ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΥΡΟΣ (ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ)

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ 

Στην Ερμούπολη, την πόλη των προσφύγων της Ελληνικής Επανάστασης, στην πρώτη πόλη του εμπορίου, της ναυτιλίας και της βιομηχανίας, σώζεται ανέγγιχτος ο ιστορικός πλούτος και το άρωμα του 19ου αιώνα. Δίπλα στα νεοκλασικά μέγαρα, τα φουγάρα της βιομηχανίας, τις σκαλωσιές των ταρσανάδων, τους γερανούς και τα ρυμουλκά του Νεωρίου απλώνονται τα τρία κτίρια που έχει παραχωρήσει ο Δήμος της Ερμούπολης στο Βιομηχανικό Μουσείο της Πόλης. 

 

Ανοικτά

Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00 και από 17:00 έως 20:00

Κυριακή από τις 10:00 έως τις 14:00

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΧΡΩΜΑΤΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΤΣΙΜΑΝΤΗ

 

Ο πυρήνας του Βιομηχανικού Μουσείου στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο, από τα καλύτερα δείγματα της ελληνικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Είναι το χρωματουργείο Κατσιμαντή, κτισμένο το 1888, αρχικά για να λειτουργήσει ως Καρφοβελονοποιείο και Σκαγιοποιείο Βρατσάνου – Γιαμαλάκη με τον εξαιρετικό ¨πύργο ψύξης¨, ανακατασκευασμένο εξ΄αρχής στην πρώτη του μορφή.Το κτίριο λειτουργεί από τον Μάιο του 2000 με την έκθεση «Ένα Μουσείο Γιεννιέται».

ΣΥΛΛΟΓΗ

 

ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΗΧΑΝΩΝ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

 

Η Συλλογή παλαιών μηχανών και εργαλείων του βιομηχανικού Μουσείου περιλαμβάνει σήμερα περισσότερα από 300 αντικείμενα. Αποτελεί μια μοναδική συλλογή για τα ελληνικά δεδομένα με στοιχεία εξοπλισμού βυρσοδεψίας, μηχανουργίας, κλωστοΰφαντουργίας, τυπογραφίας, ναυπηγικής, λουκουμοποιίας, συσκευασίας τροφίμων κ.α., τα οποία προέρχονται από τα εργαστήρια της Ερμούπολης.

Η συγκέντρωση των ιστορικών εργαλείων έχει αρχίσει από το 1985. Η συστηματική εργασία αποκατάστασης και συντήρησης άρχισε το 1998 και γίνεται εξ΄ ολοκλήρου στην Ερμούπολη.

 

ENFIELD AUTO

Ανάμεσα σε δυο νησιά

Η Enfiled Automotive, που είχε έδρα το Isle of Wight της Μεγάλης Βρετανίας, κατάφερε, στις αρχές της δεκαετίας του 70, να κατακτήσει ένα σημαντικό συμβόλαιο για την παραγωγή 123 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, απέναντι στις προτάσεις των Ford και Leyland. Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής, αποφάσισε να μεταφέρει το εργοστάσιο στη Σύρο. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή των αυτοκινήτων του συμβολαίου, το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατηγορία δραστηριότητας
Επισκέψιμοι χώροι

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διάστημα λειτουργίας
Ετήσιο
  Επωνυμία:
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
  Υπεύθυνος Επικοινωνίας
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
  Διεύθυνση
Γ.Παπανδρέου 11
  Τ.Κ.
84100
  Πόλη
ΣΥΡΟΣ (ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ)
  Τηλέφωνο
2281081243, 2281084762
  Fax
2281079136
  E-mail
info@ketepo.gr
Για λόγους ασφάλειας παρακαλούμε πληκτρολογήστε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα στο ανάλογο πεδίο. Σε περίπτωση που ο κωδικός είναι δυσανάγνωστος μπορείτε να ανανεώσετε τον κωδικό πατώντας
*: Υποχρεωτικό πεδίο

Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.