ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ / ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Ποιες λειτουργικές δαπάνες μπορούν να μειωθούν με ασφάλεια;

10/02/2016 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Ο στόχος της μείωσης του λειτουργικού κόστους σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε προβληματική / ελλειμματική λειτουργία την επιχείρηση ή τμήματα της επιχείρησης.

Η επιλογή των δαπανών, την μείωση των οποίων θα επιδιώξουμε, αλλά και ο τρόπος που θα επιλεγεί ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί, πρέπει να γίνει με προσοχή και σχέδιο.

Σε καμία περίπτωση δεν αποφασίζουμε οριζόντιες περικοπές δαπανών.

Τα βήματα που προτείνονται για να οδηγηθούμε με ασφάλεια στο στόχο μας εμφανίζονται στο σχήμα που ακολουθεί:

image7_F-1902695727.jpg

Και μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Ζητήστε από τους εργαζομένους  της επιχείρησης να κάνουν προτάσεις. Εκείνοι έχουν άμεση επαφή με κάθε διεργασία στην επιχείρησή σας και μπορούν να προτείνουν ιδέες εξοικονόμησης χρημάτων.
  • Επαναδιαπραγματευτείτε με τους προμηθευτές σας και με τις τράπεζες.
  • Επιδιώξτε εκπτώσεις στην αγορά πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας, αναλώσιμων γραφείου, μείωση ενοικίου, μείωση επιτοκίου ή αύξηση αριθμού δόσεων δανείου.
  • Κάνετε έρευνα για να συγκρίνετε τις τιμές κοινών υπηρεσιών, όπως κινητή και σταθερή τηλεφωνία, συνδρομή Ίντερνετ, εκτυπωτικές υπηρεσίες, ταχυδρομικές υπηρεσίες. Αξιολογείστε τι θα κερδίσετε αν αλλάξετε προμηθευτή.
  • Επενδύστε σε σύγχρονα συστήματα πληροφορικής που έχουν τη δυνατότητα να αυτοματοματοποιήσουν τις  διαδικασίες σας και να αυξήσουν την παραγωγικότητα της επιχείρησης.
  • Τέλος, κάντε τους εργαζομένους συμμάχους στην προσπάθειά σας. Έτσι μεγιστοποιείτε την πιθανότητα επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος.