ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου - Εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε: Νησιωτική πολιτική στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

02/12/2007 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2007, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) με θέμα: «50 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε: Νησιωτική πολιτική στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κου Χαράλαμπου Κόκκινου και του Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών κου Γιάννη Κοφίνη, ενώ κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Καμμένος και ο Γενικός Γραμματέας  Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Κουρούσης.

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κος Χαράλαμπος Κόκκινος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον επετειακό χαρακτήρα της εκδήλωσης αφού φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει 50 χρόνια, στα οποία εμπεδώθηκαν αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η ισότητα. Πενήντα χρόνια ειρήνης, συνεργασίας των λαών, ανάπτυξης και ευημερίας. Η ιδέα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Σούμαν, ο Αντενάουερ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνέλαβαν και προώθησαν, γίνεται πλέον πράξη μιας και μετά την τελευταία διεύρυνση προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη η διχοτόμηση της ηπείρου μας αποτελεί οριστικά παρελθόν. Η Ελλάδα χάρη στην διορατικότητα αλλά και την αδιάκοπη προσπάθεια του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή αντελήφθη εγκαίρως τις προοπτικές που επιφύλασσε το εγχείρημα που ξεκίνησε 50 χρόνια πριν, βρίσκοντας τελικά το δρόμο της ανάπτυξης της προόδου και της ευημερίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Στην συνέχεια ο κος Κόκκινος αναφέρθηκε στη μεγάλη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη των νησιών μας, μέσα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, τα Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα (όπως το INTERREG, το INTERACT, η EQUAL, το ΕΠΑΝκ.α.), τα οποία άλλαξαν την εικόνα των νησιών μας αλλά και της χώρας γενικότερα.

 

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, τόνισε ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή με την Νησιώτική Πολιτική που εφαρμόζει, προωθεί ένα  νέο αναπτυξιακό μοντέλο για το νησιώτικο χώρο, που βασίζεται στην αειφορική αξιοποίηση των μοναδικών περιβαλλοντικών και πολιτισμικών πόρων των νησιών μας.

 

«Προχωράμε με σταθερά βήματα στην ολοκλήρωση των υποδομών μεταφορών σε όλα τα νησιά και επανασχεδίαση του συστήματος των θαλάσσιων μεταφορών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νησιών.

 

Προωθούμε τη θέσπιση ειδικών κινήτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων, την ενίσχυση της απασχόλησης και την προστασία του νησιώτικου περιβάλλοντος.

 

Διασφαλίζουμε την ενεργειακή αυτονομία αλλά και την επαρκή υδροδότηση των νησιών μας με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλωτή μονάδα αφαλάτωσης στην Ηρακλειά ενώ ταυτόχρονα με την γενναία χρηματοδότηση και τα έργα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας»

 

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κος Χαράλαμπος Κόκκινος και ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Καμμένος παρευρέθηκαν στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων, όπου και συζητήθηκαν τα ακτοπλοϊκά ζητήματα. Ο κος Καμμένος  τόνισε ότι μετά την ενοποίηση των δύο υπουργείων γίνεται σχεδιασμός με σκοπό να ικανοποιηθούν οι ανάγκες που υπάρχουν αλλά και θα υπάρξουν στο μέλλον για την σύνδεση των νησιών μας τόσο μεταξύ τους όσο και με τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη και βεβαίως την Κρήτη. Ήδη τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει είναι θετικά και θα συνεργαστούμε με την Αυτοδιοίκηση και με τους φορείς πάνω στην βάση των ρεαλιστικών προτάσεων που θα καταθέσουν. Επίσης ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η Αυτοδιοίκηση των Κυκλάδων δεν του έχει καταθέσει πρόταση για την επίλυση του ακτοπλοϊκού, σε αντίθεση με την Αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου.