ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Έναρξη της Β’ φάσης του Προγράμματος του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

24/04/2009 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


tempme_logo_F7188.jpgΟ Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης παραχώρησε, την Πέμπτη 9 Απριλίου, συνέντευξη Τύπου, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου, με θέμα «Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. - Πρόγραμμα Εγγύησης Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (Β' Φάση)».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η πρώτη φάση του Προγράμματος ξεκίνησε στο τέλος της περασμένης χρονιάς, με σχετική νομοθετική παρέμβαση, για να διευκολυνθεί - ενόψει της χρηματοπιστωτικής κρίσης - η ρευστότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αυτό, μάλιστα, είχε πρωτοποριακό χαρακτήρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Ελλάδα ξεκίνησε πρώτη κάτι τέτοιο και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο απολογισμός της Α' Φάσης δείχνει ότι από τις Τράπεζες έχουν εγκριθεί και σταλεί στο Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. 27.338 δάνεια που αφορούν σε αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος των δανείων είναι 3,2 δις ευρώ και το συνολικό ύψος εγγυήσεων του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. ανέρχεται σε 2,5 δις ευρώ, με μέσο όρο ύψους δανείου ανά επιχείρηση, το ποσόν των 119.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, μετά από συνεννοήσεις με το Υπουργείο Οικονομίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να περάσει το Πρόγραμμα στη δεύτερη φάση του, χωρίς ο μηχανισμός του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, είτε στο έλλειμμα είτε στο δημόσιο χρέος, βρέθηκε μια λύση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. μέσω ομολόγων που δίνονται από το ελληνικό Δημόσιο έχοντας εξασφαλίσει ότι αυτό δε θα επιβαρύνει το χρέος και το έλλειμμα και ταυτόχρονα θα τηρηθούν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η δεύτερη φάση του Προγράμματος, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Θα μπορούν να δανειοδοτηθούν ακόμα 50.000 ελληνικές επιχειρήσεις (συνολικά δηλαδή στην Α' και Β' Φάση θα έχουν δανειοδοτηθεί 77.338 επιχειρήσεις). Το συνολικό ύψος δανείων της Β' Φάσης θα είναι 6,3 δις ευρώ. Συνολικά και για τις δυο φάσεις, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 9,5 δις ευρώ.

Με βάση, τα συμπεράσματα που αντλήθηκαν από την Α' φάση του Προγράμματος, διατηρείται μεν η φιλοσοφία του, αλλά γίνονται κάποιες επιμέρους αλλαγές.

1. Επιλέξιμες εταιρείες είναι πλέον, όλες εκείνες με θετικό μέσο όρο κερδοφορίας των τριών τελευταίων βεβαιωμένων χρήσεών τους (δηλαδή 2005, 2006 και 2007), ακολουθώντας και τις προβλέψεις του οδηγού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, θα πρέπει να δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις που έχουν υγιή οικονομικά χαρακτηριστικά.

2. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι το Πρόγραμμα, ενώ θα εξακολουθήσει να δίνει εγγύηση για τα δάνεια, στο ίδιο ποσοστό που έδινε μέχρι τώρα, ωστόσο δεν θα επιδοτεί πια το επιτόκιο, το οποίο θα υπολογίζεται όπως στην A' Φάση και θα είναι Euribor συν 2,1%.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, η επιδότηση επιτοκίου δινόταν από το ΕΣΠΑ. Είχε προβλεφθεί αρχικά ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διπλασιάστηκε, όμως οι πόροι του ΕΣΠΑ δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν υπήρχε η δυνατότητα διάθεσης περισσότερων κονδυλίων, αφού έτσι θα έπρεπε να περικοπούν άλλα Προγράμματα, όπως αυτά για τη Νεανική και τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, τις Πρωτοβουλίες των Επιχειρήσεων που σχετίζονται με το Περιβάλλον, τη Μεταποίηση και, εν πάση περιπτώσει, όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Εξάλλου, εάν εξακολουθούσε η επιδότηση επιτοκίου με άλλον τρόπο, θα υπήρχαν επιπτώσεις στο έλλειμμα και στο χρέος και βέβαια, προβλήματα με την Eurostat και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το λόγο αυτό, δεν θα συνεχιστεί η επιδότηση επιτοκίου, θα παραμείνει όμως ένα επιτόκιο χαμηλό και συμφέρον για τις επιχειρήσεις.

3. Η τρίτη αλλαγή, είναι ότι το μέγιστο ύψος δανείου ανά επιχείρηση δεν θα είναι όπως μέχρι τώρα 350.000, αλλά 125.000 ευρώ, για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα περισσότερες επιχειρήσεις. Το μέγιστο ύψος ορίσθηκε στο ποσό αυτό, αφού ο μέσος όρος στην Α' Φάση, ήταν 119.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

4. Τέλος, αποφασίσθηκε η μείωση της εφάπαξ προμήθειας υπέρ του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. από 1% στο 0,25%.

Οι επιχειρήσεις που η αίτησή τους ήταν σε διαδικασία έγκρισης από το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. έως και την Τετάρτη 08 Απριλίου 2009 (δηλαδή έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους στις Τράπεζες) και οι Τράπεζες έχουν εγκρίνει τα δάνειά τους και έχουν στείλει μέχρι την ημερομηνία αυτή τα έγγραφά τους στο Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε., αξιολογούνται με βάση τους όρους της Α' Φάσης, δηλαδή, τους μέχρι σήμερα γνωστούς όρους.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη κάνει αίτηση στις Τράπεζες για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, αλλά τα στοιχεία τους δεν είχαν παραληφθεί από το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. μέχρι και την Τετάρτη 08 Απριλίου 2009, μπορούν με μια απλή δήλωσή τους στην Τράπεζα, να υπαχθούν στη Β' Φάση. Προφανώς, στη Β' Φάση θα υπαχθεί και κάθε άλλη επιχείρηση.

Η Β' Φάση του Προγράμματος θα λήξει μόλις καλυφθεί το ποσό των επιπλέον εγγυήσεων που έχουν εξασφαλισθεί, όμως, όπως τόνισε ο υπουργός, με δεδομένες τις συνθήκες, το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομίας θα προετοιμαστούν εγκαίρως, ώστε αν χρειαστεί περαιτέρω συνέχιση του ίδιου ή παρόμοιων Προγραμμάτων, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις - και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες - μέσω αυτού ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.