ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Από 10/3/2011 έως 24/5/2011 η υποβολή προτάσεων για το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων»

Υποστήριξη επιχειρήσεων για την έναρξη/συνέχιση της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικής τους δράσης

11/02/2011 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


To Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» έχει ως σκοπό την ενίσχυση και υποστήριξη των ΜΜΕ και υπό προϋποθέσεις και των μεγάλων επιχειρήσεων, για την έναρξη/συνέχιση της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικής τους δράσης.

Ποίους αφορά:

Δικαίωμα συμμετοχής στην δράση «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» έχουν:

Α) Μεµονωµένες Υφιστάµενες και Νέες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις στους τοµείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών και έχουν αρχίσει την επιλέξιµη δραστηριότητα τους πριν την 1-1-2010.

Β) Υφιστάµενες και Νέες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις στον τοµέα του Εµπορίου, έχουν αρχίσει την επιλέξιµη δραστηριότητα τους πριν την 1-1-2010, και σε συνεργασία µε µία τουλάχιστον επιχείρηση της περίπτωσης (Α).

Γ) Υφιστάµενες Μεγάλες επιχειρήσεις στους τοµείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών, και έχουν αρχίσει την επιλέξιµη δραστηριότητα τους πριν την 1-1-2008, σε συνεργασία µε τουλάχιστον δύο (2) επιχειρήσεις της περίπτωσης (Α).

∆) Οµάδες (τουλάχιστον τριών) Υφιστάµενων ή/και Νέων Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες πληρούν τις συνθήκες επιλεξιµότητας της περίπτωσης (Α).

Για τις περιπτώσεις (Β), (Γ) και (Δ) απαιτείται να υποβάλουν προς αξιολόγηση Διακριτό Επενδυτικό Σχέδιο και Σύµφωνο Συνεργασίας κοινών ενεργειών.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την συμμετοχή τους είναι:

  • Να έχουν επιλέξιμο Κωδικό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ).
  • Επιλέξιμες είναι όλες οι μορφές εταιρειών, ατομικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που τηρούν βιβλία Β ή Γ κατηγορίας. Αποκλείονται τα πρόσωπα μη κερδοσκοττικού χαρακτήρα π.χ. σωματεία, σύλλογοι, ΟΤΑ κ.α. Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις δικαιόχρησης (franchising) καθώς επίσης κοινοπραξίες και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.
  • Η επιχείρηση να µην είναι προβληµατική .
  • To ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου να μην υπερβαίνει το 50% του μέσου όρου του Κύκλου Εργασιών της επιχείρησης.
  • Οι επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα (άδεια λειτουργίας).
  • Για τις περιπτώσεις που αφορούν μικρο - μεσαίες επιχειρήσεις, επιλέξιμες θεωρούνται αυτές που απασχολούν από 0 έως 250 άτομα και το όριο του κύκλου εργασιών τους δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια EUR ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια EUR.

Τι ενέργειες θα χρηματοδοτούνται:

  • Μηχανολογικός Εξοπλισμός.
  • Δαπάνες πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών.
  • Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας.
  • Ενέργειες (πλην μελετών) προβολής και προώθησης σε αγορές στόχους.
  • Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
  • Ενέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
  • Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων.

Υπογραμμίζεται ότι στην περίπτωση της σύναψης συνεργασιών, από τις επιλέξιμες ενέργειες/πεδία που θα περιλαμβάνει η συνεργασία, εξαιρούνται ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι δαπάνες πληροφορικής.

Τι δαπάνες θα χρηματοδοτούνται - κατανομή Π/Υ στο Ε.Σ. (πρόταση):

Α/Α

Κατηγορία Ενέργειας (Δαπάνης)

Μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό στον προϋπολογισμό του έργου

1

Μηχανολογικός Εξοπλισμός

50%

2

Δαπάνες πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών

40%

3

Ενέργειες σχεδιασµού και πιστοποίησης προϊόντων και συσκευασίας

80%

4

Ενέργειες προβολής σε αγορές - στόχους

50%

5

Ενέργειες Τεχνικής και Συµβουλευτικής Υποστήριξης (π.χ. Feasibility Studies)

40% και μέχρι του ποσού των 50.000,00€

6

Προστασία ή απόκτηση ή χρήση πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας

50%

7

Ανάπτυξη εξειδικευµένου προσωπικού και ανθρώπινων πόρων

10%

Προϋπολογισμός έργων:

Από 30.000 έως 250.000 ευρώ.

Πόση είναι η χρηματοδότηση:

Το συνολικό ποσοστό ισοδύναµης ∆ηµόσιας Χρηµατοδότησης καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης και διαµορφώνεται ως εξής:

  1. Ανεξαρτήτως μεγέθους της (µικροµεσαίας) Επιχείρησης, και για µεµονωµένα Επιχειρηµατικά Σχέδια της περίπτωσης (Α): 45% του επιλέξιµου προϋπολογισµού για όλη την Επικράτεια.
  2. Για την περίπτωση των συνεργασιών µε µεγάλες επιχειρήσεις - συνεργασίες της περίπτωσης (Γ):
      • 40% του επιλέξιµου προϋπολογισµού για όλη την Επικράτεια για τις µεγάλες επιχειρήσεις και,
      • 50% του προϋπολογισµού για όλη την Επικράτεια για τις ΜΜΕ.
  3. Για Επιχειρηµατικά Σχέδια σε συνεργασίες των περιπτώσεων (Β) και (∆): 50% του επιλέξιµου προϋπολογισµού για όλη την Επικράτεια.

«Χρηματοδοτικό Σχήμα Έργου»:

Ιδία Συµµετοχή (τουλάχιστον) 25%, ∆ηµόσια Χρηµατοδότηση (κατά περίπτωση) «40% έως 50%», Εν ∆υνάµει Τραπεζική Συµµετοχή το υπολειπόµενο ποσοστό.

Ποια είναι η διάρκεια του έργου:

Ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα εξάμηνης (6) παράτασης.

Υποβολή προτάσεων:

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω των δικτυακών τόπων του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ II (ΕΦΕΠΑΕ) και του ΥΠΟΙΑΝ - www.ypoian.gr, www.ggb.gr, www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.ependvseis.gr/mis και www.efepae.gr από 10/3/2011 έως 24/5/2011 και ώρα 14:00 καθώς επίσης και σε έντυπη μορφή σε ένα από τους Εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης, ειδικότερα για τις περιφέρειες ευθύνης της ΕΛΑΝΕΤ αυτά αναφέρονται στο διαδικτυακό χώρο www.elanet.gr. Ως χρόνος έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία Προκήρυξης του παρόντος Προγράμματος ήτοι, 4-2-2011.

Τι πρέπει να κάνει ένας επιχειρηματίας προκειμένου να υποβάλει μία πρόταση για χρηματοδότηση - πληροφορίες:

Να προμηθευτεί και να μελετήσει τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος. Ο Οδηγός του Προγράμματος και το Υπόδειγμα Πρότασης βρίσκονται στους διαδικτυακούς τόπους: www.ypoian.gr, www.ggb.gr, www.antagonistikotita.gr, www.efepae.gr και www.elanet.gr  από όπου και μπορούν να εκτυπωθούν.

Για τυχόν αναλυτικές πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ΕΛΑΝΕΤ , Βαλαωρίτου 4, 1ος ορ., 10671 Αθήνα, τηλ.: 210-3620242 και πληκτρολόγηση εσωτ. 214, 208.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται αφού κατατεθεί η πρόταση:

1. Αξιολόγηση

  • Έλεγχος τυπικών προϋποθέσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής από τον ΕΦΕΠΑΕ.
  • Ηλεκτρονική αξιολόγηση των Προτάσεων από αξιολογητές που προέρχονται από το Μητρώο αξιολογητών του ΕΦΕΠΑΕ.
  • Εξέταση των αξιολογηθεισών προτάσεων από την Επιτροπή Αξιολόγησης.
  • Τα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής Αξιολόγησης καταγράφονται σε πρακτικά.

Οι προτάσεις εντάσσονται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολόγησης, μέχρις εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

2. Χρηματοδότηση

  • Προκαταβολή: Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, είναι δυνατό να δοθεί προκαταβολή μέχρι το 50% της συνολικά αντιστοιχούσας επιχορήγησης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.
  • Ενδιάμεσες καταβολές: Πραγματοποιούνται έπειτα από υποβολή Ενδιάμεσης Έκθεσης Προόδου από πλευράς δικαιούχου και πιστοποίησης από τα όργανα του ΕΦΕΠΑΕ.
  • Αποπληρωμή: Πραγματοποιείται έπειτα από υποβολή Έκθεσης ολοκλήρωσης του έργου από πλευράς δικαιούχου και πιστοποίηση από τα όργανα του ΕΦΕΠΑΕ.


DOWNLOADS
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ