ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

ΘΗΡΑ (ΦΗΡΑ)

Satelite Map

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το Πνευματικό Κέντρο «Μέγαρο Γκύζη» Σαντορίνη, ιδρύθηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’70 με την πρωτοβουλία και την οικονομική ενίσχυση της Καθολικής Επισκοπής Θήρας, η οποία θέλησε με αυτό τον τρόπο να συνεχίσει μια πολιτιστική παράδοση πολλών αιώνων της Καθολικής Εκκλησίας στον κυκλαδικό χώρο. Για το σκοπό αυτό η Καθολική Επισκοπή ανακαίνισε, συντήρησε και παραχώρησε στο Πνευματικό Κέντρο το Μέγαρο Γκύζη, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ιστορικά αρχοντικά του 18ου αιώνα, το οποίο ανήκε στην Βενετσιάνικη οικογένεια Γκύζη.
Μέσα σ’ αυτό το ιδανικό για την περίσταση περιβάλλον, το Πνευματικό Κέντρο αναπτύσσει χρόνο με το χρόνο όλο και πιο έντονα τη δραστηριότητά του, επιζητώντας να φέρει όσο γίνεται πιο κοντά στο σημερινό Θηραίο αλλά και στον επισκέπτη του νησιού, από τη μια μεριά την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και από την άλλη τη σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση, ελληνική και ξένη.

Με πολιτιστικές εκδηλώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως:

  • Μουσικές εκδηλώσεις & συναυλίες κάθε είδους μουσικής
  • Θεατρικές παραστάσεις & κινηματογραφικές προβολές
  • Διαλέξεις & παρουσιάσεις βιβλίων
  • Μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις συλλογών έργων Τέχνης & φωτογραφικές εκθέσεις

Με θεσμοθετημένες εκδηλώσεις, όπως:

  • Το Θερινό Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη
  • Χριστουγεννιάτικες & Πασχαλινές θρησκευτικές εκδηλώσεις εντός του Καθεδρικού Ναού Αγ. Ιωάννου Βαπτιστή (duomo)

Με εκδόσεις βιβλίων ιστορικού, λαογραφικού & καλλιτεχνικού περιεχομένου

Με την δυνατότητα πραγματοποίησης ηχογραφήσεων και κατ’ επέκταση την έκδοση ψηφιακών δίσκων μουσικής

Με τη δημιουργία του Μουσείου Μεγάρου Γκύζη, στο οποίο εκτίθεται υλικό (έγγραφα, πίνακες, φωτογραφίες και διάφορα άλλα αντικείμενα) που φωτίζουν σημαντικές πτυχές της πολυκύμαντης ιστορίας της Σαντορίνης από την Ενετοκρατία μέχρι σήμερα χάρη στο πολύτιμο αρχείο της Καθολικής Επισκοπής Θήρας.

Το Πνευματικό Κέντρο «Μέγαρο Γκύζη» φιλοδοξεί να συζεύξει αρμονικά τον πολιτισμό και την ιστορία σ’ ένα από τα ομορφότερα νησιά του πλανήτη.

ΜΟΥΣΕΙΟ

Η δημιουργία του Μουσείου του Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη, ήταν εξαρχής ένας από τους βασικούς στόχους του ομώνυμου Πνευματικού Κέντρου το οποίο ιδρύθηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’70 με την πρωτοβουλία και την οικονομική ενίσχυση της Καθολικής Επισκοπής Θήρας.

Στα ανακαινισμένα ισόγεια δωμάτια του ιστορικού αρχοντικού της Βενετσιάνικης οικογένειας Γκύζη όπου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διατηρήθηκε η ιδιαίτερη νησιωτική αρχιτεκτονική του 18ου αιώνα, εκτίθεται υλικό (έγγραφα, πίνακες, φωτογραφίες και διάφορα άλλα αντικείμενα) που φωτίζουν σημαντικές πτυχές της πολυκύμαντης ιστορίας της Σαντορίνης από την Ενετοκρατία μέχρι σήμερα χάρη στο πολύτιμο αρχείο της Καθολικής Επισκοπής Θήρας.

 

Περίοδος Λειτουργίας Μουσείου

Από 1η Μαϊου  έως 31η Οκτωβρίου

Ώρες Λειτουργίας:  

Καθημερινά: 10:00–20:00 (ΙΟΥΛ, ΑΥΓ) & 10.00-16:30 (ΜΑΙ, ΙΟΥΝ, ΣΕΠ, ΟΚΤ)

Κυριακή: 10:30 – 16:30 (ΙΟΥΛ, ΑΥΓ) κλειστά (ΜΑΙ, ΙΟΥΝ, ΣΕΠ, ΟΚΤ)

 

Πληροφορίες: 

υπεύθ.: Ξαγοράρη Ευαγγελία

τηλ.: +30 22860 23077

ΘΕΡΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, μια καλοκαιρινή γιορτή πολιτισμού, έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα θερινά καλλιτεχνικά δρώμενα της Σαντορίνης, αναβαθμίζοντας την πολιτιστική της ζωή και προσελκύοντας τόσο τους πολυάριθμους επισκέπτες όσο και τους κατοίκους του δημοφιλούς αυτού νησιού.
Ήταν το μακρινό καλοκαίρι του 1981 όπου η Τερέζα Κοκκαλάκη εκ των μελών του Πνευματικού Κέντρου Μεγάρου Γκύζη, είχε την ιδέα καθιέρωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε ετήσια βάση κάθε Αύγουστο. Επί 25 συνεχή χρόνια και μέχρι το 2006, ήταν υπεύθυνη και κυριολεκτικά η ψυχή αυτών των εκδηλώσεων, προσκαλώντας σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τοποθετώντας το μικρό αυτό νησί στον καλλιτεχνικό χάρτη. Οι εκδηλώσεις αυτές ξεχώρισαν από την αρχή για την ιδιαίτερη αισθητική τους και αγκαλιάστηκαν ένθερμα από το φιλότεχνο κοινό. Πέρα από τις φυσικές της ομορφιές η Σαντορίνη μπορούσε πλέον να προσφέρει καλλιτεχνική απόλαυση και ανάταση.Από τον Σεπτέμβριο 2006 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 την καλλιτεχνική διεύθυνση των πολιτιστικών εκδηλώσεων ανέλαβε ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ένας φιλότεχνος συλλέκτης, με σκοπό όχι μόνο να συνεχίσει την πολιτιστική αυτή προσφορά, αλλά και να διευρύνει το ήδη υψηλό ποιοτικό επίπεδο των εκδηλώσεων δίνοντας μια νέα δυναμική σε αυτές και γενικά στην πολιτιστική φιλοσοφία του Πνευματικού Κέντρου. Από το 2007 θεσμοθετήθηκε το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, ένα φεστιβάλ που γίνεται γνωστό πλέον και στο εξωτερικό επεκτείνοντας τους δεσμούς του και με σύγχρονες μορφές Τέχνης. Το φεστιβάλ αρχίζει να καταξιώνεται διεθνώς και χάρη στις ενέργειες του Γ. Παπακωνσταντίνου, επιλέχτηκε το 2015 να λάβει τo πιστοποιητικό αναγνώρισης EFFE Label 2015-2016, εντασσόμενο στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα EFFΕ – Europe for Festivals, Festivals for Europe. Πρόκειται για ένα νέο Πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πολιτιστικής πύλης που παρέχει πληροφορίες στους επαγγελματίες και στους πολίτες της Ε.Ε. για τα καλύτερα Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, καθώς και την επιβράβευση των καινοτόμων καλλιτεχνικών φεστιβάλ για την εξαιρετική συμβολή τους στην ευρωπαϊκή και στην τοπική εθνική πολιτιστική ζωή. Να σημειωθεί επίσης ότι από το 2008 η Σαντορίνη -μέσω του Μεγάρου Γκύζη- εντάχθηκε στο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Γρηγορίου, συνθέτης και διευθυντής του Εθνικού Ωδείου στη Σαντορίνη. Από κοινού μαζί με τον, επίσης μουσικό, Γιώργο Ρούσσο στόχευσαν στην αναδιαμόρφωση των εκδηλώσεων κυρίως στη διεύρυνση του μουσικού ρεπερτορίου, ώστε να υπάρχουν εκδηλώσεις για κάθε είδος μουσικής καλύπτοντας έτσι τις όλες τις μουσικές προτιμήσεις των πολυάριθμων επισκεπτών. Με την αρωγή της Καθολικής Επισκοπής Θήρας, οι μουσικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνονται πλέον και στους ιστορικούς ναούς της Καθολικής συνοικίας πράγμα που σημαίνει ότι για πρώτη φορά μπόρεσαν να προσκληθούν μεγάλα μουσικά σύνολα. Από το 2017, εγκαινιάστηκαν δύο μεγάλες συνεργασίες, με την αρχαιότερη ορχήστρα της Ελλάδας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ (Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης), ενώ το φεστιβάλ τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Πρέπει να επισημανθεί τέλος ότι όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ προσφέρονται δωρεάν στους κατοίκους και στους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, αφού η είσοδος είναι πάντοτε ελεύθερη, χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση και οικονομική αρωγή της Καθολικής Επισκοπής Θήρας.
Στους Χορηγούς επικοινωνίας συμπεριλαμβάνονται η Δημόσια Τηλεόραση (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2) και Ραδιοφωνία (2ο Πρόγραμμα, 3ο Πρόγραμμα, KOSMOS Radio), καθώς και το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων.
Στα έντυπα μέσα Χορηγοί είναι η Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το περιοδικό onboard BLUE της Aegean Airlines, το ετήσιο περιοδικό GREECE IS
Διαδικτυακοί χορηγοί πλέον των προαναφερθέντων είναι το CultureNow.gr, tar.gr, Beton7 Radio, Pepper 96,6 και το art&life.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τις πρώτες δεκαετίες της τουριστικής ανάπτυξης της Σαντορίνης (1970-2000) η τουριστική περίοδος κάλυπτε αυστηρά, το επτάμηνο Απριλίου – Οκτωβρίου. Κατά συνέπεια κάθε είδους καλλιτεχνική κίνηση περιοριζόταν στους θερινούς μήνες αφήνοντας δυστυχώς έναν χειμώνα πολιτιστικά φτωχό.

Εκείνα τα χρόνια την αυλαία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη Σαντορίνη την έριχνε η Ερασιτεχνική Σκηνή Αθηνών, που ίδρυσε και διηύθυνε επί εβδομήντα χρόνια ο αλησμόνητος Θηραίος καλλιτέχνης Ιωάννης Αλεξάκης, και η οποία κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου έδινε θεατρικές παραστάσεις στο Μέγαρο Γκύζη, παρουσιάζοντας έργα του κλασικού ρεπερτορίου, με μεγάλη πάντα προσέλευση Σαντορινιών.

Στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα η επέκταση της τουριστικής περιόδου καθ’ όλο το έτος, καθώς και η πληθώρα πολιτιστικών ιδρυμάτων και συλλόγων που ιδρύθηκαν και δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα πολιτιστικά δρώμενα.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στόχευσε πέρα από την καταξίωση και διεύρυνση του θερινού φεστιβάλ, στην καθιέρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για πρώτη φορά από την περίοδο 2016-17, οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Γκύζη συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αποτελώντας πολιτιστικό πόλο έλξης και πυρήνα πολιτισμού για τους ίδιους τους κατοίκους και τα παιδιά της Σαντορίνης.
Η συνεργασία με το Δήμο Θήρας και το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. (Χειμερινές Εκδηλώσεις 2016-17 και 2017-18) οδήγησε στην πραγματοποίηση τουλάχιστον 50, μέχρι σήμερα, εκδηλώσεων υψηλότατου επιπέδου με ελεύθερη είσοδο που περιελάμβαναν όλα τα είδη μουσικής καθώς και την παρουσίαση θεατρικών έργων, παιδικών παραστάσεων, ακόμα και παραστάσεις όπερας.
Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα τόσο στην ανακαινισμένη αίθουσα του Μεγάρου Γκύζη, όσο και στον υποβλητικό καθεδρικό του Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή (Ντόμο).

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Map_F1323832440.jpg

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατηγορία δραστηριότητας
Επισκέψιμοι χώροι ,  Αλλο
Άλλη κατηγορία (Πολιτιστικές Εκδηλώσεις - Φεστιβάλ)

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διάστημα λειτουργίας
Ετήσιο
  Επωνυμία:
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ - ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ
  Υπεύθυνος Επικοινωνίας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
  Διεύθυνση
ΦΗΡΑ
  Τ.Κ.
84700
  Πόλη
ΘΗΡΑ (ΦΗΡΑ)
  Τηλέφωνο
2286023077
  Fax
2286022428
  E-mail
info@gyzimegaron.gr
*: Υποχρεωτικό πεδίο

Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.