ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ/ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με θέμα «Η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ: Ελλάδα – Ευρώπη: Προκλήσεις και Προοπτικές»

Μια συνδιοργάνωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

27/06/2018 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


1

2

3

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διευρυμένου Περιφερειακού Συνεδρίου  εκδήλωση με τη μορφή «Ανοικτού Διαλόγου», που διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με την υποστήριξη και συμμετοχή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, στην Ερμούπολη Σύρου, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Την εκδήλωση υποστήριξαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης.

Το κύριο θέμα της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές, όπως η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι καθώς και αρκετοί πολίτες  της Σύρου,  αποτέλεσε η συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ελλάδα - Ευρώπη: Προκλήσεις και Προοπτικές 

Προ των κύριων ομιλιών των προσκεκλημένων, σύντομο χαιρετισμό και τοποθετήσεις για το μέλλον της Ευρώπης απηύθυναν  :

-       Ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος,  ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των Ευρωεκλογών το 2019 ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει  το Επιμελητήριο Κυκλάδων για την συμβολή του στη διοργάνωση.

-       Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, αναφέρθηκε στις ανάγκες να ξαναγυρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ιδρυτικές της αξίες καθώς και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της η Ε.Ε, διατηρώντας παράλληλα  ό,τι θετικό έχει έως τώρα κατακτηθεί.

-       Ο  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος  τόνισε ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων πιστεύει στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και εργάζεται συνεχώς για τη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας και της ανάπτυξης με γνώμονα την καινοτομία και την κοινωνική ευημερία, ενώ αναφέρθηκε και στο Ευρωπαϊκό Profile του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, που γίνεται πράξη, μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχει και υλοποιεί καθώς και την ενεργό συμμετοχή του σε Διεθνής και Ευρωπαϊκούς φορείς όπως το Δίκτυο των νησιωτικών Επιμελητήριων της Ε.Ε. (INSULEUR). Επιπλέον, τόνισε ότι σχετικά με το μειωμένο καθεστώς Φ.Π.Α στα νησιά μας, η χώρα πρέπει να διεκδικήσει στην επικείμενη αλλαγή της υφιστάμενης οδηγίας που διέπει τον Φ.Π.Α στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διατήρηση ως ρητού όρου και στην καινούργια οδηγία, του δικαιώματος της χώρας να επαναφέρει το μειωμένο καθεστώς Φ.Π.Α.  όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

-       Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μάρκος Δαδάος αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή προοπτική και στη διευρυμένη Ευρώπη.

Σημαντική υπήρξε η τοποθέτηση της ευρωβουλευτού, κας. Σπυράκη, η οποία αναφέρθηκε στα  προβλήματα που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, σημειώνοντας ωστόσο   ότι  η Ευρώπη είναι ό,τι καλύτερο πέτυχε ο πολιτισμένος κόσμος.  

Στο ερώτημα γιατί μένουμε μαζί  όλες οι χώρες στην Ε.Ε, η κα Μ. Σπυράκη σημείωσε ότι εκτός από τις κοινές αξίες επάνω στις οποίες οικοδομήθηκε  η Ευρώπη, αυτό που κρατά τις χώρες μαζί είναι το γεγονός ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα κοινά προβλήματα και τις προκλήσεις: όπως αυτό της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, αναλύοντας σενάρια βάσει των οποίων η Ευρώπη μπορεί να απαντήσει σε αυτό το θέμα. Μια άλλη σημαντική πρόκληση είναι του πως θα μοιραστεί η ευθύνη που προέκυψε από το προσφυγικό.

Η κα Σπυράκη μίλησε και για το Brexit, ενώ τοποθετήθηκε για την υπόθεση της νησιωτικότητας και του Φ.Π.Α., αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δύσκολα παίρνεις πίσω μία υπογραφή, όπως για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, ωστόσο μπορείς να διεκδικήσεις στοιχεία που θα δώσουν στην νησιωτικότητα το πραγματικό της περιεχόμενο.

Στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Μοσχόβης, αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ανέπτυξε το θέμα « Η Ελλάδα επιστρέφει στο μέλλον», ενώ ο κ. Δημήτρης Παγίδας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), ανέλυσε το θέμα της Υπηρεσίας αυτής.

Σημαντική θεματική ενότητα αποτέλεσαν οι ομιλίες για τα θέματα και τα εργαλεία δημοσιογραφίας, αναφορικά με το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τον κ. Κώστα Τσουτσοπλίδη, εκπρόσωπο Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, καθώς και του κ. Αντώνη Τριφύλλη μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου διαΝΕΟσις και πρώην Διευθυντή Επικοινωνίας του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Τριφύλλης, με την ομιλία του οποίου έκλεισε η εκδήλωση, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας της διαΝΕΟσις  με θέμα «Τι πιστεύουν οι Έλληνες» και σημείωσε ότι οι Έλληνες φέτος είναι λιγότερο αντιευρωπαϊστές σε σχέση με πέρυσι, είναι φιλελεύθεροι στα οικονομικά ζητήματα, εθνικά υπερήφανοι, με αυτοπεποίθηση, αλλά και συντηρητικοί στα κοινωνικά θέματα.