ΚΕΑ

Satelite Map
Πατήστε για μεγέθυνση ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΞΩΚΛΗΣΙ Πατήστε για μεγέθυνση ΕΠΙΣΚΟΠΗ Πατήστε για μεγέθυνση ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ Πατήστε για μεγέθυνση ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Η Κέα ή Τζια, το δυτικότερο νησί των Κυκλάδων, έχει περίμετρο περίπου 85 χιλιόμετρα και συνολική επιφάνεια 131 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το λιμάνι της απέχει μόλις 40 μίλια από τον Πειραιά και 16 μίλια από το Λαύριο, γεγονός που την καθιστά το κοντινότερο νησί στην Αττική. Τα πλοία για την Κέα φεύγουν από το λιμάνι του Λαυρίου καθημερινά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα. Επίσης, συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Σύρο και τη Κύθνο.

Η Κέα ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά του Αιγαίου για την πλούσια χλωρίδα της. Ο επισκέπτης του νησιού μπορεί να θαυμάσει τα υπέροχα δάση της Βασιλικής δρυός, από τα ελάχιστα που έχουν μείνει στο Αιγαίο. Η βελανιδιά φυτρώνει σε όλη την κεντρική και ανατολική Κέα.  

Το νησί φιλοξενεί 16 από τα 1300 είδη φυτών τα οποία φύονται μόνο στην Ελλάδα. Από τα 16 ενδημικά φυτά της Κέας, τα 5 έχουν χαρακτηριστεί σπάνια. Το νοτιοανατολικό τμήμα της Κέας, έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Οι μοναδικές άγριες ορχιδέες, τα φαρμακευτικά βότανα, οι αρωματικοί θάμνοι, τα σπάνια μανιτάρια, οι πολύχρωμες λειχήνες, οι υπεραιωνόβιες καστανιές, τα σφεντάμια, οι  «φίδες» (Juniperus phoenicea), οι «κοκορετσιές» (Pistacia terebinthus), οι «κουτσουπιές» (Cercis siliquastrum), οι κρόκοι, οι ίριδες, οι καμπανούλες, οι ανεμώνες, οι αγριοτριανταφυλλιές, τα ζουμπούλια, οι άγριες γλαδιόλες, οι ασφόδελοι και τα σπάρτα αποτελούν μια μοναδική χρωματική σύνθεση που με το μεθυστικό τους άρωμα μαγεύουν τους φυσιολάτρες κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Οι ακτές σχηματίζουν μικρούς όρμους, ακρωτήρια, και θαλάσσια σπήλαια. Ο μεγάλος κόλπος του Αγίου Νικολάου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, βρίσκεται στα βορειοδυτικά ενώ λίγο πιο ανατολικά βρίσκεται ο κόλπος του Οτζιά ανοιχτός στο βοριά. Στα νοτιοδυτικά υπάρχει ο κόλπος Κούνδουρος, οι όρμοι Πόλες και Σπαθί στα Ανατολικά και Ποίσσες στα δυτικά. Ο θαλάσσιος βυθός του νησιού στολίζεται με μεγάλες εκτάσεις βλάστησης (Ποσειδώνιες).

Κατά την μυθολογία η Κέα  ονομαζόταν «Υδρούσα» για τα πολλά νερά και την πυκνή βλάστησή της. Οι μύθοι λένε πως οι Νύμφες που ζούσαν στα δάση του νησιού εγκατέλειψαν το νησί και από τότε ο Σείριος, το λαμπερότερο αστέρι του ουράνιου θόλου κατάκαψε με τις ακτίνες του όχι μόνο την Υδρούσα αλλά όλες τις Κυκλάδες. Η μάστιγα της ξηρασίας ανάγκασε τους  κατοίκους να ζητήσουν  τη βοήθεια του ημίθεου Αρισταίου της Θεσσαλίας, γιο του Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης. Οι θεοί εξευμενίστηκαν με τις θυσίες που  τους πρόσφερε ο Αρισταίος και η ξηρασία μειώθηκε. Από τότε και κάθε χρόνο πνέουν βόρειοι άνεμοι («μελτέμια»), επί 40 ημέρες, την περίοδο που λάμπει ο αστερισμός του Μεγάλος Κυνός στον οποίο ανήκει ο Σείριος.

Το νησί πήρε το όνομά του από τον ήρωα Κέω, γιο του Απόλλωνα και της νύμφης Ροδοέσσης  η παρουσία του οποίου  εντοπίζεται στο νησί στις αρχές του 11ου π.Χ. αιώνα.  Όπως μαρτυρούν  τα ευρήματα των ανασκαφών στη θέση Κεφάλα, η Κέα κατοικήθηκε από τη Νεολιθική Εποχή. Ίχνη κατοίκησης από την Προϊστορική Εποχή υπάρχουν στη χερσόνησο της Αγίας Ειρήνης καθώς και στο χωριό Βουρκάρι.

Από την εποχή του Χαλκού έως το τέλος των Μυκηναϊκών Χρόνων, ο οικισμός της Αγίας Ειρήνης, έβαλε τη σφραγίδα του στην ιστορία και τον πρώιμο πολιτισμό του Αιγαίου Πελάγους. Τον 16ο αιώνα, όταν ο οικισμός γίνεται κόμβος επικοινωνίας του Μινωικού με τον Μυκηναϊκό κόσμο, η Αγία Ειρήνη μετεξελίσσεται σε σπουδαίο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

Με τον ερχομό των Ιώνων, κατά τους Αρχαϊκούς χρόνους, ιδρύθηκαν οι πόλεις Ιουλίς, Καρθαία, Κορησσός και Ποιήεσσα οι οποίες γίνονται και αυτές οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα. Η Κέα ήταν φημισμένη για το πολιτικό της σύστημα το οποίο απασχόλησε το μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη του οποίου το σύγγραμμα «Κείων Πολιτεία» αναφέρεται στην υποδειγματική κοινωνική οργάνωση της Κέας.

Ο νομοθέτης Αριστείδης, ένας από εφτά μεγάλους σοφούς της αρχαιότητας καταγόταν από την Κέα και υπήρξε περίφημος σε όλη την Ελλάδα για τους αυστηρούς και πρότυπους νόμους που θέσπισε. Ένας από τους νόμους αυτούς ήταν το «Κείον το Νόμιμον», σύμφωνα με τον οποίο, ο πολίτης έπρεπε να πεθαίνει από τη στιγμή που οι πνευματικές και σωματικές δυνάμεις του δεν ήταν ωφέλιμες στην πολιτεία. Έτσι, όσοι ξεπερνούσαν την ηλικία των 70 ετών «αυτεκωνειάζοντο», δηλαδή αυτοκτονούσαν πίνοντας κώνειο από το φυτό Μανδραγόρας. Το έθιμο αυτό σταμάτησε να υφίσταται  κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. με την επικράτηση του Χριστιανισμού.

Από την ίδρυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η Κέα περιελήφθη στην επαρχία της Ελλάδας και ήταν υπό την κυριαρχία του Ανατολικού  Ρωμαϊκού κράτους. Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής κατάκτησης σταματά η αυτόνομη λειτουργία των τεσσάρων πόλεων του νησιού και η Ιουλίδα γίνεται το μοναδικό πολιτικό κέντρο του νησιού.

Επί Ενετοκρατίας κτίστηκε το κάστρο του νησιού στη θέση της ακρόπολης της αρχαίας Ιουλίδας. Επί της δυναστείας των Ιουστινιανών και των Ενετών (1207- 1566), η Κέα κατακτήθηκε αλληλοδιαδόχως από διάφορους Λατίνους δυνάστες.

Η ονομασία «Τζιά» είναι λατινικής προέλευσης και το νησί την απέκτησε κατά την Ενετοκρατία, την οποία  διαδέχτηκε η Οθωμανική κυριαρχία. Το 1537 οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κέα. Το νησί υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά την περίοδο του Ρωσσοτουρκικού πολέμου.

Στην επανάσταση του 1821, η Κέα πήρε ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1830.

Ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης. Τα ερείπια του Προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης, βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της ομώνυμης χερσονήσου. Ο οικισμός αυτός άκμασε από το τέλος της νεολιθικής εποχής και καταστράφεται από ισχυρό σεισμό γύρω στο 1450 π.Χ.

Η αρχαία Καρθαία. Η Καρθαία υπήρξε μια από τις τέσσερις πόλης που άκμασαν στη Κέα κατά την αρχαιότητα. Τα πιο σημαντικά ευρήματα  στην περιοχή είναι:

  • Ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα που ιδρύθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα, με κύριο χαρακτηριστικό του τους 6 περίτεχνους κίονες.
  • Ο ναός της Αθηνάς που χρονολογείται από τα τέλη του 6ου με τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα. Στο ναό βρέθηκαν τμήματα γλυπτού διακόσμου Αμαζονομαχίας.
  • Το τείχος της Καρθαίας που χρονολογείται από τα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα.
  • Ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κέας, ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις Κορησσός και Ποιήεσσας. Ιδρύθηκε την Ελληνιστική περίοδο και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό οικοδόμημα μεμονωμένου οχυρωματικού πύργου.
  • Το Μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής, χτισμένο στο λόφο Καστρί.
  • Ο Λέοντας της Τζιας, σκαλισμένος σε βράχο πάνω από την Ιουλίδα. Είναι συνδεδεμένος με πολλούς θρύλους και παραδόσεις του νησιού.
  • Οι αναπαλαιωμένοι πέτρινοι μύλοι στον Κούνδουρο οι οποίοι κατοικούνται.
  • Το Δημαρχείο στην Ιουλίδα, ένα νεοκλασικό κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1902 και κοσμείται από πήλινα αγάλματα του Απόλλωνα και του Ερμή.
  • Το παλιό σχολείο της Ιουλίδας χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής σε σχέδιο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.
  • Οι ζωγραφιές του Αλέκου Φασιανού σε ένα από τα στεγάδια, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.
  • Η Ακρόπολη της Ιουλίδας με τα απομεινάρια του Ναού του Απόλλωνα, και τα απομεινάρια από το Μεσαιωνικό Κάστρο του 13ου αιώνα που έχτισε ο Ντομίνικο Μικέλι.
  • Στον Οτζιά: Οτζιά, Λαδούς
  • Στον Βουρκάρη: Τρείς αμμουδιές
  • Στη Παναγία Καστριανή: Σπαθί
  • Στη Κορησσία: Ξύλα, Γιαλισκάρι
  • Στον Κούνδουρο (Νηρησσός), νότια της Τζιάς: Κούνδουρο, Άγιος Αιμιλιανός, Καμπί, Λιπαρό, Μπούρι, Φρέαρ, Χιλιομοδού, Παναγίτσα, Λιγιά
  • Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού (Πανωμεριά): Σπαθί, Καλυδονύχι, Συκαμιά, Ψαθί, Ορκός
  •  

    kea5_F11697.jpg

     

    kea6_F13597.jpg

    Η Παραμονή πρωτοχρονιάς
    :Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος με την συνοδεία τσαμπούνας και τουμπιού υποδέχεται το νέο χρόνο με τα παραδοσιακά τζιώτικα κάλαντα που λέγονται από σπίτι σε σπίτι.
  • Οι Απόκριες: Τις Απόκριες οργανώνονται χοροί μεταμφιεσμένων, αποκριάτικα παιχνίδια και παραστάσεις κλόουν για μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία  Αποκριά στην Ιουλίδα όπου γίνεται η μεγάλη παρέλαση του Καρνάβαλου με την συμμετοχή ομάδων μεταμφιεσμένων και την παρουσίαση θεατρικών δρώμενων που σατιρίζουν κυρίως σκηνές της καθημερινότητας. Η εκδήλωση εξελίσσεται σε ξέφρενο πανηγύρι, παράλληλα προσφέρονται από το Δήμο, κρασί, σουβλάκι και ρυζόγαλο με λεμόνι.
  • Ο Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους: Με μεγάλη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάζεται ο πολιούχος της Κέας Άγιος Χαράλαμπος στην Κέα.
  • H Γιορτή των παραμυθιών: Μια γιορτή, η οποία δημιουργήθηκε από την ανάγκη να αναδειχθούν οι λαϊκοί μύθοι και δοξασίες του νησιού παράλληλα με τα αρχαία λίθινα μονοπάτια του.   
  • Τα Σιμωνίδεια, πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και αθλητικούς αγώνες.
  • Το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου στις Πήσσες.
  • Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στην Ιουλίδα.
  • Το πανηγύρι του Αγίου Σώζοντος στις 7 Σεπτεμβρίου στον Οτζιά.

kea2_F11625.JPGkea3_F11644.JPGkea4_F11671.JPG

ΔΗΜΟΣ ΚΕΑΣ 2288360000
ΚΕΠ ΚΕΑΣ2288021150
ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ2288022200
ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ2288021344
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ2288021100
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΕΑΣ2288021500
ΚΤΕΛ6938996126