετέρου για να συμμετάσχει σε ένα κοινό προβληματισμό για το μέλλον και τις κατευθύνσεις που επιβάλλουν στον τρόπο σκέψης και την αντίληψη για το «επιχειρείν» οι νέες οικονομικές συνθήκες.

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων από την Μύκονο, εκπρόσωποι των τοπικών επαγγελματικών φορέων και επιχειρηματίες του νησιού, τίμησαν την εκδήλωση  με την παρουσία τους και μοιράστηκαν με το Επιμελητήριο, τους κοινούς προβληματισμούς και την ανησυχία τους για το μέλλον.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος αναφέρθηκε εκτενώς στην πολύπλευρη δραστηριότητα, το έργο και τις υποδομές του φορέα. 

Ενδεικτικά, στην ίδρυση και λειτουργία επτά γραφείων του Επιμελητηρίου, στα μεγαλύτερα νησιά του Νομού,  (Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος), τα οποία συνδέονται μεταξύ τους και με τη Σύρο, με σύστημα τηλεδιάσκεψης.

Ακόμα, την εκπαιδευτική δραστηριότητα με τους κύκλους κατάρτισης που υλοποιεί ο φορέας, την υποστήριξη των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα και άλλα επιχειρηματικά θέματα, τις ανανεωμένες διοικητικές υπηρεσίες, την αποκατάσταση του Αρχοντικού Πρασσακάκη και στη μετατροπή του σε Κέντρο Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων, κ.α.

Ειδικότερα για το γραφείο του στη Μύκονο, αναφέρθηκε στο πλήθος των διοικητικών υποθέσεων, ερωτημάτων, αιτημάτων που έχει διεκπεραιώσει, τα οποία επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα ύπαρξής του και την αποδοχή του από τους τοπικούς επιχειρηματίες.

egeniamykonos1_F32010.jpgegeniamykonos2_F32079.jpgegeniamykonos3_F32206.jpg

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και το μέλλον ......

Για την αντιμετώπιση της τρέχουσας, δυσάρεστης για τον τόπο συγκυρίας, ο κ. Ρούσσος, αναφέρθηκε στις πρώτες πρωτοβουλίες του φορέα, που θα ξεκινήσουν άμεσα με στόχο την υποστήριξη της τοπικής αγοράς και των κυκλαδικών επιχειρήσεων.

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, που ανακοινώθηκε από τον κ. Ρούσσο, είναι η δημιουργία μιας πρωτοποριακής εφαρμογής, η οποία στοχεύει στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και στην τόνωση της αγοράς εργασίας. Μέσω της Δικτυακής του Πύλης www.e-kyklades.gr, η νέα δωρεάν υπηρεσία «ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» απευθύνεται σε επιχειρήσεις και ανέργους ή εργαζόμενους οι οποίοι αναζητούν αντίστοιχα, ευκαιρίες πρόσληψης ή απασχόλησης. Η υπηρεσία,  προσφέρει τη δυνατότητα σύνταξης, αποθήκευσης και υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων, δημοσίευσης θέσεων εργασίας και αναζήτησης  επαγγελματικών ευκαιριών.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ολοκλήρωσε απευθύνοντας κάλεσμα  στους επιχειρηματίες της Μυκόνου, να έρθουν ακόμα πιο κοντά στο Επιμελητήριο, και να αξιοποιήσουν όσο περισσότερο μπορούν, τις υποδομές και τα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχονται από το φορέα, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε) και του European Institute of Management, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, στις αιτίες τους, αλλά και στην ευθύνη που έχουν όλοι οι πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες της χώρας, απέναντι στην επιβεβλημένη ανάγκη για εφαρμογή ενός νέου εθνικού αναπτυξιακού μοντέλου.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Προέδρου της Ε.Ε.Δ.Ε κ. Κ. Λαμπρινόπουλου, αφιερώθηκε ειδικότερα στα προβλήματα που εντοπίζονται στη δομή της οικονομίας του Νομού Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Μυκόνου.

Όπως τόνισε ο κ. Λαμπρινόπουλος, είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε, η ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας φιλοσοφίας από την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, μιας φιλοσοφίας που θα βασίζεται στη συνεργασία και τη συλλογική δράση όλων των τοπικών παραγόντων και των επιχειρηματιών.

Η προτεραιότητα του «εμείς» έναντι του «εγώ», η επιδίωξη για αυτάρκεια, η αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο Νομός και ειδικότερα η Μύκονος και η απόκτηση επιχειρηματικού ήθους πρέπει να αποτελέσουν βασικό μέλημα των εμπλεκομένων στο τοπικό «επιχειρείν».

Κάθε ευρώ που φεύγει από την τοπική αγορά και πληρώνει προιόντα που εισάγονται, προκαλεί σοβαρές απώλειες στην τοπική και στην εθνική οικονομία.

Η έλλειψη οράματος, πλάνου και γνώσης των τοπικών αγορών και των δυνατοτήτων τους, αποτελεί ένα κακό δεδομένο για όσους ασκούν και κακή αρχή για όσους ενδιαφέρονται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η ορθή αξιοποίηση και η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού είναι κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τις ελληνικές επιχειρήσεις, όμως είναι μια παράμετρος που οφείλουν να λάβουν υπόψη τους στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν την τρέχουσα ύφεση.

Όπως τόνισε ο διακεκριμένος εισηγητής, η επικρατούσα επιχειρηματικότητα ανάγκης, η οποία ασκείται απλώς αναγκαστικά, γιατί δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα επιλογής, θα πρέπει να περιοριστεί και να δώσει σταδιακά τη θέση της στην επιχειρηματικότητα ευκαιρίας.

Με απλά λόγια, θα πρέπει να φτιάξουμε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, εργαζόμενους με εξειδικευμένη γνώση και προϊόντα με υψηλή σχέση τιμής προς την προσφερόμενη ποιότητα, για να χτίσουμε δυνατή τοπική και εθνική οικονομία.  

Μετά την παρουσίαση των θεμάτων της εκδήλωσης, τα οποία προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στους παρευρισκόμενους, ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και μια παραγωγική «αντιπαράθεση», κατά την οποία οι επιχειρηματίες κατέθεσαν τις απόψεις τους και υπέβαλαν τα ερωτήματά τους σχετικά με τα θέματα των παρουσιάσεων, αλλά και με άλλα ζητήματα που τους απασχολούν.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κοινή διαπίστωση για ανάγκη άμεσης αλλαγής πορείας και διάθεση για συνεργασία, που ήταν και το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα, μέσα στο κλίμα της ανασφάλειας και απαισιοδοξίας που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα του επιχειρηματικού κόσμου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ