ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Γενική Συνέλευση - Ετήσιο Forum INSULEUR 17 Οκτωβρίου και Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades «Η Γεύση της Αυθεντικότητας» 18 Οκτωβρίου 2025

Διήμερο γεγονός για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, 17 και 18 Οκτωβρίου 2025

09/10/2025 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Διήμερο γεγονός για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα από το Επιμελητήριο Κυκλάδων image

Διήμερο γεγονός για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Ερµούπολη, 10 Οκτωβρίου 2025 

Διήμερο γεγονός για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα

Γενική Συνέλευση - Ετήσιο Forum INSULEUR 2025

Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades 2025 «Η Γεύση της Αυθεντικότητας»

17 & 18 Οκτωβρίου 2025 Ερμούπολη, Σύρος

Η Σύρος φιλοξενεί για πρώτη φορά τη Γενική Συνέλευση και το Ετήσιο Forum του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) και μάλιστα το γεγονός αυτό συνδυάζεται με το Συμπόσιο του Δικτύου Aegean Cuisine Cyclades 2025 με θέμα «Η Γεύση της Αυθεντικότητας», που ακολουθεί την επόμενη μέρα.

Το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR), το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το Δίκτυο Aegean Cuisine διοργανώνουν ένα διήμερο διαλόγου και ζύμωσης για το παρόν και το μέλλον των νησιωτικών περιοχών της Ε.Ε. και τη βιώσιμη ανάπτυξη με έμφαση στον πρωτογενή τομέα.

Στις εργασίες του διημέρου, που ξεκινά την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2025, συμμετέχουν: εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., εκπρόσωποι της Πολιτείας, οι τοπικές Αρχές, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, μέλη της Βουλής των Ελλήνων, πανεπιστημιακοί, παραγωγοί, εκπρόσωποι συνεταιριστικών ενώσεων, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, τα μέλη του Δικτύου INSULEUR και τα μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine.

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν: οι συνεδρίες για τη βιώσιμη γεωργία και τις πολιτικές της Ε.Ε., η συζήτηση για την παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων και τη σημασία της ένταξής της στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, τα μαθήματα ανθεκτικότητας από τους άμεσους παραγωγούς, το πάνελ των αγροτικών συνεταιρισμών.

 

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου – Γενική Συνέλευση και Ετήσιο ForumINSULEUR

Με κεντρικό θέμα «Οικοδόμηση Ανθεκτικότητας στις Νησιωτικές Οικονομίες μέσω Βιώσιμης Γεωργίας - Ενδυνάμωση των νησιωτικών κοινοτήτων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας», το Forum θα αναδείξει τον ρόλο και τη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα στην οικονομική ανάπτυξη και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής των νησιωτικών περιοχών.

Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών, περιφερειακών και τοπικών φορέων, και τα μέλη του Δικτύου θα τοποθετηθούν σε θεματικές που αφορούν:

  • Την τρέχουσα κατάσταση του αγροτικού τομέα στα νησιά
  • Τις «νησιωτικές φωνές» για τη βιώσιμη γεωργία
  • Τον ρόλο των Ευρωπαϊκών, Περιφερειακών και Τοπικών πολιτικών στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Σκοπός της διοργάνωσης είναι να εξαχθούν και να καταγραφούν ασφαλή συμπεράσματα από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τους φορείς άσκησης πολιτικής. Μάλιστα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα φιλοξενήσει ειδική συνάντηση για μία Συμφωνία Κοινού Οδικού Χάρτη για τη Νησιωτική Επιχειρηματικότητα στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου – Συμπόσιο AegeanCuisineCyclades 2025

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο εμβληματικό Θέατρο «Απόλλων» του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και φιλοδοξεί να φέρει παραγωγούς, επαγγελματίες, παραγωγικούς φορείς, συγγραφείς και δημοσιογράφους στο στρογγυλό τραπέζι της γαστρονομίας των Κυκλάδων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση του Δικτύου Aegean Cuisine, του οράματος και των στόχων του
  • Παρουσίαση του ανανεωμένου ιστότοπου του Δικτύου
  • Συζήτηση για την παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων και τη σημασία της ένταξής της στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
  • Μαθήματα ανθεκτικότητας από παραγωγούς του Δικτύου
  • Συζήτηση προκλήσεων και ευκαιριών για τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών

Οι σύνεδροι και οι επίσημοι προσκεκλημένοι του διημέρου θα απολαύσουν την κυκλαδική φιλοξενία και μια ολοκληρωμένη γαστρονομική και πολιτιστική εμπειρία που έχει σκοπό να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη αξία των τοπικών γεύσεων και των παραδοσιακών προϊόντων των Κυκλάδων.

Φορείς που συμμετέχουν στο Forum του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Διάσκεψη Παράκτιων Θαλάσσιων Περιφερειών (CPMR)

Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR)

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δήμων Μικρών Νησιών

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ίδρυμα Κόκκαλη

Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου

Εθνική Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών

Island Innovation (Πορτογαλία)

Ευρωπαϊκά Νησιωτικά Επιμελητήρια

 

Με την αιγίδα και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Με τη θεσμική στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Κατάλογος ομιλητών Συμποσίου Aegean Cuisine (με αλφαβητική σειρά):

Στέφανος Βακόνδιος, Τυροκομείο "Ζωζεφίνος"

Ιάκωβος Βαλέρης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ΕΑΣ Νάξου

Πέτρος Βαμβακούσης, Διευθυντής Οινοποιείου "Βενετσάνος"

Γιάννης Γαβαλάς, Εστιατόριο Αρακλειά, Μέλος Δικτύου Aegean Cuisine

Δημοσθένης Διαμαντής, Αντιπρόεδρος Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σερίφου

Ματθαίος Δημόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Santo Wines

Μανώλης Κωβαίος, Παραγωγός Φάβας (Σχοινούσα)

Γιάννης Μανδάλας, Διευθύνων Σύμβουλος MastihaShop

Κατερίνα Μόσχου, Τυροκομείο "Το Πάριον"

Κώστας Πρέκας, Παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων

Παντελής Ρηγούτσος, Τυροκομείο "Τυροσύρα"

Δημήτρης Ρουσσουνέλος, Συγγραφέας, Συνεργάτης περιοδικού Γαστρονόμος

Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων και Πρόεδρος Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR)

Γεράσιμος Σκορδίλης, Παραγωγός μελιού "MeliSyros"

Μαρίνος Σουράνης, Εστιατόριο "Μαραθιά"

Αθανάσιος Τεστεμπάσης, Head of Business Development, EU & International BU Director, Knowledge S.A.

Θάλεια Τσιχλάκη, Δημοσιογράφος Γεύσης και Οίνου

Ιωάννα Τζαβάρα, Στέλεχος Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού

Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονισμός Συμποσίου: Ντίνα Νικολάου, Σεφ

 

Διαδικτυακή Παρακολούθηση

Μπορείτε να παρακολουθήσετε live το Ετήσιο Forum του INSULEUR εδώ. Το Συμπόσιο Aegean Cuisine 2025 θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο YouTube.