ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ/ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο 11ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων

11ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων

29/10/2019 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Ερµούπολη, 23 Οκτωβρίου 2019

 

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο 11ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων

 

Στην Τήνο πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2019 το 11ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων με τίτλο “Εμπόριο, Συνεργασία, Αντοχή, Ελπίδα”, που διοργάνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Τήνου και με τη συνδρομή και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Γιάννης Ρούσσος, η Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος κα Αικατερίνη Φουντουλάκη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Μεταποιητικού Τμήματος κ. Ματθαίος Δελλατόλας και το μέλος του Δ.Σ. κα Λουκία Φωσκόλου εκπροσώπησαν το Επιμελητήριο Κυκλάδων στις εργασίες του Συνεδρίου, στόχος του οποίου ήταν να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τον εμπορικό κόσμο των νησιών και να παρουσιαστούν προτάσεις και λύσεις προκειμένου να καταστεί αποδοτικότερη και βιώσιμη η δραστηριότητα των ελεύθερων επαγγελματιών των Κυκλάδων, που έχει επηρεαστεί άμεσα τόσο από τα νέα δεδομένα στην τουριστική κίνηση, όπως είναι η μείωση των εισπράξεων που παρατηρήθηκε κατά την τουριστική περίοδο 2019, παρόλο που η προσέλκυση τουριστών παρουσίασε αύξηση, όσο και από μια σειρά μέτρων που έχουν πλήξει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κατά την τοποθέτησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά και επισήμανε ότι η υφιστάμενη οδηγία της Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα την κατάλληλη στιγμή να ζητηθεί από την Πολιτεία η επαναφορά του μέτρου αυτού διατηρώντας και το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο θεωρείται αυτονόητο ότι πρέπει να παραμείνει εφόσον είναι εξασφαλισμένες οι πιστώσεις για πέντε χρόνια. Με αφορμή ωστόσο την επικείμενη αλλαγή της οδηγίας της Ε.Ε. τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης το Επιμελητήριο Κυκλάδων πρόκειται να εισηγηθεί ώστε όλα τα Επιμελητήρια της Ευρώπης που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές να ζητήσουν να διατηρηθεί η δυνατότητα που έχει τώρα κάθε χώρα για εφαρμογή μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές.

Επίσης, ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα της ενδοκυκλαδικής διασύνδεσης των νησιών, η οποία είναι ελλιπής και δυσχεραίνει τις καθημερινές συναλλαγές των νησιωτών τόσο σε θέματα διοικητικά ή γραφειοκρατίας όσο και σε επίπεδο τροφοδοσίας ή ανάπτυξης των εμπορικών τους δραστηριοτήτων. Και για το θέμα αυτό το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει ήδη καταθέσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρόταση για τη δρομολόγηση ενός τρίτου πλοίου στο δρομολόγιο της άγονης γραμμής που μπορεί να καλύψει τα κενά στην ενδοκυκλαδική επικοινωνία, με στόχο στο τέλος του 2020 που θα λήξουν οι συμβάσεις και των τριών πλοίων να έχει ήδη ετοιμαστεί ένα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων γραμμών για την κάλυψη των κενών και τη μείωση του χρόνου των ταξιδιών.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν, εκτός των άλλων, και ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, οι βουλευτές των Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας, κα Κατερίνα Μονογυιού και κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ο Δήμαρχος Τήνου, εκπρόσωποι του α' και β' βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των τοπικών Εκκλησιών, καθώς και προσκεκλημένοι εκπρόσωποι του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου και των Εμπορικών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιά, Άρτας και Σάμου.