ΣΙΚΙΝΟΣ

Satelite Map
Πατήστε για μεγέθυνση ΣΙΚΙΝΟΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΛΙΜΑΝΙ Πατήστε για μεγέθυνση ΧΩΡΑ

Η Σίκινος βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και στη Φολέγανδρο. Είναι ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, με έκταση 41 τ.χλμ. και διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό του χρώμα.

Στο χείλος του  απόκρημνου γκρεμού, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού είναι κτισμένη η Χώρα. Η Χώρα αποτελείται από δύο συνοικίες, εξίσου όμορφες και γοητευτικές, το Κάστρο και το Χωριό. Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται το λιμάνι της Σίκινου.

Το νησί το καλοκαίρι συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά με καθημερινά δρομολόγια με διαδρομή  8 ωρών. Το λιμάνι της Σικίνου, η Αλλοπρόνοια, ένα γραφικό ψαροχώρι απέχει 3,5 χλμ από την Χώρα. Όσοι επιθυμούν ήσυχες διακοπές, μακριά από τα κοσμικά και θορυβώδη μέρη, η Σίκινος αποτελεί ιδανικό προορισμό.

Σύμφωνα με την μυθολογία το όνομά προέρχεται από τον Σίκινο, γιο του βασιλιά Θόαντα της Λήμνου. Κατά την αρχαιότητα λεγόταν Οινόη, επειδή στο νησί ανθούσε η αμπελουργία και παρήγαγε εκλεκτό κρασί.

Τον 10ο π.Χ. αιώνα η Σίκινος κατοικήθηκε από τους Ίωνες ενώ τον 5ο π.Χ. αιώνα το νησί ήταν υπό την κυριαρχία των Αθηναίων.

Η Σίκινος ακολούθησε τη μοίρα των νησιών των Κυκλάδων γνωρίζοντας την κυριαρχία των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Ενετών και των Τούρκων.

Στη διάρκεια της Ενετοκρατίας υπάχθηκε στο Δουκάτο της Νάξου.   

Το 1537 το νησί κατακτήθηκε από τους Τούρκους ενώ το 1829 ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Εκκλησία της Παντάνασσας στο Κάστρο (συνοικία της Χώρας), η οποία ιδρύθηκε το 1787.

Το Παλιό Ελαιοτριβείο με το Λαογραφικό Μουσείο στο Χωριό (συνοικία της Χώρας).

Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στη Χώρα.

Οι γραφικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της Χώρας.

Η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου χτισμένη στο σημείο που βρίσκονταν ο αρχαίος ναός του Πυθίου Απόλλωνα στην Επισκοπή.

Η Επισκοπή, όπου συναντάει κανείς το αρχαίο παρελθόν του νησιού με τα ερείπια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Το Οινοποιείο του Μάναλη, 2,5 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

  • Παραλία της Αλοπρόνοιας
  • Άη Γιάννης
  • Άη Παντελεήμωνας
  • Άη Γιώργης
  • Σαντοριναίϊκα
  • Μάλτας
  • Πέτρα
  • Διαλισκάρι
  • Καράς

Στη Σίκινο γίνονται τα εξής όμορφα πανηγύρια:

Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, με ένα τελετουργικό λιτό και κατανυκτικό, το οποίο περιλαμβάνει αρτοκλασία την παραμονή του εορτασμού, λειτουργία στο ναό της Παντάνασσας και λιτανεία της εικόνας ανήμερα.

Το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα. Την παραμονή παρατίθεται γεύμα στο ομώνυμο μοναστήρι. Αυτός που επωμίζεται τα έξοδα του γεύματος έχει το δικαίωμα να κρατήσει την εικόνα στο σπίτι του για ένα χρόνο.

Το πανηγύρι των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Την παραμονή παρατίθεται γεύμα στην πλατεία του χωριού με ψαρόσουπα. Και εδώ αυτός που επωμίζεται τα έξοδα του γεύματος έχει το δικαίωμα να κρατήσει την εικόνα στο σπίτι του για ένα χρόνο.

Το πανηγύρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας, με λειτουργία και γεύμα με ρεβυθάδα στην πλατεία της Χώρας.

Το πανηγύρι του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου. Την παραμονή παρατίθεται γεύμα και αυτός που επωμίζεται τα έξοδα του γεύματος έχει το δικαίωμα να κρατήσει την εικόνα στο σπίτι του για ένα χρόνο.

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΙΝΟΥ2286051238
ΚΕΠ ΣΙΚΙΝΟΥ2286051196
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ2286051211
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ2286051222
ΚΤΕΛ6937865866
ΤΑΞΙ6937865866
ΕΛΤΑ-ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ 2286051239