ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ / ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΘΕΣΕΙΣ

06/02/2017 Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσσου στην ειδική συνεδρίαση του Π. Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το έτος 2016

Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσσου στην ειδική συνεδρίαση του Π. Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής

08/02/2017 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Περιφερειακό Συμβούλιο 6 Φεβρουαρίου 2017

 

Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κύριοι εκπρόσωποι του β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης,

Ο απολογισμός της Περιφέρειας όπως προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» είναι μια σημαντική διαδικασία για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο που επιτελεί. Λαμβάνει δε μια ιδιαίτερη διάσταση σε αυτή τη δύσκολη γεωγραφικά περιφέρεια με τα 52 κατοικημένα νησιά.

Με αφορμή τον απολογισμό που αποτελεί μια ευκαιρία για τη σύνδεση του πριν και του μετά, θα ήθελα μέσα σε λίγα λεπτά να αναφερθώστο έργο και στη δυναμική του Επιμελητηρίου, μέσα από το ρόλο του ως σύμβουλος της πολιτείας και προφανώς ως σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα επιχειρηματικότητας.

Βρισκόμαστε ήδη στον ένατο χρόνο από την έναρξη της κρίσης, και κάθε μέρα που περνάει, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες μας. Η Οικονομία πλήττεται βαρύτατα από τα νέα μέτρα λιτότητας και τη φοροεπιδρομή που επιχειρείται, ενώ η περιοχή μας με την κατακόρυφη αύξηση του Φ.Π.Α., και την κατάργηση των ευνοϊκών συντελεστών, απώλεσε το τελευταίο προπύργιο της νησιωτικότητας και το μοναδικό αντισταθμιστικό μέτρο που υπήρχε έναντι των ειδικών συνθηκών που βιώνουν τα νησιά.

Έχουμε ήδη φτάσει στο μέσον της Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, που αποτελεί στη σημερινή συγκυρία τη μόνη πηγή χρηματοδότησης που μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε αναπτυξιακές δράσεις για την περιοχή μας και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Άρα πρέπει να βιαστούμε για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας παρέχει αυτό το εργαλείο.

Όπως γνωρίζετε, το Επιμελητήριό μας έχει αναπτύξει πρωτοποριακές δράσεις και υποδομές για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αξιοποιήσαμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, και τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά τόσο με την Περιφέρεια αλλά και με το Επιμελητήριο της Δωδεκανήσου και άλλους φορείς της Περιφέρειας, και πιστεύω ότι αποδείξαμε την αποτελεσματικότητά μας στη στήριξη των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών.

Το τελευταίο διάστημα διάφορες συγκυρίες και κυρίως εξωγενείς παράγοντες δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί η συνεργασία και ο συντονισμός με την Περιφέρεια στο βαθμό που θα θέλαμε. Όμως αυτό φαίνεται να ξεπερνιέται, αφού π.χ. στον τομέα της κατάρτισης, αντιμετωπίζονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια, και ξεκινάμε άμεσα ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στο νομό Κυκλάδων που θα υλοποιήσει εξ ολοκλήρου το Επιμελητήριο μας για λογαριασμό της Περιφέρειας και του ΚΕΚ Γεννηματάς μέσω προγραμματικής σύμβασης. Στο πλαίσιό της έχουμε ήδη συνεργαστεί με το ΚΕΚ για να καταλήξουμε στην επιλογή των εκπαιδευτικών ενοτήτων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις λοιπές ομάδες εκπαιδευόμενων του προγράμματος, με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος τόσο για τους δικαιούχους, όσο και για την τοπική οικονομία.

Επίσης, μετά από σχετική εντολή του Περιφερειάρχη, διερευνούμε μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες τρόπους αποδοτικότερης αξιοποίησης των πόρων του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου του ΕΣΠΑ, όπως κάναμε πάντα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά την υλοποίηση του επόμενου κεφαλαίου του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, πιστεύουμε ότι ο κ. Περιφερειάρχης θα στηρίξει αυτή μας την προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε με επιτυχία το χρόνο που χάθηκε από την έναρξη της Προγραμματικής Περιόδου, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων. Ως Επιμελητήριο, έχουμε αναγνωρίσει συγκεκριμένους τομείς όπου μπορούμε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια αυτή και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

  • ο Τουρισμός, όπου έχουμε αναπτύξει σημαντικές υπηρεσίες για την ισότιμη συμμετοχή των τοπικών μας επιχειρήσεων στη διεθνή τουριστική αγορά,
  • η Ψηφιακή προβολή των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων με σύγχρονα μέσα, που είναι η τελευταία εξέλιξη στο marketing διεθνώς.
  • οι Τεχνολογικές υποδομές και τα εργαλεία γίνονται όλο και πιο σημαντικά για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, και ως Επιμελητήριο έχουμε επενδύσει σημαντικά σε αυτά

Άφησα τελευταίο το θέμα της γαστρονομίας, όπου όπως γνωρίζετε έχουμε πολύ έντονη και επιτυχημένη δραστηριότητα.

Μέχρι σήμερα, είχαμε και έχουμε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, καθώς το σήμα του AegeanCuisine ανήκει από κοινού και στους δυο μας, και είχαμε πολύτιμο αρωγό μας σε όλη αυτή την πορεία αρχικά τις δύο Νομαρχίες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, και στη συνέχεια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Έχει δημιουργηθεί έτσι ένα μεγάλο δίκτυο, των δύο Επιμελητηρίων, των παραγωγών των τοπικών προϊόντων, των επιχειρήσεων εστίασης και επαγγελματιών του κλάδου της γαστρονομίας. Σεφ, δημοσιογράφοι, φορείς πιστοποίησης, συνεργάζονται μαζί μας, με σημαντικά αποτελέσματα στην αναγνώριση της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία μας αυτή θα συνεχιστεί, και ότι η Περιφέρεια θα ενισχύσει και πάλι τις προσπάθειές μας ακόμη περισσότερο σήμερα υπό το ρόλο της ως Γαστρονομική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δίνοντας σε όλους τους φορείς την ευκαιρία να οργανωθούμε καλύτερα και να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα υπό το συντονισμό της.

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό ο νυν Περιφερειάρχης ήταν αυτός που - ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου - πρώτος από όλους κατάλαβε την αξία της γαστρονομίας για την περιοχή μας και συνέλαβε την ιδέα για τη δημιουργία του δικτύου AegeanCuisine.

Από τότε, στα χρόνια που πέρασαν, το Επιμελητήριο Κυκλάδων αγκάλιασε την ιδέα αυτή, δούλεψε για την επιτυχία της, αγωνίστηκε, διεκδίκησε και έφερε χρηματοδοτήσεις από το Κέντρο, από τα τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου - χρηματοδοτήσεις από τις οποίες ωφελήθηκε το σύνολο της Περιφέρειας και όχι μόνο οι Κυκλάδες ή το Επιμελητήριό μας.

Το AegeanCuisine είναι μια μόνο από τις πολλές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναπτύξουμε πλέον πιο συστηματικά και συνεργατικά στα επόμενα χρόνια για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας να ανταπεξέλθουν στις σημερινές δυσκολίες, με την ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση της σχεδόν αποκλειστικής εξάρτησης από τον Τουρισμό.

Τα νησιά μας χρειάζονται τέτοιες αναπτυξιακές προσπάθειες, σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Κύριε Περιφερειάρχη, είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε άμεσα τις προτάσεις μας και να θέσουμε από κοινού σε εφαρμογή τις αναπτυξιακές προτεραιότητες που χρειάζεται ο τόπος μας.  

Σας ευχαριστώ.