ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Οι άξονες προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” (ΕΠΑΝ ΙΙ) περιόδου 2007-2013

01/09/2008 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί τον βασικό στόχο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα της προγραμματικής περιόδου 2007 - 2013. Ο κεντρικός αυτός στόχος αναλύεται σε τρεις στρατηγικούς στόχους:

  • την επιτάχυνση της μετάβασης στην οικονομία της γνώσης
  • την ανάπτυξη υγιούς, αειφόρου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας
  • την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως τόπου ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τομέα της ενέργειας καθώς και στην έρευνα και την τεχνολογία ενώ ανάμεσα στα έργα που προωθούνται περιλαμβάνεται και η δημιουργία του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) και η ενδυνάμωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οι βασικές προτεραιότητες που θέτει το ΕΠΑΝ ΙΙ είναι:

  1. Η δημιουργία και η αξιοποίηση της καινοτομίας (συνολική δημόσια δαπάνη 231 εκ. ευρώ) μέσα από την αύξηση και βελτίωση των επενδύσεων στη γνώση και την αριστεία και την προώθηση της καινοτομίας, της διάδοσης νέων τεχνολογιών και της επιχειρηματικότητας. Οι βασικές αρχές που διέπουν τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων προβλέπουν ότι παρόλο που οι επιχειρήσεις θα αποτελούν τον βασικό αποδέκτη των προτεινόμενων δράσεων, οι δράσεις θα είναι εστιασμένες σε ομάδες και δίκτυα επιχειρήσεων. Επίσης, η εξωστρέφεια θα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό όλων των προτεινόμενων δράσεων.
  2. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας (συνολική δημόσια δαπάνη 548 εκ. ευρώ). Ειδικότερα, επιδιώκεται η ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας  προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με ποιότητα, σεβασμό στο περιβάλλον και ενσωμάτωση της γνώσης και της καινοτομίας.
  3. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (συνολική δημόσια δαπάνη 428 εκ. ευρώ). Στόχος είναι η βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος και των υποστηρικτικών δομών και εργαλείων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και την προστασία του καταναλωτή. Ειδικότερα, επιδιώκεται η αναβάθμιση και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου που υποστηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, η αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων, η αναβάθμιση των μηχανισμών εποπτείας της αγοράς και η προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
  4. Η ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας (συνολική δημόσια δαπάνη 479,4 εκ. ευρώ). Επιδιώκεται η εξασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, η υποστήριξη της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας και η ένταξη της χώρας στα μεγάλα διεθνή δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Στους άξονες προτεραιότητας του ΕΠΑΝ ΙΙ περιλαμβάνεται και η  αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης επιχειρηματιών, εργαζομένων και απασχολούμενων στον τουρισμό.