ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Παράταση έως 2/3/2012 για το πρόγραμμα διατήρησης αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα νήσου Θήρας

Η υποβολή αιτήσεων για τη διετή παράταση ισχύει έως 2/3/2012

27/01/2012 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Στόχος της δράσης είναι  η διάσωση των τοπικών γεωργικών πρακτικών που εφαρμόζονται στο θηραϊκό αμπελώνα και τείνουν να εκλείψουν κάτω από οικονομικές πιέσεις, η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, αποσάθρωση και αλλαγή χρήσης μέσω της συνέχισης της γεωργικής δραστηριότητας και η δημιουργία χώρων οικολογικής αντιστάθμισης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ (800.000 €) Δημόσιας Δαπάνης, στο οποίο μπορούν να προστεθούν πιστώσεις από τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα από προσκλήσεις της ίδιας Δράσης. Το ποσοστό ενίσχυσης είναι από 85%  έως 95%.  Η παρούσα δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και από εθνικούς πόρους.

Για τον υπολογισμό του συνολικού ύψους της ενίσχυσης λαμβάνεται υπόψη η ενταγμένη έκταση εκφρασμένη σε εκτάρια και το ύψος ενίσχυσης το οποίο ορίζεται σε 900 ευρώ/Ha, ενώ για τη διετή παράταση δεν προβλέπεται ενίσχυση για αμοιβή συμβούλου.

Η δράση εφαρμόζεται σε αμπελοτεμάχια κείμενα επί των νήσων Θήρας και Θηρασίας, η συνολική έκταση των οποίων δεν ξεπερνά τα 1500 εκτάρια. Επιλέξιμα διετούς παράτασης είναι μόνο τα αμπελοτεμάχια στα οποία κατά την ημερομηνία ανάρτησης της παρούσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» δεν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσής τους, στο πλαίσιο του μέτρου 3.15 του άξονα 3 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) 2000-2006. Ως λήξη της περιόδου δέσμευσης θεωρείται η ημερομηνία λήξης της πενταετούς σύμβασης που έχει υπογράψει ο δικαιούχος. Η υποβολή αιτήσεων για τη διετή παράταση ισχύει από 6/2/2012 έως 2/3/2012.

Οι δικαιούχοι διακρίνονται σε εκείνους που έχουν δικαίωμα παράτασης και σε εκείνους που έχουν τα κριτήρια ένταξης

Α. Ως δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Υπέγραψαν σύμβαση μέχρι και την 31.12.2006 στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου 3.15. του άξονα 3 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) 2000-2006
  • Δεν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσής τους και τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις μέχρι και την ημερομηνία ανάρτησης της παρούσας στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
  • Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).

Για τις περιπτώσεις των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων της προηγούμενης περιόδου, δικαιούχος παράτασης θεωρείται ο ένας εκ των δύο συζύγων, ο οποίος έχει υπογράψει τη σύμβαση και μόνον για τα αγροτεμάχια που περιλαμβάνονται στην δική του Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του 2011.

Β. Κριτήρια Ένταξης

Τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων διακρίνονται σε κριτήρια επιλεξιμότητας και κριτήρια επιλογής.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας.

I. Κριτήρια Επιλεξιμότητας:

α. Να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης στην οποία περιλαμβάνονται τα αμπελοτεμάχια της εκμετάλλευσής τους, που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Είναι δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του 2011 του ενδιαφερόμενου.
  • Προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που πιστοποιούν την νόμιμη κατοχή τους και η οποία θα συντρέχει έως και τη λήξη της διετούς παράτασης της περιόδου δέσμευσης.
  • Το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αμπελοτεμαχίων ανέρχεται σε 0,5 στρέμματα, το οποίο δεν πρέπει να μειώνεται σε όλη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης.
  • Τα ενταγμένα αμπελοτεμάχια δεν είναι δυνατόν να αντικαθίστανται από άλλα σε όλη την περίοδο δέσμευσης.
  • Δεν είναι απαραίτητο να ενταχθεί το σύνολο των αμπελοτεμαχίων που αναφέρονται στη σύμβαση σε ισχύ.

β. Να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του Καν(ΕΚ)479/2008 του Συμβουλίου και των εφαρμοστικών αυτού Κανονισμών, ιδίως σε ό,τι αφορά δηλώσεις συγκομιδής, δηλώσεις παραγωγής, αμπελουργικό μητρώο, παράνομες φυτεύσεις.

II. Κριτήρια Επιλογής:

Κατάταξη των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας μέσα από το  άθροισμα της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα γενικά κριτήρια επιλογής και της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα ειδικά κριτήρια επιλογής της Δράσης.

Η σειρά προτεραιότητας των ειδικών κριτηρίων επιλογής είναι:

  1. Μέγεθος εκμετάλλευσης: έκταση μεγαλύτερη ή ίση των 5 στρεμμάτων
  2. Μέγεθος εκμετάλλευσης: έκταση μεγαλύτερη από 2 στρέμματα και μικρότερη από 5 στρέμματα.
  3. Μέγεθος εκμετάλλευσης: έκταση από 0,5 έως και 2 στρέμματα

Η σειρά προτεραιότητας των γενικών κριτηρίων επιλογής είναι:

  1. Έκταση σε περιοχή NATURA 2000 μεγαλύτερη του 50% της συνολικής υπό ένταξη έκτασης
  2. Έκταση σε περιοχή NATURA 2000 από 10 έως και 50% της συνολικής υπό ένταξη έκτασης
  3. Νέος γεωργός με επιχειρηματικό σχέδιο του μέτρου 1.1.2 του Π.Α.Α 2007-2013
  4. Επαγγελματίας αγρότης με αγροτικό εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο του 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος
  5. Επαγγελματίας αγρότης
  6. Μόνιμος κάτοικος του Δήμου που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες:

  • Στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων.
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr βρίσκεται η δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αριθ. 079833/24.10.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2366/Β΄/25.10.2011) «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις στο πλαίσιο ορισμένων δράσεων του μέτρου 2.1.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που θεσμοθετεί τη δράση.