Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού. Έχει έκταση 13 τ. χλμ, το έδαφος είναι πετρώδες και σχηματίζει πολλούς κόλπους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι μικρές αμμουδιές του νησιού.
Η Δονούσα έχει 160 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία και τελευταία με τον τουρισμό. Αποτελείται από τους εξής οικισμούς:
Τον Σταυρό, ή Κάμπο όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι ο οποίος είναι το μεγαλύτερο χωριό και το λιμάνι του νησιού. Γραφικός οικισμός με αυθεντική κυκλαδίτικη ταυτότητα που γοητεύει τον επισκέπτη ο Σταυρός βρίσκεται κτισμένος στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού σε έναν απάνεμο κόλπο.
Στην ανατολική πλευρά του οικισμού βρίσκεται το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού, στο οποίο ο οικισμός χρωστά και την ονομασία του. Οι υπόλοιποι οικισμοί, Μερσίνη, Χαραυγή και Καλοταριτίσσα, προσφέρονται για περιπάτους και ξεχωρίζουν για τη γραφικότητά τους.
Το όνομα «Δονούσα» χρονολογείται από τους αρχαίους χρόνους.
Το νησί είχε κατοικηθεί από τα γεωμετρικά χρόνια και αυτό υποδηλώνεται από τα κατάλοιπα γεωμετρικών οικισμών που βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Δονούσα είναι το νησί στο οποίο έκρυψε ο Διόνυσος την Αριάδνη, ώστε να μη την βρει ο Θησέας.
- Η Σπηλιά του Τοίχου που βρίσκεται ΒΔ του νησιού.
- H Φωκοσπηλιά που βρίσκεται στο Κάβο του Μοσχονά, καταφύγιο της φώκιας.
- Τα απομεινάρια των οικισμών της γεωμετρικής περιόδου.
- Η εκκλησία του Τίμιου Σταυρού.
- Η εκκλησία της Παναγιάς.
- Η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη.
- Το Βαθύ Λιμενάρι.
- Ο Όρμος Κέδρου, στο βυθό του οποίου διακρίνεται το ναυάγιο ενός Γερμανικού πλοίου βυθισμένο εκεί από τους Συμμάχους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Ο Όρμος Λιβαδιού.
- Ο Φικιός.
- Η Καλοταρίτισσα.
Το Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, στο Σταυρό, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, χορό και τοπικά εδέσματα («πατατάτο» κ.α.).
Το Πανηγύρι του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, με παραδοσιακή μουσική, χωρό και τοπικά εδέσματα.
«Το κυνήγι του θησαυρού», παιχνίδι που βασίζεται σε ιστορικές και λαογραφικές παραδόσεις του νησιού που θέλουν τη Δονούσα καταφύγιο πειρατών.
«Η Γιορτή του ξενοδόχου», στις 27 Ιουλίου, η οποία έχει ως σκοπό τη γνωριμία των επισκεπτών με το νησί, με εκθέσεις φωτογραφίας και λαογραφίας.
Η γιορτή της Αγίας Σοφίας, στις 19 Σεπτεμβρίου, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Μερσίνη.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΟΝΟΥΣΑΣ | 22850 51600 |
ΚΕΠ ΔΟΝΟΥΣΑΣ | 22850 29107 |
ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ | 22850 51506 |