ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΓΕΜΗ/ΥΜΣ/ΜΗΤΡΩΟ / ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ / ΕΝΤΥΠΑ

ΕΓΓΡΑΦΑ & ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ

Έγγραφα & Δικαιολογητικά για τη σύσταση Εταιρειών μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης

08/01/2024 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Με την ΚΥΑ 63577/13-06-2018 Καθορισμός διαδικασιών, Προϋποθέσεων, Τεχνικών Λεπτομερειών και λοιπών θεμάτων σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών μιας στάσης για τη σύσταση εταιριών που δημοσιεύθηκε στο (ΦΕΚ 2380/Β/21-06-2018), ορίζεται ότι:

1. Ως «Υπηρεσία Μίας Στάσης» ορίζεται το ένα και μοναδικό σημείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να πραγματοποιήσει πρωτότυπη σύσταση εταιρείας οποιασδήποτε νομικής μορφής.

2. Οι εκ του νόμου ορισμένες «Υπηρεσίες Μίας Στάσης» (εφεξής ΥΜΣ) είναι:

α) Οι Υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) των Επιμελητηρίων.

β) Οι Συμβολαιογράφοι ΥΜΣ.

γ) Η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης (εφεξής e-ΥΜΣ).

* από 29/10/2020 η διαδικασία σύστασης ΙΚΕ πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://eyms.businessportal.gr/ με εξαίρεση τις περιπτώσεις που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

3. Τα κριτήρια επιλογής της αρμόδιας ΥΜΣ από τον ενδιαφερόμενο να συστήσει εταιρεία προκύπτουν από τον συνδυασμό της νομικής μορφής της υπό σύστασης εταιρείας και του συστατικού τύπου που θα επιλεγεί, ανεξαρτήτως της έδρας της υπό σύσταση εταιρείας. Ειδικότερα, οι επιλογές που δίδονται είναι οι κάτωθι:

α) Σε περίπτωση που επιλεγεί η χρήση του πρότυπου καταστατικού της υπ' αριθμ. 31637/2017 απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης (Β΄928), τότε μπορεί να γίνει σύσταση οποιασδήποτε νομικής μορφής σε οποιαδήποτε από τις ΥΜΣ της παρ. 2.

β) Σε περίπτωση που δεν επιλεγεί το πρότυπο καταστατικό, τότε η σύσταση των Α.Ε. και ΕΠΕ γίνεται υποχρεωτικά από τον Συμβολαιογράφο ΥΜΣ, ενώ η σύσταση των Προσωπικών Εταιρειών μπορεί να γίνει είτε στην Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου είτε στον Συμβολαιογράφο ΥΜΣ.

γ) Σε περίπτωση που από ειδικές διατάξεις απαιτείται συμβολαιογραφικός τύπος είτε για την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας είτε για τη μεταβίβαση εισφερόμενου είδους, τότε ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της υπό σύσταση εταιρείας, η σύσταση γίνεται υποχρεωτικά στον Συμβολαιογράφο ΥΜΣ.

Υπουργική Απόφαση Αριθ. 31637/2017 Πρότυπα καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., O.E. και Ε.Ε.

 

Έγγραφα & Δικαιολογητικά για τη σύσταση Εταιρειών μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης:

 

Έγγραφα Σύστασης

Διευκρινήσεις

1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ

  • Συμπληρώνεται με γνήσιο υπογραφής από κάθε εταίρο ξεχωριστά.
  • Το Μέρος Γ) συμπληρώνεται υποχρεωτικά σε κάθε περίπτωση που οι ιδρυτές εξουσιοδοτήσουν ένα εξ αυτών ή τρίτο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που κατά νόμο απαιτούνται για τη σύσταση της εταιρείας και δεν ενεργήσουν από κοινού με αυτοπρόσωπη παρουσία. Θα πρέπει επιπρόσθετα να συμπληρώνεται ο ΑΦΜ και η Δ.Ο.Υ. του εξουσιοδοτούμενου.
  • Εάν πρόκειται για ιδρυτή Ν.Π. συμπληρώνεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του Ν.Π.
  • Εάν πρόκειται για ιδρυτή Φ.Π. μόνιμο κάτοικο εξωτερικού,  απαιτείται εξουσιοδότηση με apostille (για χώρες που είναι στη συνθήκη της Χάγης) ή θεωρημένη από προξενική αρχή.

2.

Καταστατικό

  • Σε έντυπη μορφή ενυπόγραφο, σε ηλεκτρονική μη επεξεργάσιμη μορφή και σε ηλεκτρονική μορφή(πρωτότυπο αρχείο doc).
  • Θα πρέπει να φέρει το γνήσιο υπογραφής του κάθε εταίρου.

3.

  • Αστυνομική Ταυτότητα ή ακριβές αντίγραφο αυτής, Ταυτότητα/Διαβατήριο ή ακριβές αντίγραφο αυτού, Διαβατήριο πολιτών τρίτων χωρών ή ακριβές αντίγραφο αυτού
  • Αστυνομική Ταυτότητα του εξουσιοδοτούμενου του Παραρτήματος Ι, Μέρος Γ)
  • Τα αλλοδαπά έγγραφα πολιτών κρατών-μελών της Ε.Ε. και πολιτών τρίτων χωρών θα πρέπει να είναι επικυρωμένα από δικηγόρο

4.

Έντυπο Δ211 (Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης)

 

ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΑΙΡΟΣ Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε.

5.

  • Θεωρημένο αντίγραφο καταστατικού.
  • Για τις Ε.Π.Ε. χρειάζεται πρακτικό ότι η εταιρεία θα συμμετέχει στην υπό σύσταση εταιρεία.
  • Εφόσον ο εκπρόσωπος για την σύσταση της εταιρίας είναι πρόσωπο διαφορετικό από το νόμιμο εκπρόσωπο, χρειάζεται εξουσιοδότηση που φέρει το γνήσιο της υπογραφής από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας.
  • Απόφαση συνέλευσης των εταίρων για ίδρυση εταιρείας.

ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΑΙΡΟΣ Α.Ε.

6.

  • ΦΕΚ σύστασης.
  • ΦΕΚ τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου.
  • ΦΕΚ από τα οποία προκύπτει η νόμιμη εκπροσώπηση.
  • Πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου για την συμμετοχή της ΑΕ στην υπό σύσταση εταιρεία.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

7.

  • Καταστατικό που φέρει σφραγίδα σύμφωνα με το άρθρο 4 της σύμβασης της Χάγης(apostille),  επίσημα μεταφρασμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών ή εφόσον η χώρα προέλευσης δεν έχει προσχωρήσει στην ανωτέρω σύμβαση, θεωρημένο από προξενική αρχή.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο του εγγράφου πληρεξουσιότητας για το διορισμό νομίμου εκπροσώπου ή αντιπροσώπου του στην Ελλάδα με διαδικασία apostille.
  • Πιστοποιητικό αρμόδιας αρχής της  χώρας έδρας  του Νομικού Προσώπου για την ύπαρξη της Εταιρείας (Good standing), με διαδικασία apostille.
  • Ειδικότερα, τα έγγραφα που εκδίδονται από δημόσιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίαςδεν απαιτείται να λάβουν την επισημείωση της Χάγης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα.
  • Σημείωση: Σε περίπτωση που στο καταστατικό ΔΕΝ αναφέρεται, η έδρα της επιχείρησης  ή αν δεν ισχύει πια, προσκομίζετε ξεχωριστό πρόσφατο πιστοποιητικό έδρας με Apostille.


DOWNLOADS
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ