ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ / ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τεχνικός Ασφαλείας και καλές πρακτικές για ασφαλή εργασία στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Καλές πρακτικές για ασφαλή εργασία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

07/01/2011 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Ο Τεχνικός Ασφαλείας δίνει στον εργοδότη γραπτές ή προφορικές υποδείξεις και συμβουλές για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας και θεμάτων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος έχει την ευθύνη για τη σωστή διαχείριση του και για την υποστήριξη της επιχείρησης. Τέλος, ελέγχει και επιβλέπει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, προτείνει μέτρα προληπτικής συντήρησης των μηχανημάτων, εκπονεί σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών (φωτιά, σεισμός κ.α.), πραγματοποιεί μετρήσεις και κάνει σωστή σήμανση του χώρου εργασίας.

Η παρουσία του Τεχνικού Ασφαλείας είναι απαραίτητη στα πρατήρια υγρών & αερίων καυσίμων, στις επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών, κατασκευής ξύλινου ή μεταλλικού είδους, παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, κατεργασίας & κατασκευής υφασμάτων και στα οικοδομικά & τεχνικά επαγγέλματα. Στα παραπάνω επαγγέλματα περιλαμβάνονται επίσης γραφεία και ιατρεία, εμπόριο, εστιατόρια, ξενοδοχεία, επικοινωνίες, μεταφορές, τράπεζες, ασφάλειες, διεκπεραιώσεις υποθέσεων, ενοικιάσεις κινητών και ακινήτων και υπηρεσίες όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

Κάθε επιχείρηση, κατά την ετήσια θεώρηση των προγραμμάτων ωρών εργασίας στην Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας ή σε περίπτωση νέων προσλήψεων, υποχρεούται, σύμφωνα με το νόμο, να αναγράφει στα σχετικά έντυπα και το όνομα του Τεχνικού Ασφάλειας, τον οποίον απασχολεί.

Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν τα καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας σε άτομα εντός κι εκτός της επιχείρησης ή σε εργαζόμενο της επιχείρησης, αν αυτός είναι κάτοχος απολυτηρίου Τεχνικού Λυκείου, έχει επιμορφωθεί σε θέματα άσκησης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας κι αν απασχολείται με πλήρες ωράριο στην επιχείρηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα και στους ίδιους τους εργοδότες να αναλαμβάνουν τα καθήκοντα του Τεχνικού Ασφάλειας εφόσον επιμορφωθούν ή έχουν τα κατάλληλα τυπικά προσόντα.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων συνεχίζει τον κύκλο των σεμιναρίων επιμόρφωσης για θέματα άσκησης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας σε όλο το Νομό.

Οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να επιμορφωθούν, μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.

Καλές πρακτικές για ασφαλή εργασία


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ