ARTEMIS KARAMOLEGOS WINERY

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΦΗΡΑ)

Satelite Map

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Παράδοση & σύγχρονες εγκαταστάσεις οινοποίησης

 Με ρίζες στον ηφαιστειακό αμπελώνα της Σαντορίνης και παράδοση στην οινοποίηση που ξεκινάει από το 1952, το οινοποιείο του Αρτέμη Καραμολέγκου συγκαταλέγεται στα πιο δυναμικά και γρήγορα εξελισσόμενα  οινοποιεία της Σαντορίνης. Ολα τα κρασιά του έχουν διακριθεί σε σημαντικούς Διεθνείς Διαγωνισμούς Κρασιού.

Το επισκέψιμο οινοποιείο έχει τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις οινοποίησης, ειδικούς χώρους για οινογνωσία-γευσιγνωσία, πωλητήριο κρασιών και επιλεγμένων τοπικών προϊόντων. Καινοτομία για το νησί είναι η ιδέα του Αρτέμη Καραμολέγκου να συνδυαστεί η εμπειρία της ξενάγησης στο οινοποιείο με γεύμα στο εστιατόριο Αρωμα Αυλής, το μενού του οποίου υπογράφει ο ταλαντούχος σεφ Χρήστος Κοσκινάς.

 Στην νέα μας αυλή, με τα αρωματικά φυτά και την απεριόριστη θέα, και στον εσωτερικό χώρο με τη μοντέρνα διακόσμηση, θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα πιάτα μεσογειακής και τοπικής κουζίνας φτιαγμένα με ολόφρεσκα και επιλεγμένα τοπικά προϊόντα, που θα τα συνδυάσετε με τα κρασιά του οινοποιείου.

Η ιστορία του οινοποιείου έχει τις ρίζες της στο 1952, όταν ο παππούς Αρτέμης καλλιεργούσε τους αμπελώνες του για να φτιάξει κρασί που θα κάλυπτε τις ανάγκες της δικής του οικογένειας και στη συνέχεια θα το πουλούσε στο νησί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ακολουθούσα τον παππού μου και έπαιρνα μέρος σε όλες τις δραστηριότητες –φύτεμα, κλάδεμα, τρύγο. Γενικά μου άρεσε να ασχολούμαι με τη γη. Μέναμε τότε στο Καμάρι, χειμώνα-καλοκαίρι.

Τα κρασιά –λευκά, κόκκινα, Βινσάντο- τα κάναμε μαζί. Μάλιστα, το Βινσάντο που εμφιαλώσαμε τώρα ήταν του παππού». Ο Αρτέμης Καραμολέγκος, ο εγγονός που διαδέχθηκε τον παππού και στη συνέχεια τον πατέρα του στο οινοποιείο της Εξω Γωνιάς, είναι ένας νέος άνθρωπος, δραστήριος και γεμάτος πάθος για τη δουλειά του. Από το 2004 μέχρι σήμερα, κατάφερε να κάνει ένα αληθινό θαύμα και να οδηγήσει την οικογενειακή επιχείρηση πολλά βήματα μπροστά και με μεγάλη ταχύτητα.

Η στροφή προς τη σύγχρονη, ποιοτική παραγωγή ξεκίνησε το 2004, με την παραγωγή καλού, εμφαλωμένου και επώνυμου (τότε Ο.Π.Α.Π) κρασιού “ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ”. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα ήταν να ανανεωθεί τμήμα των παλαιών αμπελώνων, να φυτευτούν νέα και να αναδομηθούν άλλα με σπάνιες παραδοσιακές ποικιλίες της Σαντορίνης -όπως το αηδάνι, το μαυροτράγανο, το μαυράθηρο και το βουδόματο. Ήταν, λοιπόν, φυσικό η σύγχρονη αντιμετώπιση της δουλειάς στο αμπέλι -το πιο σημαντικό μέρος στην παραγωγή κρασιού- να έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου. «Οταν αρχίσαμε παραγωγή χρειάστηκε αρχικά να φέρουμε μηχανήματα. Μετά πήραμε τη γνώμη οινολόγου, και στη συνέχεια χρειάστηκαν κι άλλα μηχανήματα –ψυκτικό, πιεστήριο, αντλίες, φίλτρα, εμφιάλωση.

Το ένα έφερε το άλλο...», λέει ο Αρτέμης.   Σήμερα η Οινοποιία Αρτέμη Καραμολέγκου παράγει 10 διαφορετικές ετικέτες κρασιών. Αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον συνδυασμό του ιδιαίτερου μικροκλίματος με τα ηφαιστειογενή, ασβεστολιθικά εδάφη που προσφέρει το terroir της Σαντορίνης και “οδηγεί” το ασύρτικο, μαζί με τις άλλες τοπικές ποικιλίες σταφυλιού, στην παραγωγή κρασιών αναγνωρισμένων διεθνώς για την ποιότητά τους.

Η εξαιρετικά σοβαρή δουλειά που γίνεται στα αμπέλια και στην οινοποίηση έχουν ως αποτέλεσμα τα κρασιά της Οινοποιίας Αρτέμη Καραμολέγκου να κερδίζουν μεγάλες διακρίσεις στους σημαντικότερους Διεθνείς Διαγωνισμούς Κρασιού.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατηγορία Προϊόντων
Κρασιά
  Επωνυμία:
ARTEMIS KARAMOLEGOS WINERY - ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
  Υπεύθυνος Επικοινωνίας
ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
  Διεύθυνση
ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ
  Τ.Κ.
84700
  Πόλη
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΦΗΡΑ)
  Τηλέφωνο
2286033395
  Κινητό Τηλέφωνο
6978339 081
  E-mail
san_torini@yahoo.gr
*: Υποχρεωτικό πεδίο

Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.