ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ / ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΑΪΟ

Πως θα λειτουργεί το λιανεμπόριο από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από 6 Νοεμβρίου έως και 22 Νοεμβρίου 2021

10/11/2021 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 69136 /2021 (ΦΕΚ 5138/Β/5-11-2021) «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00», για το λιανεμπόριο θα ισχύουν τα εξής:

Λιανεμπόριο

Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops in a shop), τηρουμένων των μέτρων:

 - Χρήση προστατευτικής μάσκας.

 - Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.).

 - Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

 - Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

 - Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

 - Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

β) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν ή

γ) βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή rapid test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης). Η βεβαίωση αυτών: α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά.

 - Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας το οποίο βεβαιώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ατόμου, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR. με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Δείτε συνημμένα το πλήρες κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Δ1α/Γ.Π.οικ. 69136 /2021 (ΦΕΚ 5138/Β/5-11-2021) με τίτλο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».

Επίσης συνημμένα μπορείτε να δείτε υπόδειγμα εγγράφου για την υποχρέωση ανάρτησης σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.


DOWNLOADS