ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Νέες ευκαιρίες για Επενδύσεις στον Αγροτουρισμό και στη Μεταποίηση

13/05/2008 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε για πρώτη φορά η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος ανάπτυξης της υπαίθρου 2007-2013 υπό την προεδρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού

 

Τον Ιούλιο του 2008, αναμένεται το «πράσινο φως» για την κοινοτική πρωτοβουλία Leader και το φθινόπωρο του ίδιου έτους, για τα ΟΠΑΑΧ, από τα κοινοτικά προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου, που αφορούν στην ενίσχυση των δράσεων του αγροτουρισμού, της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, των πολιτιστικών εκδηλώσεων και στα δημοτικά έργα (οδοποιία, άρδευση κλπ).

 

Για τις δράσεις της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader, οι υποψήφιοι επενδυτές δήμοι και ιδιώτες, θα καταθέτουν τις αιτήσεις τους, όπως όλα δείχνουν, στις αναπτυξιακές εταιρείες.

 

Η δημόσια δαπάνη μέσω Leader αναμένεται να φθάσει σε επίπεδο χώρας τα 295 εκατ. ευρώ.

 

Για το Leader οι εγκρίσεις θα δίδονται από τις αναπτυξιακές κι όπως σε κάθε προκήρυξη, ο χρόνος αναμονής για την έγκριση των μελετών από τους υποψήφιους επενδυτές των Leader, θα είναι μικρότερος σε σύγκριση με των ΟΠΑΑΧ.

 

Για τα ΟΠΑΑΧ οι αναπτυξιακές θα στέλνουν τους φακέλους στο Υπουργείο από το οποίο θα δίδονται οι τελικές εγκρίσεις.

 

Το σύνολο του προϋπολογισμού για καθένα δημοτικό έργο, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.

 

Τα ιδιωτικά έργα μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων επιδοτούνται σε ποσοστά από 50- 55%. Στον ιδιωτικό τομέα, το σύνολο του προϋπολογισμού για ένα έργο αγροτουρισμού δεν μπορεί να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ και για τη βιοτεχνία τα 500.000 ευρώ.

 

Όπως και σε όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα, οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να υπολογίσουν τη δική τους συμμετοχή (η οποία ανέρχεται σε 45-50%), την οποία και πρέπει και να έχουν εξασφαλίσει.