ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Εξελίξεις για το Aegean Cuisine, τα επόμενα βήματα...

Η πρωτοβουλία AegeanCuisine συνεχίζει την προσπάθειά της για ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας και των προϊόντων των νησιών

18/07/2011 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


aegeancuisine_F17111.jpgΗ πρωτοβουλία AegeanCuisine συνεχίζει την προσπάθειά της για ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης οινο - γαστρονομίας και των προϊόντων των νησιών μας μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένες ενέργειες -όπως, άλλωστε, επιβάλλει και η κατάσταση των ημερών.

Έτσι, μετά από τις ενέργειες των τελευταίων μηνών του περασμένου έτους, που περιλάμβαναν την επίσκεψη-επιθεώρηση από «μυστικούς πελάτες» στις επιχειρήσεις που είχαν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στο Σύστημα AegeanCuisine και τη μετέπειτα αξιολόγησή τους, ξεκίνησε η προετοιμασία για την υλοποίηση των υπολοίπων ενεργειών που, στο σύνολό τους, συγκλίνουν στην επίτευξη του κεντρικού στόχου.

aegean_products1_F20169.jpgΙδιαίτερο βάρος δόθηκε στην απονομή του Ειδικού Σήματος AegeanCuisine, καθώς αποτελούν τους πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, αλλά και μιας πιο σύγχρονης εκδοχής της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι για την κατασκευή των σημάτων επιλέχθηκαν τεχνοτροπίες και υλικά αντιπροσωπευτικά των νησιών κι όχι σύγχρονες, συμβατικές λύσεις που δεν θα ταίριαζαν στο χαρακτήρα του AegeanCuisine. Έτσι, τα σήματα για τις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου κατασκευάστηκαν από μια εκ των πλέον ιστορικών εταιρειών του είδους στη Ρόδο με ειδική τεχνοτροπία σε πλακάκι, ενώ αυτά για τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων κατασκευάστηκαν από αγγειοπλάστες της Σίφνου εξολοκλήρου χειροποίητα.

Μέσα στην πιεστική ροή των γεγονότων και στο πλήθος των ενεργειών που έπρεπε να εκτελεστούν, προτεραιότητα δόθηκε στους χώρους εστίασης - εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία κλπ - τα οποία αποτελούν, άλλωστε, την «αιχμή του δόρατος» στην παραπάνω προσπάθεια, καθώς είναι τα σημεία όπου ο κάθε επισκέπτης έρχεται σε άμεση και απόλυτα ενεργητική επαφή με τις γεύσεις τις συνταγές, τα προϊόντα και τα κρασιά των νησιών.

Στο παραπάνω πλαίσιο αυτό, 136 εστιατόρια, ταβέρνες & μεζεδοπωλεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έλαβαν ένα πακέτο, που περιελάμβανε το Ειδικό Σήμα ΑegeanCuisine, τη σχετική Βεβαίωση Ένταξης, καθώς και οδηγίες, όρους και προϋποθέσεις χρήσης.

Με την ανάρτηση του Σήματος στους χώρους τους, οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν, για τους επισκέπτες των νησιών, ως ένας «φάρος» στο γευστικό ταξίδι τους στα νησιά, που τους καθοδηγεί σε μέρη όπου θα δοκιμάσουν μια ξεχωριστή εμπειρία μέσα από τις συνταγές και τα ντόπια υλικά και προϊόντα του Αιγαίου.

Τα επόμενα βήματα...

Παράλληλα με τα παραπάνω, η ομάδα του ΑegeanCuisine συνεχίζει τις προσπάθειες της, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολλαπλών ενεργειών σε ένα ευρύ aegean_products4_F20258.jpgθεματολόγιο, προκειμένου να κάνει γνωστό το όραμα και τους σκοπούς της πρωτοβουλίας αυτής.

Έτσι, τη στιγμή που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, πιθανότατα θα είναι «στον αέρα» ο καινούριος ιστότοπος www.aegeancuisine.gr, ο οποίος επανασχεδιάστηκε εξ αρχής με στόχο τη μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα σε όρους ενημέρωσης των ενδιαφερομένων και προβολής των επιχειρήσεων και των προϊόντων των νησιών. Ο συνεχής εμπλουτισμός του νέου αυτού ιστότοπου με επίκαιρα στοιχεία αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Ομάδα ΑegeanCuisine, ένα στοίχημα που κερδίζεται μέρα με τη μέρα!

Επιπλέον, επιδιώκονται - και επιτυγχάνονται - ενέργειες δημοσιότητας, όπως προβολή με άρθρα και διαφημιστικές καταχωρήσεις σε ελληνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (περιοδικά, εφημερίδες, ιστοσελίδες κλπ), ενώ προγραμματίζονται εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω σε θέματα σχετικού ενδιαφέροντος (το πρώτο απ' αυτά διενεργήθηκε ήδη από το Επιμελητήριο Κυκλάδων στις αρχές του Ιούνη και απευθυνόταν στους επαγγελματίες της εστίασης, με δωρεάν συμμετοχή για τις επιχειρήσεις-μέλη του AegeanCuisine).

Σε εξέλιξη βρίσκονται, επίσης, η δημιουργία υποστηρικτικού υλικού (π.χ. ένας Οδηγός Καλών Πρακτικών για τις επιχειρήσεις), καθώς και ενέργειες εμπορικής προώθησης προϊόντων (με προνομιακές συμφωνίες διανομής και μεταφοράς τοπικών προϊόντων από παραγωγούς σε επιχειρήσεις ή/και τελικούς καταναλωτές - Β2Β).

Τέλος, προκειμένου να αποκτήσει το ΑegeanCuisine μια πιο ολοκληρωμένη διάσταση, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τα Επιμελητήρια των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να προετοιμαστεί η ένταξη τους στην πρωτοβουλίας, «αγκαλιάζοντας» έτσι το σύνολο των νησιών του Αιγαίου. 

banner_aegeancuisine_F5692.jpg
 

Η διαδικασία ένταξης στο Σύστημα AegeanCuisine παραμένει ανοικτή για όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις από τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

 

Επιχειρήσεις εστίασης, παραγωγοί & έμποροι τοπικών προϊόντων, επισκέψιμοι χώροι (π.χ. οινοποιεία, τυροκομεία κλπ), αλλά και ξενοδοχεία και καταλύματα που η δραστηριότητά τους συνδέεται με την αιγαιοπελαγίτικη οινο-γαστρονομία (π.χ. λειτουργούν εστιατόριο ή προσφέρουν πρωινό βασισμένο στα τοπικά προϊόντα ή διοργανώνουν εκδηλώσεις οινογευσίας ή γευσιγνωσίας κλπ), μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κ.Ε.Τ.Α. Νοτίου Αιγαίου (τηλ. 22810 89142) και να προμηθευτούν άμεσα το Έντυπο Αίτησης Ένταξης. 

 

Ήδη, στις αρχές του Ιούνη, ξεκινά ο νέος κύκλος επιθεωρήσεων με όσες επιχειρήσεις δεν είχαν προλάβει να επιθεωρηθούν πέρσι, αλλά και όσες έστειλαν (και στέλνουν) τις αιτήσεις τους κατά τους τελευταίους μήνες! 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ