ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Ολοκληρώθηκε ο B’ κύκλος αξιολόγησης και δημιουργίας του μητρώου προϊόντων που παράγονται στις Κυκλάδες και προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine.

76 νέα Aegean Cuisine Recommended Products

20/09/2018 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Στο πλαίσιο των δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου Aegean Cuisine στο Νομό Κυκλάδων και σε συνέχεια της πρόσκλησης που είχε απευθύνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων τον περασμένο Μάιο προς τους παραγωγούς που ασχολούνται με την παραγωγή, τη μεταποίηση και την τυποποίηση τοπικών προϊόντων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο Β’ κύκλος αξιολόγησης και δημιουργίας μητρώου προϊόντων που παράγονται στις Κυκλάδες βάσει των συγκεκριμένων προδιαγραφών και κριτηρίων που έχει ήδη θεσπίσει το δίκτυο (Aegean Cuisine Recommended Products).

Στην επταμελή επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν ειδικοί και ευρέως αναγνωρισμένες προσωπικότητες στο χώρο της οινο-γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής και πιο συγκεκριμένα οι: Ανδρέας Ν. Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος οίνου), η Νανά Δαρειώτη (δημοσιογράφος γαστρονομίας), η Μαριάννα Κομητοπούλου (Υπεύθυνη Marketing Akros.gr), ο Δημήτρης Ρουσουνέλος (δημοσιογράφος γαστρονομίας), η Θάλεια Τσιχλάκη (δημοσιογράφος γαστρονομίας), η Ελένη Ψυχούλη (δημοσιογράφος γαστρονομίας) και η Έλενα Δημακοπούλου (Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και Πρόεδρος της επιτροπής).

Η Επιτροπή συνεδρίασε στις 9 Ιουνίου 2018 και αφού έκανε τον απαραίτητο έλεγχο των αιτήσεων και των νομιμοποιητικών εγγράφων των επιχειρήσεων, προχώρησε και στη γευστική δοκιμή των 96 προϊόντων που απέστειλαν 29 παραγωγοί από 10 κυκλαδονήσια (Άνδρο, Κέα, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο). Οι κατηγορίες προϊόντων ήταν οι εξής: αλλαντικά, αποξηραμένοι καρποί & φρούτα, αρτοσκευάσματα-πίτες, βότανα-μπαχαρικά, γαλακτοκομικά, γλυκά, γλυκά κουταλιού, ελαιόλαδο-ελιές, ζυμαρικά, κρασί, μαρμελάδες, μεζέδες-ορεκτικά, μέλι, μπύρα, ξύδι, όσπρια, παξιμάδια-μπισκότα, ποτά, ροφήματα, σάλτσες, τουρσιά-διατηρητέα, τσίπουρο, τυριά, φρούτα-λαχανικά, χυμοί. Για κάθε προϊόν συμπληρώθηκε ξεχωριστή φόρμα αξιολόγησης, με σαφή αιτιολογία στις περιπτώσεις μη ένταξης. Από το σύνολο των προϊόντων, 76 νέα προϊόντα εντάσσονται στο δεύτερο κύκλο και έτσι αριθμός των προϊόντων που προτείνονται από το δίκτυο AegeanCuisineανέρχεται πλέον στα 291.

Όλοι οι παραγωγοί που κατέθεσαν αιτήσεις έχουν ήδη ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και έχει ήδη σταλεί το ειδικό σήμα «Aegean Cuisine Recommended» σε όλους, όσων τα προϊόντα έχουν ενταχθεί στο δίκτυο, ώστε να τα σηματοδοτήσουν με αυτό.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αρωγός στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή των Κυκλάδων εδώ και χρόνια, συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεα για την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας καθώς και για την ανάδειξη και προβολή των τοπικά παραγόμενων προϊόντων.

Για να δείτε ή να κατεβάσετε την πλήρη και αναλυτική λίστα των προτεινόμενων προϊόντων πατήσετε εδώ.

 


DOWNLOADS
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ