ΧΑΝΟΥΜΑΚΙ για 2 άτομα (Μελιτζάνα με χοιρινό στο φούρνο) Υλικά: 1 μεγάλη μελιτζάνα του Μιχέκου, ¼ κιλό χοιρινό Μηλέικο, 1 πιπεριά πράσινη, 1 καρότο, 2 κρεμμύδια, 2 δόντια σκόρδο, λίγο σέλινο, ντομάτα φρέσκια, μπούκοβο, αλατοπίπερο. Κόβουμε τη μελιτζάνα στη μέση, την αδειάζουμε λίγο και την ψήνουμε στο φούρνο. Κατόπιν τη γεμίζουμε με χοιρινό Μηλέικο που τσιγαρίσαμε πρώτα στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, τη ντομάτα, το πιπέρι που σβήσαμε με λευκό κρασί. Προσθέτουμε λίγη φέτα και ξαναψήνουμε στο φούρνο. | | | |
| | | |
ΑΡΝΑΚΙ ΣΟΥΡΤΟΥΚΙΚΟ για 4 άτομα (Αρνάκι με μυρωδικά & φέτα) Υλικά: 1 ½ κιλό αρνάκι Χάλακα, φρέσκα ντόπια κρεμμυδάκια, άνηθο μυρωδάτο Μήλου, φέτα - αλάτι - πιπέρι - ελαιόλαδο. Στο τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, άνηθο, φέτα. Έχουμε κόψει το αρνάκι σε 4 μερίδες. Γεμίζουμε με το μείγμα, τυλίγουμε σε λαδόκολλα την κάθε μερίδα και τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 2 ώρες. | | | |
| | | |
ΚΛΕΦΤΙΚΟ για 8 άτομα (Χοιρινό με λαχανικά & τυριά στο πήλινο) Υλικά: 3 κιλά χοιρινό ντόπιο, 1 κιλό κρεμμύδια, ½ κιλό καρότα, 3 δόντια σκόρδο, 1 ½ κιλό τυριά (Ξεροτύρι - Μανούρα - Φέτα), πιπέρι - αλάτι - θυμάρι. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια, το τσιγαρίζουμε καλά, σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι, και τα αφήνουμε να βράσουν. Στο τέλος σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το σκόρδο, τα τυριά και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρεται σε πήλινο ψημένο λίγο στο φούρνο. | | | |
| | | |
ΨΗΤΟ ΣΤΗ ΧΟΒΟΛΗ για 10 άτομα (Αγριοκάτσικο) Υλικά: 5 κιλά αγριοκάτσικο χρονιάρικο, αλάτι - πιπέρι. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες, αλατοπιπερώνουμε, τυλίγουμε σε λαδόκολλα και το ψήνουμε 5 ώρες περίπου σκεπασμένο με στάχτη και κάρβουνα χωνεμένα. | | | |
| | | |
ΣΚΟΤΥΡΟΚΟΛΟΚΥΘΑ για 6 άτομα (Τηγανιτά κολοκυθάκια με σκοτύρι) Υλικά: 1 ½ κολοκυθάκια Φλακωπής, 1 κιλό σκοτύρι Μηλέικο. Κόβουμε σε φέτες τα κολοκυθάκια, τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Τα βγάζουμε από το λάδι και τα ξανατηγανίζουμε με το σκοτύρι μέχρι να γίνουν μείγμα. Τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με πιπέρι. | | | |