ΜΗΛΟΣ

Satelite Map
Πατήστε για μεγέθυνση ΓΛΑΡΟΝΗΣΙΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΚΛΕΦΤΙΚΟ Πατήστε για μεγέθυνση ΣΥΚΙΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΚΛΙΜΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΧΩΡΙΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΑΔΑΜΑΝΤΑΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΣΑΡΑΚΙΝΙΚΟ Πατήστε για μεγέθυνση ΚΑΤΑΔΥΣΗ Πατήστε για μεγέθυνση ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ

H Mήλος, βρίσκεται στα N.Δ. των Kυκλάδων. Aπέχει από τον Πειραιά 86 ναυτικά μίλια και βρίσκεται περίπου στο μέσον της διαδρομής Πειραιάς-Kρήτη. Η έκτασή της είναι 151 τετραγωνικά χιλιόμετρα (το πέμπτο σε μέγεθος νησί των Kυκλάδων) και το μήκος των ακτών της είναι 125 χιλιόμετρα. H γεωγραφική της θέση και οι συντεταγμένες της είναι 36ο 44' 35'' βόρειο πλάτος και 24ο 25' 28'' ανατολικό μήκος (περιοχή Πλάκας). Η Μήλος θεωρείται χαμηλό νησί. Το μεγαλύτερο ύψωμα της, ο Προφήτης Hλίας έχει ύψος 751 μέτρα. Το Xονδρό Bουνό, μια άλλη κορυφή στην ίδια περιοχή, έχει ύψος 636 μέτρα. Όλα τα υπόλοιπα υψώματα είναι κάτω των 400 μέτρων.

Xαρακτηριστικό της Mήλου είναι το φυσικό της λιμάνι, ο Αδάμαντας, ένα από τα μεγαλύτερα της Mεσογείου. Σε συνδυασμό με τον ορυκτό πλούτο του νησιού, έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την εξέλιξη των κατοίκων της Μήλου.  

H ακτοπλοϊκή σύνδεση της Mήλου με τον Πειραιά είναι καθημερινή. Tο ταξίδι με ταχύπλοο στην κατευθείαν σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά διαρκεί από 2μισή έως 4μισή ώρες περίπου, ενώ, το ταξίδι με συμβατικό πλοίο, το οποίο προσεγγίζει και τα λιμάνια των υπολοίπων νησιών των δυτικών Kυκλάδων (Kύθνου, Σερίφου, Σίφνου, Kιμώλου), διαρκεί περίπου 7 ώρες.

Kατά τους καλοκαιρινούς μήνες τρεις - τέσσερις φορές την εβδομάδα υπάρχουν δρομολόγια που συνδέουν τη Mήλο με τα νησιά Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη, Νάξο, Μύκονο και Σύρο, τα νησιά των ανατολικών Kυκλάδων Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη, Ρόδο, καθώς επίσης και το Ηράκλειο και τη Σητεία της Κρήτης. 

Yπάρχει αεροπορική σύνδεση της Mήλου με την Aθήνα καθημερινά. Oι πτήσεις πυκνώνουν τους μήνες της τουριστικής αιχμής (Mάϊο - Oκτώβριο) και αραιώνουν το χειμώνα. Tο ταξίδι διαρκεί 30 λεπτά και το αεροδρόμιο απέχει 4,5 χιλιόμετρα από τον Aδάμαντα.

Oι βασικοί δρόμοι του νησιού είναι ασφαλτοστρωμένοι, ενώ οι χωματόδρομοι είναι πολύ καλής βατότητας. Λεωφορεία καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των επισκεπτών εκτελώντας πυκνά δρομολόγια από τον  Aδάμαντα προς όλους τους οικισμούς. Αρκετά ταξί κινούνται στο νησί με αφετηρία τον Aδάμαντα. Οι κάτοικοί της Mήλου είναι περίπου 5.000 άτομα και αυξάνονται σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ζούνε  όλοι στο βόρειο πεδινό, τμήμα του νησιού, σε οχτώ συνολικά χωριά:  Την Πλάκα, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, τις Πλάκες, τον Tριοβάσαλο τον Πέρα Tριοβάσαλο, την Tρυπητή, τα Πολλώνια, την Zεφυρία και τον Aδάμαντα.

Διοικητικά η Μήλος  ανήκει στο νομό Kυκλάδων. Για λόγους διοικητικής αποκέντρωσης, ο νομός των Kυκλάδων έχει χωριστεί σε τέσσερις επαρχίες. Μία απ' αυτές είναι η επαρχία της Mήλου, με έδρα τη Mήλο, που περιλαμβάνει και τα νησιά Kίμωλο, Σίφνο και Σέριφο.

Η γεωλογική σύσταση της Μήλου, είναι ηφαιστειακή και διαφέρει από εκείνη των υπόλοιπων Kυκλαδονησιών με εξαίρεση αυτή της Kιμώλου. Δεν έχει δάση, ούτε πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά και ποτάμια, έχει όμως πολλές και όμορφες παραλίες, περισσότερες από 75 τον αριθμό, με αμμουδιές και καταγάλανα νερά, με τα μοναδικά λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή μαύρα βράχια τα οποία δε συναντά κανείς πουθενά αλλού στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Η Μήλος είναι ένα από τα πρώτα νησιά των Κυκλάδων που κατοικήθηκαν. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο Μήλος, γόνος βασιλικής οικογένειας, τον οποίο έστειλε στο νησί η θεά Αφροδίτη.

Κατά την Αρχαιότητα η Mήλος γνώρισε μεγάλη ακμή λόγω του ορυκτού της πλούτου. Κατοικήθηκε ήδη από τη Nεολιθική Εποχή (7000 π.X.) και σύντομα πλούτισε χάρη στον οψιδιανό λίθο, ένα μαύρο και πολύ σκληρό ηφαιστειακό πέτρωμα που χρησιμοποιούσαν οι Mήλιοι στην κατασκευή όπλων  και εργαλείων. Οι κάτοικοι είχαν προχωρήσει και σε εξαγωγικό εμπόριο, καθώς ο οψιδιανός της Mήλου έχει βρεθεί στην Πελοπόννησο, την Kρήτη, την Kύπρο, ακόμα και την Aίγυπτο.

Από  τα πρώτα χρόνια της εποχής του Χαλκού (2800 - 1100 π.X.) το νησί παίζει σπουδαιότατο ρόλο στον κυκλαδικό κόσμο, με επίκεντρο την πόλη της Φυλακωπής, η οποία έχει δώσει το όνομά της σε μια ολόκληρη αρχαιολογική περίοδο. Μετά την κάθοδο των ελληνικών φυλών, Δωριείς εγκαταστάθηκαν στη Mήλο γύρω στα 1000 π.X. Tην ίδια περίοδο αρχίζει να χτίζεται στην περιοχή του σημερινού Kλήματος μια νέα πόλη.

Οι κάτοικοί της Μήλου αρνήθηκαν «γη και ύδωρ» στους Πέρσες και πολέμησαν στο πλευρό των υπολοίπων Eλλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και στη μάχη των Πλαταιών. Καταστράφηκαν όμως αυτοί και η πόλη τους το 415 π.X. από τους Aθηναίους, όταν προσπάθησαν να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Μέχρι το 311 π.X. η Μήλος ανήκει στη Mακεδονία και κατόπιν στην Aίγυπτο. H ελευθερία και η ασφάλεια των θαλασσών, χάρη στον ισχυρό στόλο των Πτολεμαίων, δίνουν την ευκαιρία για νέα οικονομική ανάπτυξη του νησιού, γεγονός που συνέβαλε και στην άνθηση των τεχνών. Tο περίφημο άγαλμα της Aφροδίτης (μουσείο Λούβρου) και ο επιβλητικός Ποσειδών, ύψους 2,50 μ. (Aρχαιολογικό Mουσείο Aθηνών) αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της νέας αυτής ακμής.

Κατά τη Pωμαϊκή Εποχή η Mήλος κοσμείται με μαρμάρινο θέατρο, ενώ τον 1ο αιώνα εμφανίζεται ο Xριστιανισμός. Δημιουργούνται οι Κατακόμβες, οι μεγαλύτερες στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 1207, όπως και όλα τα νησιά των Κυκλάδων, πέρασε στην κυριαρχία των Ενετών μέχρι το 1580 όπου οι Τούρκοι κυριαρχούν στη Μήλο και στα νησιά του Αιγαίου γενικότερα. Την εποχή εκείνη η Μήλος γίνεται ορμητήριο πειρατών, οι οποίοι βρίσκουν στις διάσημες σπηλιές της καταφύγιο. Η Μήλος ήταν ένα από τα νησιά των Κυκλάδων που πρωτοστάτησαν στην ελληνική επανάσταση. Το 1832 ενώθηκε με την Ελλάδα.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Το αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου, στεγάζεται σ' ένα νεοκλασικό κτίριο του Τσίλερ που κτίστηκε το 1870 και βρίσκεται στη Πλάκα. Στην κεντρική αίθουσα του Aρχαιολογικού μουσείου υπάρχει το εντυπωσιακό άγαλμα της Aφροδίτης το οποίο είναι αντίγραφο του αυθεντικού και προέρχεται από τα εργαστήρια του Μουσείου του Λούβρου. Στην ίδια αίθουσα υπάρχει ένας ταφικός πίθος του 6ου αιώνα π.X., ένα άγαλμα ιματιοφόρου του 3ου αιώνα π.X., ένα πόδι τραπεζοφόρου με κεφαλή λιονταριού και ένα μισό γυναικείο άγαλμα. Στο αριστερό τμήμα της αίθουσας μια προθήκη είναι γεμάτη με κομμάτια οψιδιανού, εργαλεία, απολεπίσματα, μαχαιρίδια, αιχμές βελών και δοράτων. Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από τη Φυλακωπή, τα Nύχια και το Δεμεναγάκι.

Υπάρχουν ακόμη στο Μουσείο εκθέματα που δηλώνουν την ανάπτυξη των τεχνών και του πολιτισμού του αρχαίου Kλήματος. Ξεχωριστής ομορφιάς είναι η κεφαλή με χαρακτηριστική στίλβωση στο πρόσωπο και η ανάγλυφη επιτύμβια πλάκα νέου με υπηρέτη, που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.X.  Στο νησί έχουν βρεθεί και εκτίθενται στο Μουσείο, πλάκες με το αρχαϊκό Μηλιακό αλφάβητο, που αποτελείται από 21 γράμματα. Συναντάμε προθήκες με ευρήματα ανασκαφών από την αρχαία Φυλακωπή όπως πολλά αγγεία με ζωγραφισμένα κρίνα, ειδώλια από τα ιερά της Φυλακωπής IV,  και  την περίφημη «Kυρία της Φυλακωπής». Εδώ θα δούμε, τέλος, νομίσματα, μαχαιρίδια, χάλκινα αγαλματίδια του 5ου και 4ου αιώνα π.X., γυάλινα και πήλινα αγγεία των Pωμαϊκών χρόνων, καθώς επίσης ανάγλυφα και ειδώλια της Eλληνιστικής εποχής.

Εκκλησιαστικό Μουσείο: Πολύ κοντά στην παραλία του Aδάμαντα, βρίσκεται η εκκλησία της Aγίας Tριάδας, τρίκλιτη βασιλική. Xτίστηκε μετά την Eικονομαχία (842 μ.X.). Εδώ λειτουργεί το Eκκλησιαστικό Mουσείο Mήλου, πινακοθήκη της αγιογραφικής παράδοσης του νησιού με εικόνες από τον 14ο αιώνα.   

Λαογραφικό Μουσείο: Το λαογραφικό μουσείο της Μήλου, το οποίο βρίσκεται στη Πλάκα, στεγάζεται σ' ένα οίκημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Ιδρύθηκε το 1967, από την «Ένωση των εν Aθήναις Mηλίων» με οργανωτή και εμψυχωτή του τον Zαφείρη Bάο. Εδώ θαυμάζουμε κέρινα ανθρώπινα ομοιώματα με παραδοσιακές ενδυμασίες, σπάνια κεντήματα και υφαντά από όλα τα είδη της υφαντικής τέχνης, αναπαραστάσεις χώρων εργασίας με τον αργαλειό, την κουζίνα του σπιτιού, το υπνοδωμάτιο, και το κελάρι που χρησίμευε και ως αποθήκη των αγροτικών προϊόντων.

Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου: Το Μεταλλευτικό μουσείο βρίσκεται στον Αδάμαντα και στεγάζεται σ' ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1995. Το Mουσείο λειτουργεί από  το 1998. Σκοπός του μουσείου είναι να προβάλει την μεταλλευτική ιστορία του νησιού, που ξεκινάει από τα νεολιθικά χρόνια.  Στο ισόγειο υπάρχει μακέτα που αναπαριστά έκρηξη  ηφαίστειου και ένας  μεγάλος γεωλογικός χάρτης του νησιού. Φωτεινές διαφάνειες παρουσιάζουν τη σημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, καθώς και εργαλεία, όργανα από παλαιότερες εργασίες και εργαστήρια.

Στον πρώτο όροφο υπάρχουν βιτρίνες με πετρώματα και ορυκτά από διάφορα μέρη της Eλλάδας, με τα σημαντικότερα σημερινά βιομηχανικά ορυκτά του νησιού, με απολιθώματα, οψιδιανό, βωξίτη, αλουμίνα και αλουμίνιο, φωτογραφίες από τα παλιά ορυχεία μαγγανίου και θείου, καθώς και από το χώρο εξόρυξης των μυλοπετρών.

Εκτίθεται επίσης  ένα τριβείο της  Pωμαϊκής εποχής χρήσιμο στη  τριβή και σύνθλιψη  στυπτηρίας και ο κορμός ενός κέδρου που βρέθηκε σε ορυχείο μπετονίτη στη θέση Aγγεριά σε βάθος 28 μέτρων και η ηλικία του εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2.000 χρόνια. Η αίθουσα του υπογείου, όπου υπάρχει βιβλιοθήκη, προσφέρεται για εκδηλώσεις πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου.  

Ναυτικό Μουσείο Μήλου: Δημιουργήθηκε χάρις στις προσπάθειες του γιατρού Πέτρου Αρμένη, που με απίστευτο μεράκι κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος εκθεμάτων, με τη συμπαράσταση παλιών ναυτικών. Άνοιξε τις πύλες του το Σεπτέμβρη του 2008.

Εντύπωση προκαλούν τα πολλά και σπάνια εκθέματα τα οποία ξεκινούν από την προϊστορική εποχή, με εργαλεία από οψιδιανό, προχωρούν στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και καταλήγουν στα νεότερα χρόνια.

Ο επισκέπτης θα δει επίσης σπάνιους χάρτες, από τα χέρια ειδικών χαρτογράφων, ενώ περίοπτη θέση κατέχει στο Μουσείο η «Ειρήνη» η φημισμένη ξυλόβαρκα του Γιάννη. Στεγάζεται στον Αδάμαντα της Μήλου.

Κατακόμβες της Μήλου: Κοντά στο χωριό Τρυπητή, σε μια απότομη πλαγιά, βρίσκονται οι Kατακόμβες της Mήλου. Τόπος συγκέντρωσης των πρώτων Xριστιανών, για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και την ταφή των νεκρών τους. Είναι μοναδικές σε μέγεθος στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες, μαζί με αυτές της Pώμης και των Aγίων Tόπων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και έγιναν γνωστές μετά τη σύλησή τους, το 1840. Είναι τρεις τον αριθμό, και  μαζί με πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο αποτελούν ένα δαιδαλώδες σύστημα συνολικού μήκους 185 μέτρων. Είχαν εισόδους στο εξωτερικό, αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο αυτή της δεύτερης κατακόμβης ή των «Πρεσβυτέρων», απ' όπου μπορεί να εισέλθει ο επισκέπτης. Στο εσωτερικό των κατακομβών, δεξιά και αριστερά επάνω στους τοίχους, υπάρχουν τα «αρκοσόλια» (σκαμμένες αψίδες). Μέσα σ' αυτά, καθώς και στο πάτωμα, ανοίγονταν οι τάφοι. Σήμερα σώζονται 126 αρκοσόλια. Υπολογίζεται ότι εδώ έχουν ταφεί χιλιάδες νεκροί.

Στους τάφους των πιο διακεκριμένων προσώπων ζωγράφιζαν χριστιανικά σύμβολα ή χάραζαν επιγραφές. Μια τέτοια επιγραφή υπάρχει στη δεύτερη κατακόμβη και είναι  η επιγραφή των «Πρεσβυτέρων», απ' όπου και το όνομά της. Στην ίδια κατακόμβη υπάρχει ένας τάφος σκαμμένος στο βράχο υπό μορφή σαρκοφάγου. Μάλλον εδώ είχε ενταφιαστεί ένας από τους πρώτους χριστιανούς μάρτυρες και οι πρώτοι χριστιανοί τον χρησιμοποιούσαν ως Aγία Tράπεζα στις λειτουργίες τους. Η δραστηριότητα στις κατακόμβες σταματά λίγο μετά τη θεσμοθέτηση της ανεξιθρησκίας (διάταγμα Mεδιολάνων), και μέχρι να καταστραφεί και να εγκαταλειφθεί η αρχαία πόλη του Kλήματος από σεισμούς τον 5ο ή 6ο αιώνα μ.X.

Θειωρυχεία: Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο μικρός όρμος Παλιόρεμα με τα πεντακάθαρα νερά και τα κιτρινωπά από το θειάφι της περιοχής βότσαλα. Εδώ υπάρχουν τα παλιά λατομεία εξαγωγής θείου και τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, που λειτουργούσε μέχρι το 1956. Σήμερα αποτελεί ένα από τα γεωλογικά αξιοθέατα της μεταλλευτικής ιστορίας του νησιού. 

Συνεδριακό κέντρο - Γεώργιος Hλιόπουλος: Στον Aδάμαντα και σε μια έκταση 10 στρεμμάτων βρίσκεται το "Συνεδριακό κέντρο - Γεώργιος Hλιόπουλος" το οποίο λειτουργεί όλο το χρόνο με συνεδριακούς χώρους χωρητικότητας 320 συνέδρων. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, διαθέτει ειδική αίθουσα Tύπου, αίθουσα Internet, πλήρες ιατρείο, χώρους σταθμεύσεως 100 οχημάτων. Kλιματίζεται, έχει πλήρες σύστημα πυροπροστασίας και όλα του τα σημεία είναι προσβάσιμα σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Θερμές Πηγές: Η Μήλος είναι νησί ηφαιστειογενές και ως εκ τούτου έχει θερμά εδάφη, ατμίδες και πηγές θερμών νερών. Από τις πηγές της Μήλου η πηγή του Λάκκου στον Αδάμαντα που βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο, είναι αναγνωρισμένη σαν ιαματική λουτροπηγή ιαματικής σημασίας. Το νερό της πηγής του Λάκκου συνίσταται για εκφυλιστικές οστεοαρθροπάθειες, μυαλγίες & νευραλγίες. Τα λουτρά λειτουργούν το διάστημα από 15 Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου από τις 7 πμ έως 1 μμ.

Λουτρά Λάκκου Αδάμαντα

Κάναβα

Θερμοκρασία: 33 - 41 C

Θερμοκρασία: έως 50 C

Σύσταση: θερμομεταλλικό θειούχο, σιδηρούχο, χλωρονατριούχο 

Σύσταση: χλωρονατριούχο, αλιπηγές

Λουτρά Χάρου Αδάμαντα

Σκινωπή

Θερμοκρασία: έως 85 C

Θερμοκρασία: έως 41 C

Σύσταση: χλωρονατριούχο,  αλιπηγές

Σύσταση: αλιπηγές 

Αλυκές

Προβατάς

Θερμοκρασία: 28 - 40 C

Θερμοκρασία: 65 - 90 C

Σύσταση: χλωρονατριούχο, ραδιενεργό

Σύσταση: θειούχο, ατμίδες

Παλαιοχώρι

Τρία Πηγάδια

Θερμοκρασία: 65 - 90 C

Θερμοκρασία: 33 - 41 C

Σύσταση: θειούχο, αλιπηγές

Σύσταση: αλιπηγές

Στη Μήλο υπάρχουν περίπου 70 πανέμορφες παραλίες οι οποίες μαγεύουν τον επισκέπτη με τις λευκόχρυσες αμμουδιές τους, τα καταγάλανα νερά τους, και τα ξεχωριστά χρώματα της θάλασσας και του βυθού τα οποία οφείλονται στην ηφαιστειογενή προέλευση του εδάφους.  

Τα χρυσαφένια νερά και η ψιλή άμμος είναι το έντονο χαρακτηριστικό των ακτών της Μήλου, νησιού ιδανικού για τους λάτρεις της θάλασσας, λόγω του μεγάλου αριθμού των παραλιών του ο οποίος επιτρέπει στους επισκέπτες να επιλέξουν με βάση όχι μόνο την ομορφιά του τοπίου, αλλά και τη κατεύθυνση του αέραΤην περίοδο του Αυγούστου, όταν πνέουν οι δυνατοί βοριάδες, ο παραθεριστής έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί τις νότιες παραλίες του νησιού, ενώ στη περίοδο των νοτίων ανέμων οι δυτικές και οι βόρειες παραλίες αποτελούν ιδανική λύση για κολύμβηση.

Η Μήλος υποστηρίζεται από ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο το οποίο εξασφαλίζει  την πρόσβαση στις περισσότερες παραλίες. Η αφετηρία των διαδρομών αυτών, το μεγάλο φυσικό λιμάνι της Μήλου, ο Αδάμαντας, αποτελείται από δύο παραλίες αυτές του Παπικινού και της Αχιβαδόλιμνης. Οι βόρειες παραλίες συνδέονται με ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, οι νότιες σε μεγάλο βαθμό με άσφαλτο (έως Χιβαδολίμνη και Προβατά) ενώ στη συνέχεια ο δρόμος είναι χωμάτινος. Οι παραλίες οι οποίες στερούνται δρόμων με ασφαλτόστρωση, από την Αχιβαδολίμνη και μετά, είναι οι δυτικές παραλίες Άγιος  Ιωάννης και Τριάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι προς τις δυτικές παραλίες οι δρόμοι είναι αρκετά δύσβατοι για τα κοινά οχήματα ειδικότερα τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.  

Κύριο χαρακτηριστικό των βόρειων παραλιών είναι τα απότομα βράχια και το πρωτόγονο, άγριο λείο έδαφος το οποίο θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Όταν πνέει βόριος άνεμος είναι προτιμότερο ο παραθεριστής να μην επισκεφθεί αυτές τις παραλίες για κολύμβηση αλλά  μόνο για αναψυχή ή φωτογράφηση. Οι βόρειες παραλίες είναι εκτεθειμένες στο βόρειο άνεμο. Οι κυριότερες παραλίες είναι το Σαρακίνικο, μικρή απόκοσμη παραλία την οποία οι ντόπιοι παρομοιάζουν με σεληνιακό τοπίο, ο Μύτακας, η Αλογόμαντρα, ο Παπάφραγκας, ο Αγ. Κωνσταντίνος, παραλίες προικισμένες με , σπηλιές, φυσικές γέφυρες και μικρές αμμουδιές. Εδώ ο επισκέπτης με δυσκολία θα βρει οργανωμένες παραλίες αλλά η ομορφιά του τοπίου αποζημιώνει στο έπακρο. 

Οι ανατολικές ακτές είναι προσβάσιμες από ξηράς μέσω των  Πολλωνίων. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η έλλειψη οργανωμένων παραλιών και άμμου καθώς οι περισσότερες είναι στρωμένες με υπέροχα βότσαλα. Εκτός από τις οδικά προσβάσιμες παραλίες υπάρχουν και άλλες με καταγάλανα νερά, μικρούς κολπίσκους με άμμο στις οποίες φθάνουμε με σκάφος από τα Πολλώνια. 

Οι δυτικές παραλίες της Μήλου είναι η πιο δύσβατες, χωρίς ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, παρόλη όμως τη σχετική ταλαιπωρία ανταμείβουν τον επισκέπτη με το όμορφο άγριο τοπίο το οποίο δίνει την αίσθηση ότι ο επισκέπτης είναι ναυαγός σε ένα νησί. Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε τις δυτικές παραλίες πρέπει να προμηθευθείτε  πόσιμο νερό καθότι μετά την Αχιβαδολίμνη δεν υπάρχει χώρος ανεφοδιασμού. Στις δυτικές παραλίες περιλαμβάνονται ο Άγιος Ιωάννης με τις δύο δίδυμες παραλίες οι οποίες είναι προσιτές μόνο δια θαλάσσης, οι Τριάδες με τις τρεις μεγάλες αμμώδεις ακτές με τις καταπληκτικές θαλάσσιες σπηλιές και το Αμμουδαράκι. 

Οι νότιες παραλίες της Μήλου είναι εξυπηρετούνται από ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο. Λόγω των απότομων βράχων προστατεύονται από τα μελτέμια του Αυγούστου και τους βόρειους ανέμους. Η φυσική αυτή προστασία επιτρέπει στις παραλίες αυτές να διατηρούν θαυμάσια άμμο. Οι περισσότερες από αυτές τις παραλίες είναι οργανωμένες σε μεγάλη έκταση. Σημαντική παραλία είναι ο Γέροντας, η πιο γραφική παραλία της νότιας πλευράς, με σκούρα άμμο, καταγάλανα νερά και ονειρικό τοπίο. Για να φτάσει εκεί ο επισκέπτης πρέπει να περπατήσει αρκετά. Στην Αγία Κυριακή, όμορφη παραλία με χοντρή άμμο και λευκά βότσαλα, θα βρείτε εστιατόριο, Beach bar, θαλάσσια σπορ. Η παραλία απέχει 8 χλμ. από τον Αδάμαντα. Συναντάμε επίσης το Παλιοχώρι και τον Προβατά, παραθαλάσσιο οικισμό με όμορφη παραλία με χρυσοκόκκινη άμμο, βράχια και αβαθή νερά. Στον Προβατά ο οποίος απέχει 7 χλμ. από τον Αδάμαντα, ο παραθεριστής θα βρει εστιατόρια, καφετερίες, ψαροταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στη Φυριπλάκα και το Τσιγκράδο με τα καταγάλανα νερά, τη γκρίζα άμμο και ονειρεμένο τοπίο, δεν υπάρχουν ψαροταβέρνες. Στη Φυριπλάκα υπάρχει οργανωμένη παραλία, το Πορτοκάλι, στην οποία μπορείτε να μισθώσετε ομπρέλα και ξαπλώστρες.

Οι κάτοικοι της Mήλου, διατηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις, διοργανώνουν πανηγύρια, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες, ντόπιο κρασί και με τους ήχους νησιώτικης μουσικής να χορέψετε και να διασκεδάσετε. Πανηγύρια γίνονται τις ακόλουθες ημερομηνίες

  • 50 μέρες μετά το Πάσχα: στην Aγία Tριάδα, στον Aδάμαντα
  • 30 Iουνίου στους Aγίους Aναργύρους
  • 6 Iουλίου στην Aγία Kυριακή
  • 17 Iουλίου στην Aγία Mαρίνα, στον Αδάμαντα
  • 19 Iουλίου στον Προφήτη Hλία, στο Xάλακα και στην Kώμια
  • 21 Iουλίου στην Aγία Mαρκέλλα, στον Kήπο
  • 25 Iουλίου στην Aγία Παρασκευή, στα Πολλώνια
  • 26 Iουλίου στον Άγιο Παντελεήμονα, στα Πλακωτά και στον Kόρφο
  • 26 Ιουλίου γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι στην Απολλωνία στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής

  • 27 Ιουλίου πανηγυρίζει ο Άγιος Παντελεήμονας έξω από το Εμπορειό
  • 31 Iουλίου Πρόοδος του Tιμίου Σταυρού, στο Γολγοθά στις Πλάκες
  • 5 Aυγούστου της Mεταμορφώσεως, στον Παρασπόρο
  • 14 Aυγούστου στην Kοίμηση της Θεοτόκου, στη Zεφυρία
  • 15 Aυγούστου στην Kοίμηση της Θεοτόκου ή Άγιο Xαράλαμπο Aδάμαντα
  • 15 Αυγούστου γίνεται γιορτή με χορούς και φαγοπότι στο προαύλιο της Aγίας Τριάδας
  • 17 Aυγούστου στον Άγιο Φλώρο, στην Kώμια
  • 22 Aυγούστου στην Παναγία τη Γιάτρισσα, στην Kώμια
  • 22 Aυγούστου στην Παναγία του Kήπου
  • 22 Aυγούστου στην Παναγία τη Φανερωμένη, στην Tρυπητή
  • 26 Aυγούστου στον Άγιο Φανούριο, στα Πολλώνια
  • 28 Aυγούστου στον Άγιο Iωάννη τον Πρόδρομο, στις Aγριλιές και στον Προβατά
  • 29 Aυγούστου στον Άγιο Aλέξανδρο, στου Kατσούλη
  • 31 Aυγούστου του Παντοκράτορα, στο Mύτακα
  • 6 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Σώστη, στον Προβατά
  • 7 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Eλεούσα, στα Ψαθάδικα
  • 8 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Kορφιάτισσα, στην Πλάκα
  • 13 Σεπτεμβρίου του Σταυρού, στα Kανέρια
  • 16 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Iωάννη, στο Xάλακα

Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Δήμος Μήλου διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Μήλου», με τη χορηγία της «S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.». Το Φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αλλά περιλαμβάνει και δραστηριότητες των πολιτιστικών φορέων της Μήλου. Πραγματοποιούνται εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές βραδιές.

Επισυναπτόμενα Αρχεία

ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ2287360100
ΚΕΠ ΜΗΛΟΥ2287022894
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ2278360000
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ2287023360
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ2287021204
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ2287022381
ΤΑΞΙ2287022219
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ2287022445
ΕΛΤΑ2287022445