ΠΑΡΟΣ

Satelite Map
Πατήστε για μεγέθυνση ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΡΠΗΣΣΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΝΑΟΥΣΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΠΑΡΟΙΚΙΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΚΡΑΣΙ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΛΕΥΚΕΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΠΙΣΩ ΛΕΙΒΑΔΙ Πατήστε για μεγέθυνση ΛΟΓΑΡΑΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΠΑΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ Πατήστε για μεγέθυνση ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ

Η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων (186 τ. χλμ. έκταση). Βρίσκεται σε γεωγραφικό μήκος 37ο 5΄ και γεωγραφικό πλάτος 25ο 14΄ δυτικά της Νάξου και ανατολικά της Αντιπάρου, στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά.

Η Πάρος συνδέεται με τακτική συγκοινωνία με τον Πειραιά, την Ραφήνα τους καλοκαιρινούς μήνες, το Λαύριο, τις υπόλοιπες Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη  με συμβατικά και ταχύπλοα (Flying Cat, High Speed κ.α.). Έχει αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα. Η διάρκεια του θαλάσσιου ταξιδιού από τον Πειραιά είναι 4,5 ώρες με συμβατικά και 2,5 - 3 ώρες με ταχύπλοα.

Το έδαφος της Πάρου είναι ομαλό με τον κεντρικό ορεινό όγκο των Αγ. Πάντων (762μ.) να καταλήγει σε λόφους που σβήνουν σε ακρογιαλιές. Η Πάρος είναι από τα εύφορα νησιά των Κυκλάδων. Παράγει κρασί, γνωστό από την αρχαιότητα, λάδι, δημητριακά και φρούτα. Ιδιαίτερα η αμπελουργία, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει νέα άνθηση και τα επώνυμα παριανά κρασιά που εμφιαλώνονται στα σύγχρονα οινοποιεία του νησιού, είναι φημισμένα σε όλο τον κόσμο. Οι Παριανοί εκτός από την γεωργία ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία. Σήμερα ο τουρισμός έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της Πάρου, αλλά η ελιά και το αμπέλι εξακολουθούν να δίνουν τον καρπό τους, το ψάρι να μοσχοβολάει στο παριανό τραπέζι και το ντόπιο τυρί να είναι μία γαστρονομική εμπειρία.

Το κλίμα της Πάρου είναι εύκρατο, νησιωτικό. Οι χειμώνες είναι ήπιοι με λίγες βροχές. Κύριο χαρακτηριστικό του καλοκαιριού είναι οι ετήσιοι άνεμοι («μελτέμια»). Το υπέδαφος της Πάρου αποτελείται κυρίως από γρανίτες με ασβεστολιθικές νησίδες (μάρμαρα). Το μάρμαρο της Πάρου, ο περίφημος «λυχνίτης», ήταν περιζήτητο υλικό στην αρχαιότητα εξ αιτίας της ικανότητάς του να αιχμαλωτίζει το φως μέσα στο λευκό του χρώμα. Διάσημοι γλύπτες του έδωσαν μορφή και απετέλεσε κύρια πηγή πλούτου για το νησί σε όλες τις περιόδους της ιστορίας.

Σήμερα η Πάρος είναι δημοφιλής τόπος διακοπών, παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη και προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στον σύγχρονο ταξιδιώτη.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικιά, στην δυτική ακτή. Δεύτερη σε μέγεθος, η Νάουσα, το κοσμικό ψαροχώρι, ένα από τα πιο όμορφα λιμανάκια στο Αιγαίο. Πολύ σημαντικά για την Πάρο είναι και τα ολοζώντανα, γραφικά χωριά της. Τα μεγαλύτερα χωριά είναι οι Λεύκες, η Μάρπησσα, το Πίσω Λιβάδι, τα Μάρμαρα, ο Πρόδρομος, ο Κώστος, ο Δρυός, η Αγγαιριά και η Αλυκή.