ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Satelite Map
Πατήστε για μεγέθυνση ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Πατήστε για μεγέθυνση ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΑ ΦΗΡΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΟΙΑ - ΑΜΟΥΔΙ Πατήστε για μεγέθυνση ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ - ΚΑΡΑΒΙ Πατήστε για μεγέθυνση ΝΕΑ & ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΜΕΝΗ

Η Σαντορίνη είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Το έδαφος του νησιού είναι ηφαιστειογενές και από την πλευρά του ηφαιστείου το νησί είναι εξαιρετικά βραχώδες. Στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Σαντορίνης  συνεισφέρει ένας εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός πλούτος: η Αρχαία Πόλη στο Μέσα Βουνό και ο Προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου.

Η Σαντορίνη διαθέτει επίσης μία μοναδική κληρονομιά λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στους οικισμούς του Βόθωνα, της Μεσσαριάς, της Φοινικιάς και του Μεγαλοχωρίου, και εξελιγμένους οχυρωματικούς οικισμούς στον Πύργο, το Εμπορείο και το Ακρωτήρι.

Το κλίμα του νησιού είναι δροσερό λόγω των βορειοανατολικών ανέμων και ο χειμώνας είναι γλυκός και ήπιος με μέση θερμοκρασία 10oC. Οι βροχές είναι συχνές το χειμώνα και σχεδόν ανύπαρκτες το καλοκαίρι. Το έδαφος είναι εύφορο και ευνοεί την καλλιέργεια των αμπελιών και της ντομάτας. Το νησί είναι σχεδόν άνυνδρο με ελάχιστα πηγαία νερά.

Σήμερα η Σαντορίνη αριθμεί 7000 μόνιμους κατοίκους διασκορπισμένους στα 10 περίπου χωριά της. Τα Φηρά είναι η πρωτεύουσα του νησιού και η Οία, ένα  από τα πιο όμορφα χωριά του γνωστή σε όλο τον κόσμο για το εντυπωσιακό και μαγευτικό της ηλιοβασίλεμα. Οι «μαύρες» παραλίες της, με τους απότομους γκρεμνούς και τα ηφαιστιογενή πετρώματα δίνουν στο νησί μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

H Σαντορίνη συνδέεται αεροπορικώς με Αθήνα και Ρόδο ενώ με Μύκονο και Θεσσαλονίκη μόνο εποχιακά. Ακτοπλοϊκώς, με συμβατικά αλλά επίσης και με ταχύπλοα πλοία, συνδέεται με Πειραιά, Κρήτη, Πάρο, Ίο, Μύκονο, Ανάφη, Νάξο, Σίκινο, Σύρο, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Σέριφο, Σίφνο, Τήνο, Φολέγανδρο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Κάσο και Χάλκη.

Η Σαντορίνη στην αρχαιότητα ονομαζόταν Στρογγύλη λόγω του κυκλικού σχήματός της το οποίο άλλαξε με την έκρηξη του ηφαιστείου το 1650 π.Χ. και το κεντρικό μέρος του νησιού βυθίστηκε σχηματίζοντας έτσι την Καλντέρα. Οι Φοίνικες την ονόμαζαν Καλλίστη και οι Δωριείς Θήρα.

Το όνομα Σαντορίνη το πήρε τον 12ο αιώνα από τους Φράγκους που για την ακρίβεια την έλεγαν «Σάντα Ιρένε», δηλαδή Αγία Ειρήνη. Η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν και ο σημαντικός λόγος (κατά μεγάλη μερίδα μελατητών) αποκοπής της μεγάλης ανάπτυξης του νησιού αφού μέχρι το 2000 π.Χ. άνθιζε ο Μινωικός πολιτισμός.

Λέγεται μάλιστα ότι όλο το Αιγαίο σκοτείνιασε και τα κύματα είχαν ύψος 250μ. και ταχύτητα 300 χλμ. την ώρα καταστρέφοντας έτσι τον πολιτισμό της Κρήτης και της Αιγύπτου. Κάποιες άλλες μυθολογικές θεωρίες συνδέουν την καταστροφή αυτή με τον καταποντισμό της Ατλαντίδος.

Η «Θήρα» είχε δηλώσει υποταγή στους Πέρσες ενώ αργότερα συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες και το 426 π.Χ. πέρασε στην κυριαρχία των Αθηναίων. Κατακτητές της υπήρξαν αργότερα οι Πτολεμαίοι και τέλος οι Ρωμαίοι.

Κατά την περίοδο του Βυζαντίου η Θήρα ανήκε στο Θέμα του Αιγαίου, κατόπιν κατά την Λατινοκρατία στο Δουκάτο της Νάξου ώσπου τελικά περιήλθε στην κυριαρχία των Ενετών. Εκείνη την χρονική περίοδο αρκετοί κάτοικοι του νησιού ασπάσθηκαν το καθολικό δόγμα ή προσηλυτίσθηκαν. Το 1537 το νησί κατακτήθηκε από τους πειρατές του Μπαρμπαρόσα και το 1579 από τους Τούρκους. Από το 1770 έως και το 1774 υπήρχε Ρώσικη κατοχή και τέλος το 1832 ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος.

Γενικά:
Η νέα και παλαιά Καμένη
Το ηφαίστειο
Τα Οινοποιεία του νησιού
 
Στα Φηρά:
Το αρχαιολογικό Μουσείο
Το Λαογραφικό Μουσείο
Οι δύο Μητροπόλεις, η Ορθόδοξη και η Καθολική
Το Μοναστήρι των Δομινικανίδων καλογριών
Το Βενετσιάνικο Μέγαρο Γκύζη
Η Καλντέρα
 
Στο Ακρωτήρι:
Η Μινωϊκή Πολιτεία
Το Βενετσιάνικο Κάστρο «Καστέλλι» - τυπικός Κυκλαδικός οχυρωματικός οικισμός
 
Στο Εμπορείο:
Ο τετράγωνος Πύργος «Γουλάς»
Ανεμόμυλοι
Παραδοσιακό Κάστρο «Καστέλλι»
 
Στο Ημεροβίγλι:
Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου
Το Βενετσιάνικο Κάστρο «Σκάρος»
Η Καλντέρα
 
Στο Καμάρι:
Τα ερείπια αρχαίων οικοδομών - Αρχαία Θήρα
 
Στην Οία:
Το Κάστρο
Οι διάσπαρτοι ανεμόμυλοι
Το Ναυτικό Μουσείο
 
Στη Περίσσα:
Η Αρχαία Θήρα
Η Κατεφιανή
Η Άγια Ειρήνη
 
Στο Πύργο Καλλίστης:
Το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία
To Καστέλι - Εκκλησιαστικό Μουσείο Πύργου
Η Λαογραφική συλλογή «Προσεισμικός Πύργος»
 
Στην Μεσαριά:
Αρχοντικό Αργυρού
 
Τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε ακόμη:
Το Εικαστικό Κέντρο Art Space στην Έξω Γωνιά
Το Μουσείο Οίνου Volcan Wines στο Βόθωνα

Στο Ακρωτήρι: Κόκκινη Παραλία, Άσπρη Παραλία, Μέσα Πηγάδια, Αποθήκες, Καμπιά

Στο Εμπορείο: Περίσσα, Περίβολος, Αι Γιώργης, Εξωμύτης, Βλυχάδα

Στο Καμάρι (Γαλάζια Σημαία): Καμάρι, Μαύρη Παραλία

Στον Μονόλιθο: H Παραλία του Μονόλιθου

Στην Οία: Αμμούδι, Αρμένη, Μπαξέδες, Κουλούμπος, Πορί

Αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου: Στα τέλη του Αυγούστου ο Δήμος Θήρας οργανώνει την αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου. Χιλιάδες βεγγαλικά και φωτοβολίδες, συνοδευμένα από υπόκωφους θορύβους ξυπνούν μνήμες από την έκρηξη του ηφαιστείου, φόβος και δέος τόσο στους ντόπιους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του νησιού. Στο τέλος της βραδιάς πραγματοποιείται συναυλία από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες.

«Χαλάρια»: Αθλητικές εκδηλώσεις προς τιμή του αδικοχαμένου Εμμανουήλ Χάλαρη, ενός σπουδαίου Θηραίου αθλητή ο οποίος έφυγε νωρίς από τη ζωή.

Παραδοσιακός Γάμος: Στο χωριό του Ακρωτηρίου παρουσιάζεται μια φορά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η διαδικασία της τέλεσης του παραδοσιακού Σαντορινιού γάμου, συνοδευμένη και από διάφορα τραγελαφικά συμβάντα και έθιμα.

Μεγάλη Παρασκευή, στον Πύργο: Χιλιάδες «ντενεκεδάκια» (σιδερένια κουτιά) που περιέχουν στουπιά ποτισμένα στο πετρέλαιο, ανάβουν σε όλα τα σοκάκια του χωριού την στιγμή της περιφοράς του επιταφίου από την εκκλησία για τη περιφορά του. Λόγω της γεωγραφικής θέσης του χωριού, το οποίο είναι κτισμένο πάνω σε λοφίσκο ορατό από όλη τη Σαντορίνη το θέαμα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Το κάψιμο του Οβριού:  Την ημέρα του Πάσχα πραγματοποιείται σε πολλά χωριά του νησιού το λαϊκό δικαστήριο του Οβριού (πάνινο ομοίωμα ανθρώπου), ο οποίος καταδικάζεται εις θάνατο, κρεμιέται και καίγεται.

Πανηγύρια: Οι κάτοικοι της Σαντορίνης, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού, και της συμβίωσής τους με το φόβο ενός πιθανού «ξυπνήματος» του ηφαιστείου, αλλά παράλληλα και λόγω της ανεπτυγμένης ναυτιλίας αιώνων μέχρι και τη τελευταία έκρηξη του Ηφαιστείου τον 20ο αιώνα, έχουν αναπτύξει ένα έντονο  θρησκευτικό συναίσθημα. Το γεγονός αυτό καταμαρτυρείται από τις εκατοντάδες εκκλησίες και ξωκλήσια, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα και να διοργανώνουν πανηγύρια παρά την αλλοτρίωση και τον αποπροσανατολισμό που έχει προκαλέσει η παρουσία του τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω πανηγύρια:

  • Το Πανηγύρι του Σωτήρος, στο Πύργο: Εδώ υπάρχει το έθιμο οι νέοι του χωριού τις παραμονές της εορτής του Σωτήρος να κλέβουν από τις αυλές των κοριτσιών γλάστρες με βασιλικούς και να στολίζουν με αυτές το τρούλο του ναού.
  • Άγιος Γεώργιος «Σφουγγατάς», στο Φηροστεφάνι: Κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του αγίου, όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, γίνεται από τους πιστούς η πανήγυρη του «Καμπονοσφουγγάτου» (είδος ομελέτας με «καμπούνες» και άλλα ντόπια χορταρικά).
  • «Άγιοι Εφταπαίδες»: Ακριβώς πάνω στη Καλδέρα, υπάρχει ένα μικρό ξωκλήσι, στη περιοχή μεταξύ Ημεροβιγλίου και Οίας στο οποίο οι πιστοί μπορούν να προσεγγίσουν μόνο με βάρκες.
  • Τις ημέρες των μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στο Καμάρι, της Παναγίας της Πλατσανής στην Οία, του Σταυρού στο Εμπορείο, το Δεκαπενταύγουστο σε διάφορα χωριά, το πανηγύρι στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία γίνονται εορτές με διάφορους τοπικούς χορούς, φαγητό, μουσική και άφθονο κρασί.
ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ 2286022231
ΚΕΠ ΘΗΡΑΣ 2286360123
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ 2286022237
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ 2286022239
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 2286022649
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 2286033199
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 2286028400
ΤΑΞΙ 2286022555
ΚΤΕΛ 2286025404
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 2286025940