ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ/ΕΚΘΕΣΕΩΝ

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην 19η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

10/12/2008 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Επιμελητήριο Κυκλάδων

Φυρίου & Σία

Χάλαρη Α.Ε.

Κουφόπουλος Εμμανουήλ

Κουτσογιαννόπουλος Γεώργιος

Νομικός Γιάννης

Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων

Μαρία Παπακώστα-Eπιλογές Portara

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη 19η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων & Ποτών, η οποία άνοιξε τις πύλες της την 23η Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στο εκθεσιακό κέντρο ΕxpoAthens στην Ανθούσα Αττικής.  

Η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων & Ποτών - μια έκθεση, η οποία αποτελεί πόλο έλξης εκθετών από όλο τον κόσμο - εγκαινιάστηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιάννη Παπαθανασίου, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της διοργανώτριας εταιρείας, Mack Brooks Hellas A.E., περισσότερες από εξακόσιες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο παρουσίασαν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύ εμπορικό κοινό που επισκέφθηκε την έκθεση κατά την διάρκεια της λειτουργίας της. Πιο αναλυτικά, την έκθεση επισκέφθηκαν 35.000 και πλέον έμποροι και αγοραστές από τους τομείς της μαζικής εστίασης, του χονδρεμπορίου, του λιανεμπορίου και της τροφοδοσίας.

 Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν σημαντικές και ποικίλες εκδηλώσεις, στις οποίες εξετάσθηκαν επίκαιρα θέματα γύρω από τη διατροφή, την ασφάλεια των τροφίμων, τα βιολογικά προϊόντα και για το ελαιόλαδο (η τελευταία, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου). 

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχοντας ως στόχο την προβολή των παραδοσιακών προϊόντων των Κυκλάδων, αλλά και των επιχειρηματιών του χώρου, συμμετείχε για 3η συνεχή χρονιά στη συγκεκριμένη έκθεση. Η αποκτηθείσα εμπειρία των στελεχών του Επιμελητηρίου αποδείχθηκε πολύτιμη, καθώς, μετά τον προσεκτικό σχεδιασμό της συμμετοχής εξασφαλίσθηκε μία άρτια και πετυχημένη παρουσία, με, σχεδόν, μηδενικά προβλήματα και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της κάθε επιχείρησης.

 

Το περίπτερο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων - φτιαγμένο με ύφος εμπνευσμένο από την ιδιαίτερη Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και παράδοση - ξεχώριζε ανάμεσα στα περίπτερα άλλων Επιμελητηρίων και επιχειρήσεων. Οι εναλλαγές των χρωμάτων και η ιδιαίτερη διακόσμηση των συμμετεχόντων δημιούργησε μία ζεστή και φιλόξενη Κυκλαδίτικη γειτονιά, η οποία, σε συνδυασμό με την ποικιλία των προϊόντων, ξεχώριζε και εντυπωσίαζε όλους τους επισκέπτες.

 Από το νησί της Νάξου, η Τυροκομία Νάξου - Κουφόπουλος Εμμανουήλ, μέσα από ένα εξαιρετικής διακόσμησης περίπτερο, προσέφερε ποικιλία γεύσεων από όλα τα παραδοσιακά τυριά της Νάξου, όπως την πασίγνωστη Π.Ο.Π. Γραβιέρα Νάξου, το Αρσενικό, το Καλαθάκι, τη Μυζήθρα κλπ., ενώ η επιχείρηση Επιλογές Portara παρουσίαζε μία σειρά επιλεγμένων προϊόντων (delicatessen), όπως βιολογικές μαρμελάδες, κάπαρη, λιαστή ντομάτα και συσκευασίες τυριών με μίγματα μπαχαρικών, καθώς και μία επιλογή κρασιών υψηλής ποιότηταςΑπό το νησί της Σαντορίνης, συμμετείχε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines) με μια πλήρη γκάμα εξαιρετικών κρασιών, αλλά και μοναδικών προϊόντων όπως η Φάβα Σαντορίνης. Επίσης, η Volcan Wines - Κουτσογιαννόπουλος Γεώργιος - γνωστή κι από το μοναδικό «υπόσκαφο» Μουσείο Οίνου - είχε να επιδείξει μία ολοκληρωμένη σειρά κρασιών από την ηφαιστειακή γη της Σαντορίνης. Τέλος, το Αγρόκτημα του Γιάννη Νομικού παρουσίαζε την παραδοσιακή Φάβα Σαντορίνης καθώς και το κελυφωτό φυστίκι, το οποίο είναι αρίστης ποιότητας και γεύσης. Το νησί της Άνδρου εκπροσωπήθηκε από το ζαχαροπλαστείο Α. Φυρίου & Σία Ο.Ε. που γλύκαινε τους επισκέπτες με τα περίφημα ανδριώτικα αμυγδαλωτά, σκαλτσούνια, τη σουμάδα και το γνωστό σε όλους «υποβρύχιο», το οποίο περιείχε αμύγδαλο.  Για πρώτη φορά, το νησί της Τήνου είχε έντονη παρουσία με τη συμμετοχή της Πρότυπης Μονάδας Ζαχαροπλαστικής Χάλαρης Α.Ε., η οποία πρόσφερε σε όλους τους επισκέπτες μία πλούσια ποικιλία παραδοσιακών γλυκισμάτων της Τήνου, αλλά και των αντιπροσωπευτικών γλυκών όλων των Κυκλάδων με εκλεκτά και υψηλής ποιότητας υλικά. 

Το θετικό κλίμα που επικράτησε ήταν ιδανικό για την ανάπτυξη συνεργασιών με προμηθευτές και πελάτες τόσο από το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό και όλοι οι συμμετέχοντες εσύναψαν εμπορικές συμφωνίες, θέτοντας υψηλές επιχειρηματικές προσδοκίες για το μέλλον.

 Η βουλευτής Κυκλάδων κα Άρια Μανούσου - Μπινοπούλου παρέστη στα εγκαίνια της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών και περιηγήθηκε στην έκθεση. Επισκεπτόμενη το περίπτερο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με το Διοικητικό Προϊστάμενο, κ. Αλέξη Τσιάντη, στον οποίο έδωσε συγχαρητήρια για την παρουσία του Επιμελητηρίου στην έκθεση και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο μέλλον. Ο κ. Αλέξης Τσιάντης τόνισε ότι η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην έκθεση, αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα του Νομού, δίνει την ευκαιρία για οικονομική και εμπορική ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενισχύει την προβολή των Κυκλάδων γενικότερα.  

Το περίπτερο επισκέφθηκε επίσης, ο κ. Αλοΐσιος Γαδ, Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο οποίος και είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με όλους τους επιχειρηματίες, τους οποίους συνεχάρη για τη μεγάλη προσπάθειά που κατέβαλαν για να παρευρεθούν στην έκθεση από την πρώτη κιόλας ημέρα, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στις μεταφορές των ιδίων και των προϊόντων τους η απεργία των ναυτεργατών. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, πολλοί επιχειρηματίες και απλοί επισκέπτες περιηγήθηκαν στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων γνωρίζοντας από κοντά τα παραδοσιακά προϊόντα των Κυκλάδων.

 

Ειδικά για την έκθεση, δημιουργήθηκαν από το Επιμελητήριο δύο προωθητικά έντυπα: το πρώτο αφορούσε στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο περίπτερο του Επιμελητηρίου και περιείχε μια σύντομη περιγραφή των δραστηριοτήτων της κάθε επιχείρησης, καθώς και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, ενώ το δεύτερο ήταν, ουσιαστικά, μια ανατύπωση της περσινής δημιουργίας «Κυκλάδων Γεύσεις», με σύντομη παρουσίαση των ιδιαίτερων προϊόντων κάθε νησιού και επικαιροποιημένους καταλόγους, με στοιχεία επικοινωνίας, των παραγωγών ή / και των εμπόρων παραδοσιακών προϊόντων. Τα δύο αυτά έντυπα μοιράστηκαν από τα περίπτερα των συμμετεχόντων, αλλά και από στελέχη του Επιμελητηρίου και της ΕΤ.Α.Π. στους επισκέπτες της έκθεσης. Στο σημείο αυτό, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες της προς το ζαχαροπλαστείο «ΑΘΥΜΑΡΙΤΗΣ» από το νησί της Σύρου, για την ευγενική χορηγία του στην παραγωγή των εντύπων αυτών.

 

Όπως είναι γνωστό, η προβολή και προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων των Κυκλάδων αποτελεί για το Επιμελητήριο έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης και, για το σκοπό αυτό, έχει σχεδιαστεί μια ξεχωριστή δέσμη στρατηγικών ενεργειών, οι οποίες έχουν ως στόχο την καταγραφή και την ανάδειξη των προϊόντων αυτών.  

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες του Επιμελητηρίου θα συνεχιστούν με στόχο τη διαφοροποίηση των Κυκλάδων ως τουριστικού προορισμού μέσω της καλλιέργειας μίας νέας κουλτούρας πλαισιωμένη από τα παραδοσιακά προϊόντα των Κυκλάδων με συνέπεια την ανάδειξή τους σε βασικό άξονα για την περαιτέρω αειφόρο ανάπτυξη του Νομού Κυκλάδων στους τομείς του τουρισμού και των εξαγωγών.