ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου του στη Σαντορίνη

Οι δράσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και «Ιδέες και μέθοδοι προσαρμογής στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον» στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου του στη Σαντορίνη

26/10/2010 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Στη Σαντορίνη έκλεισε, το απόγευμα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου, ο κύκλος των εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων με αφορμή την επίσημη έναρξη της ολοκληρωμένης λειτουργίας των 7 γραφείων που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί στα μεγαλύτερα νησιά του Νομού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του γραφείου του Επιμελητηρίου στη Σαντορίνη, ο οποίος γέμισε από τους Σαντορινιούς επιχειρηματίες - μέλη του Επιμελητηρίου και εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων του νησιού και των τοπικών Ο.Τ.Α.

Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και παρουσίασε, εν συντομία, τις δράσεις, τις υποδομές και τις πρωτοβουλίες του φορέα, που σκοπό έχουν την ενίσχυση και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στο νομό.

egeniasantorini1_F10301.jpgegeniasantorini2_F10379.jpg

Ενδεικτικά, ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στην ίδρυση και λειτουργία των 7 γραφείων του Επιμελητηρίου, στα μεγαλύτερα νησιά του Νομού (Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος), τα οποία συνδέονται μεταξύ τους και με τα κεντρικά στη Σύρο, με σύστημα τηλεδιάσκεψης.

Αναφέρθηκε ακόμη στην υποστήριξη των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα και άλλα επιχειρηματικά θέματα και παρεμβάσεις προς την Πολιτεία, την εκπαιδευτική δράση με ποικίλες κι ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες, τις ανανεωμένες διοικητικές υπηρεσίες, τη δημιουργία της δικτυακής πύλης και τη συμβολή της σε όλη αυτή την προσπάθεια, αλλά και στο ιδιαιτέρως πολύπλοκο έργο αποκατάστασης του Αρχοντικού Πρασσακάκη προκειμένου να μετατραπεί σε Κέντρο Προβολής Κυκλαδικών Παραδοσιακών Προϊόντων.

Όσον αφορά στη δυσάρεστη παρούσα οικονομική συγκυρία, ο κ. Ρούσσος παρουσίασε τις πρώτες πρωτοβουλίες του φορέα, που έχουν ήδη ξεκινήσει, αποσκοπώντας στην έμπρακτη υποστήριξη της τοπικής αγοράς και των κυκλαδικών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα δε στάθηκε στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής εφαρμογής, η οποία στοχεύει στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και στην τόνωση της αγοράς εργασίας, μέσω της Δικτυακής του Πύλης www.e-kyklades.gr. Πρόκειται για τη νέα δωρεάν υπηρεσία «ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», η οποία απευθύνεται σε επιχειρήσεις, ανέργους ή εργαζόμενους που αναζητούν αντίστοιχα, ευκαιρίες πρόσληψης ή απασχόλησης, προσφέροντας τη δυνατότητα σύνταξης, αποθήκευσης και υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων, δημοσίευσης θέσεων εργασίας και αναζήτησης  επαγγελματικών ευκαιριών.

Κλείνοντας, ο κ. Ρούσσος τόνισε πως η επιλογή της Σαντορίνης, για την ολοκλήρωση του κύκλου αυτού των εκδηλώσεων για την επίσημη έναρξη λειτουργίας των γραφείων, δεν ήταν τυχαία, καθώς το συγκεκριμένο γραφείο ήταν το πρώτο - μαζί με αυτό της Νάξου - που δημιουργήθηκε και είχε να αντιμετωπίσει πολλά και - αρκετές φορές - σύνθετα θέματα, προκειμένου να φτάσει στο εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή, έχοντας, παράλληλα, εξυπηρετήσει και διεκπεραιώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό διοικητικών υποθέσεων, ερωτημάτων και αιτημάτων, κερδίζοντας επάξια την αποδοχή του από τους ντόπιους επιχειρηματίες.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Καλώστος, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α.) Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος παρουσίασε την ιδέα της Κουζίνας του Αιγαίου (AegeanCuisine), που αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο να αναδείξει τόσο την οινο-γαστρονομία, όσο και τα παραδοσιακά και τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα των νησιών.

Όπως τόνισε ο κ. Καλώστος, η Σαντορίνη οφείλει να ηγείται της προσπάθειας αυτής με τα εξαιρετικά κρασιά, τη φάβα, το ντοματάκι και τα υπόλοιπα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγει. Έφερε δε ως παράδειγμα καλή πρακτικής τα φημισμένα εστιατόρια του νησιού, τα οποία βασίζουν τα βραβευμένα πιάτα τους στα τοπικά προϊόντα, αποτελώντας έτσι τον καλύτερο πρεσβευτή τόσο για το νησί, όσο και για την προσπάθεια αυτή που τώρα έχει αρχίσει να δείχνει τη δυναμική και την προοπτική της.

 egeniasantorini3_F10480.JPG
Με τη φράση «... η Σαντορίνη δεν έχει το δικαίωμα να είναι δεύτερη...» ξεκίνησε η ομιλία του δρ. Γιάννη Κριτσωτάκι και το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που είχε τον τίτλο «Ιδέες & μέθοδοι προσαρμογής στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Με το χαρακτηριστικά χειμαρρώδη λόγο του ο κ. Κριτσωτάκις καθήλωσε το κοινό και δημιούργησε σοβαρούς, πλην δημιουργικούς, προβληματισμούς στους παρευρισκομένους, καθώς, χρησιμοποιώντας απλά καθημερινά παραδείγματα και λαϊκές εκφράσεις, μίλησε για την έλλειψη κουλτούρας και παιδείας που μας χαρακτηρίζει ως επαγγελματίες και, ουσιαστικά, αποτελεί την κύρια αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Τόνισε δε πως το μόνο «σωσίβιο» της επιχειρηματικότητας είναι η αντιστροφή της κατάστασης αυτής (δηλαδή η απόκτηση και η καλλιέργεια κουλτούρας), ώστε να γίνει εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπιση της γενικής κατάστασης.

Σύμφωνα με τον κ. Κριτσωτάκι, η έλλειψη αυτή της κουλτούρας οδηγεί στη στρεβλή κατανόηση της έννοιας της καινοτομίας, αλλά και στην κακή απομίμηση επιτυχημένων και πρωτοποριακών πρακτικών, με αποτέλεσμα την ανάλωση πόρων προς τη λάθος κατεύθυνση και τη χαμηλή αποδοτικότητα των επιχειρηματικών προσπαθειών σχεδόν στο σύνολό τους.

Η ανάγκη αλλαγής των μέχρι σήμερα πρακτικών, αλλά και της γενικότερης επιχειρηματικής φιλοσοφίας, είναι πλέον επιτακτική, προκειμένου να επιτευχθεί αντιστροφή του κλίματος. Η ανάπτυξη συνεργιών ανάμεσα στους επιχειρηματίες των νησιών, ώστε να μειωθεί η εκροή χρήματος εκτός νομού, είναι ίσως ο μόνος δρόμος για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η ρευστότητα στις επιχειρήσεις - άρα και στην τοπική αγορά - και να αρχίσει η δόμηση μιας νέας βάσης και μια νέας κουλτούρας που θα επιτρέψουν μια διαφορετική κι επιτυχημένη αναπτυξιακή προοπτική.  

Κύριο στοιχείο της ομιλίας του κ. Κριτσωτάκι ήταν η διαδραστικότητα, καθώς - με παραίνεση του ιδίου - το κοινό παρενέβαινε με ερωτήσεις, τοποθετήσεις και προβληματισμούς, μέσω των οποίων επιτεύχθηκε ένας δημιουργικός διάλογος.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση - στην οποία συντονιστής ήταν ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Αλέξης Τσιάντης - χαρακτηρίστηκε από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ως η πιο επιτυχημένη από τον συγκεκριμένο κύκλο εκδηλώσεων, τόσο λόγω της παρουσίας και της ενεργούς συμμετοχής των επιχειρηματιών, όσο και λόγω της θεματολογίας της και των συμπερασμάτων που προέκυψαν για τους συμμετέχοντες.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Ρούσσος, απηύθυνε κάλεσμα στους Σαντορινιούς επιχειρηματίες να έρθουν ακόμα πιο κοντά στο Επιμελητήριο, ώστε να αξιοποιήσουν όσο περισσότερο μπορούν τις υποδομές και τα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχονται από το φορέα, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της ίδιας ημέρας, διεξήχθη συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης και στελεχών του Επιμελητηρίου με τους Σαντορινιούς οινοποιούς, που είχε ως στόχο την περεταίρω διερεύνηση και δημιουργία κοινών και βιώσιμων καναλιών και εμπορικών πρακτικών προώθησης του κρασιού μέσα από την πρωτοβουλία AegeanCuisine, αλλά και με το σχεδιασμό και την υλοποίηση επιπλέον δράσεων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ