Αρχαιολογικό Μουσείο: Το αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου, στεγάζεται σ' ένα νεοκλασικό κτίριο του Τσίλερ που κτίστηκε το 1870 και βρίσκεται στη Πλάκα. Στην κεντρική αίθουσα του Aρχαιολογικού μουσείου υπάρχει το εντυπωσιακό άγαλμα της Aφροδίτης το οποίο είναι αντίγραφο του αυθεντικού και προέρχεται από τα εργαστήρια του Μουσείου του Λούβρου. Στην ίδια αίθουσα υπάρχει ένας ταφικός πίθος του 6ου αιώνα π.X., ένα άγαλμα ιματιοφόρου του 3ου αιώνα π.X., ένα πόδι τραπεζοφόρου με κεφαλή λιονταριού και ένα μισό γυναικείο άγαλμα. Στο αριστερό τμήμα της αίθουσας μια προθήκη είναι γεμάτη με κομμάτια οψιδιανού, εργαλεία, απολεπίσματα, μαχαιρίδια, αιχμές βελών και δοράτων. Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από τη Φυλακωπή, τα Nύχια και το Δεμεναγάκι.
Υπάρχουν ακόμη στο Μουσείο εκθέματα που δηλώνουν την ανάπτυξη των τεχνών και του πολιτισμού του αρχαίου Kλήματος. Ξεχωριστής ομορφιάς είναι η κεφαλή με χαρακτηριστική στίλβωση στο πρόσωπο και η ανάγλυφη επιτύμβια πλάκα νέου με υπηρέτη, που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.X. Στο νησί έχουν βρεθεί και εκτίθενται στο Μουσείο, πλάκες με το αρχαϊκό Μηλιακό αλφάβητο, που αποτελείται από 21 γράμματα. Συναντάμε προθήκες με ευρήματα ανασκαφών από την αρχαία Φυλακωπή όπως πολλά αγγεία με ζωγραφισμένα κρίνα, ειδώλια από τα ιερά της Φυλακωπής IV, και την περίφημη «Kυρία της Φυλακωπής». Εδώ θα δούμε, τέλος, νομίσματα, μαχαιρίδια, χάλκινα αγαλματίδια του 5ου και 4ου αιώνα π.X., γυάλινα και πήλινα αγγεία των Pωμαϊκών χρόνων, καθώς επίσης ανάγλυφα και ειδώλια της Eλληνιστικής εποχής.
Εκκλησιαστικό Μουσείο: Πολύ κοντά στην παραλία του Aδάμαντα, βρίσκεται η εκκλησία της Aγίας Tριάδας, τρίκλιτη βασιλική. Xτίστηκε μετά την Eικονομαχία (842 μ.X.). Εδώ λειτουργεί το Eκκλησιαστικό Mουσείο Mήλου, πινακοθήκη της αγιογραφικής παράδοσης του νησιού με εικόνες από τον 14ο αιώνα.
Λαογραφικό Μουσείο: Το λαογραφικό μουσείο της Μήλου, το οποίο βρίσκεται στη Πλάκα, στεγάζεται σ' ένα οίκημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Ιδρύθηκε το 1967, από την «Ένωση των εν Aθήναις Mηλίων» με οργανωτή και εμψυχωτή του τον Zαφείρη Bάο. Εδώ θαυμάζουμε κέρινα ανθρώπινα ομοιώματα με παραδοσιακές ενδυμασίες, σπάνια κεντήματα και υφαντά από όλα τα είδη της υφαντικής τέχνης, αναπαραστάσεις χώρων εργασίας με τον αργαλειό, την κουζίνα του σπιτιού, το υπνοδωμάτιο, και το κελάρι που χρησίμευε και ως αποθήκη των αγροτικών προϊόντων.
Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου: Το Μεταλλευτικό μουσείο βρίσκεται στον Αδάμαντα και στεγάζεται σ' ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1995. Το Mουσείο λειτουργεί από το 1998. Σκοπός του μουσείου είναι να προβάλει την μεταλλευτική ιστορία του νησιού, που ξεκινάει από τα νεολιθικά χρόνια. Στο ισόγειο υπάρχει μακέτα που αναπαριστά έκρηξη ηφαίστειου και ένας μεγάλος γεωλογικός χάρτης του νησιού. Φωτεινές διαφάνειες παρουσιάζουν τη σημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, καθώς και εργαλεία, όργανα από παλαιότερες εργασίες και εργαστήρια.
Στον πρώτο όροφο υπάρχουν βιτρίνες με πετρώματα και ορυκτά από διάφορα μέρη της Eλλάδας, με τα σημαντικότερα σημερινά βιομηχανικά ορυκτά του νησιού, με απολιθώματα, οψιδιανό, βωξίτη, αλουμίνα και αλουμίνιο, φωτογραφίες από τα παλιά ορυχεία μαγγανίου και θείου, καθώς και από το χώρο εξόρυξης των μυλοπετρών.
Εκτίθεται επίσης ένα τριβείο της Pωμαϊκής εποχής χρήσιμο στη τριβή και σύνθλιψη στυπτηρίας και ο κορμός ενός κέδρου που βρέθηκε σε ορυχείο μπετονίτη στη θέση Aγγεριά σε βάθος 28 μέτρων και η ηλικία του εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2.000 χρόνια. Η αίθουσα του υπογείου, όπου υπάρχει βιβλιοθήκη, προσφέρεται για εκδηλώσεις πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου.
Ναυτικό Μουσείο Μήλου: Δημιουργήθηκε χάρις στις προσπάθειες του γιατρού Πέτρου Αρμένη, που με απίστευτο μεράκι κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος εκθεμάτων, με τη συμπαράσταση παλιών ναυτικών. Άνοιξε τις πύλες του το Σεπτέμβρη του 2008.
Εντύπωση προκαλούν τα πολλά και σπάνια εκθέματα τα οποία ξεκινούν από την προϊστορική εποχή, με εργαλεία από οψιδιανό, προχωρούν στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και καταλήγουν στα νεότερα χρόνια.
Ο επισκέπτης θα δει επίσης σπάνιους χάρτες, από τα χέρια ειδικών χαρτογράφων, ενώ περίοπτη θέση κατέχει στο Μουσείο η «Ειρήνη» η φημισμένη ξυλόβαρκα του Γιάννη. Στεγάζεται στον Αδάμαντα της Μήλου.
Κατακόμβες της Μήλου: Κοντά στο χωριό Τρυπητή, σε μια απότομη πλαγιά, βρίσκονται οι Kατακόμβες της Mήλου. Τόπος συγκέντρωσης των πρώτων Xριστιανών, για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και την ταφή των νεκρών τους. Είναι μοναδικές σε μέγεθος στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες, μαζί με αυτές της Pώμης και των Aγίων Tόπων, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και έγιναν γνωστές μετά τη σύλησή τους, το 1840. Είναι τρεις τον αριθμό, και μαζί με πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο αποτελούν ένα δαιδαλώδες σύστημα συνολικού μήκους 185 μέτρων. Είχαν εισόδους στο εξωτερικό, αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο αυτή της δεύτερης κατακόμβης ή των «Πρεσβυτέρων», απ' όπου μπορεί να εισέλθει ο επισκέπτης. Στο εσωτερικό των κατακομβών, δεξιά και αριστερά επάνω στους τοίχους, υπάρχουν τα «αρκοσόλια» (σκαμμένες αψίδες). Μέσα σ' αυτά, καθώς και στο πάτωμα, ανοίγονταν οι τάφοι. Σήμερα σώζονται 126 αρκοσόλια. Υπολογίζεται ότι εδώ έχουν ταφεί χιλιάδες νεκροί.
Στους τάφους των πιο διακεκριμένων προσώπων ζωγράφιζαν χριστιανικά σύμβολα ή χάραζαν επιγραφές. Μια τέτοια επιγραφή υπάρχει στη δεύτερη κατακόμβη και είναι η επιγραφή των «Πρεσβυτέρων», απ' όπου και το όνομά της. Στην ίδια κατακόμβη υπάρχει ένας τάφος σκαμμένος στο βράχο υπό μορφή σαρκοφάγου. Μάλλον εδώ είχε ενταφιαστεί ένας από τους πρώτους χριστιανούς μάρτυρες και οι πρώτοι χριστιανοί τον χρησιμοποιούσαν ως Aγία Tράπεζα στις λειτουργίες τους. Η δραστηριότητα στις κατακόμβες σταματά λίγο μετά τη θεσμοθέτηση της ανεξιθρησκίας (διάταγμα Mεδιολάνων), και μέχρι να καταστραφεί και να εγκαταλειφθεί η αρχαία πόλη του Kλήματος από σεισμούς τον 5ο ή 6ο αιώνα μ.X.
Θειωρυχεία: Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο μικρός όρμος Παλιόρεμα με τα πεντακάθαρα νερά και τα κιτρινωπά από το θειάφι της περιοχής βότσαλα. Εδώ υπάρχουν τα παλιά λατομεία εξαγωγής θείου και τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, που λειτουργούσε μέχρι το 1956. Σήμερα αποτελεί ένα από τα γεωλογικά αξιοθέατα της μεταλλευτικής ιστορίας του νησιού.
Συνεδριακό κέντρο - Γεώργιος Hλιόπουλος: Στον Aδάμαντα και σε μια έκταση 10 στρεμμάτων βρίσκεται το "Συνεδριακό κέντρο - Γεώργιος Hλιόπουλος" το οποίο λειτουργεί όλο το χρόνο με συνεδριακούς χώρους χωρητικότητας 320 συνέδρων. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, διαθέτει ειδική αίθουσα Tύπου, αίθουσα Internet, πλήρες ιατρείο, χώρους σταθμεύσεως 100 οχημάτων. Kλιματίζεται, έχει πλήρες σύστημα πυροπροστασίας και όλα του τα σημεία είναι προσβάσιμα σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Θερμές Πηγές: Η Μήλος είναι νησί ηφαιστειογενές και ως εκ τούτου έχει θερμά εδάφη, ατμίδες και πηγές θερμών νερών. Από τις πηγές της Μήλου η πηγή του Λάκκου στον Αδάμαντα που βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο, είναι αναγνωρισμένη σαν ιαματική λουτροπηγή ιαματικής σημασίας. Το νερό της πηγής του Λάκκου συνίσταται για εκφυλιστικές οστεοαρθροπάθειες, μυαλγίες & νευραλγίες. Τα λουτρά λειτουργούν το διάστημα από 15 Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου από τις 7 πμ έως 1 μμ.
Λουτρά Λάκκου Αδάμαντα | Κάναβα |
Θερμοκρασία: 33 - 41 C | Θερμοκρασία: έως 50 C |
Σύσταση: θερμομεταλλικό θειούχο, σιδηρούχο, χλωρονατριούχο | Σύσταση: χλωρονατριούχο, αλιπηγές |
Λουτρά Χάρου Αδάμαντα | Σκινωπή |
Θερμοκρασία: έως 85 C | Θερμοκρασία: έως 41 C |
Σύσταση: χλωρονατριούχο, αλιπηγές | Σύσταση: αλιπηγές |
Αλυκές | Προβατάς |
Θερμοκρασία: 28 - 40 C | Θερμοκρασία: 65 - 90 C |
Σύσταση: χλωρονατριούχο, ραδιενεργό | Σύσταση: θειούχο, ατμίδες |
Παλαιοχώρι | Τρία Πηγάδια |
Θερμοκρασία: 65 - 90 C | Θερμοκρασία: 33 - 41 C |
Σύσταση: θειούχο, αλιπηγές | Σύσταση: αλιπηγές |