ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΟΥ

ΜΗΛΟΣ (ΑΔΑΜΑΝΤΑΣ)

Satelite Map

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 image_F24685.jpg
Πολύ κοντά στη παραλία του Αδάμαντα, βρίσκεται η παλαιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας, μέσα στην οποία στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Μήλου. Το μουσείο αυτό συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της μηλέικης καλλιτεχνικής κληρονομιάς αιώνων, από εικόνες και ξυλόγλυπτα που απηχούν την οικονομική άνθηση της ενετικής Μήλου έως και αφιερώματα Μηλιών αποδήμων της Ρωσίας.

Η εκκλησία, που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «σταυρεπίστεγη τρίκλιτη βασιλική μετά τρουλλοκαμάρας» σαν κτίριο, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό μνημείο.

Στη διάρκεια των αιώνων υπέστη πολλές ανακαινήσεις, με πιο έντονη εκείνη κατά τη Φραγκοκρατία της οποία η επίδραση είναι ιδιαιτέρως φανερή στην αρχιτεκτονική της διαμόρφωση.

Πέρα από το χαρακτήρα της σας ιερού ναού η εκκλησία λειτουργεί και σαν εκθεσιακός χώρος όπου είναι συγκεντρωμένα πολλά έργα της θρησκευτική καλλιτεχνικής παράδοσης του νησιού. Βλέπει κανείς, εκεί μέσα, εικόνες από τον 14ο αιώνα, όπως μια σπάνια αποκαθήλωση, έργα της Κρητικής σχολής, καθώς και πολλά έργα του Εμμανουήλ και Αντώνιου Σκορδίλη, των Κρητικών ζωγράφων που σταδιοδρόμησαν στη Μήλο από το 1647 και πέρα, και έφεραν άλλον αέρα στη μετα - Βυζαντινή ζωγραφική. Πέρα από τις εικόνες, οι επιτάφιοι και τα ξυλόγλυπτα αναλόγια και τα εικονοστάσια του 17ου αιώνα, ο δεσποτικός θρόνος και τα τέμπλα της ίδιας εποχής, τα ασημένια δισκοπότηρα και θυμιατά του 18ου αιώνα, τα χρυσά αφιερώματα, δαχτυλίδια, περιδέραια, σκουλαρίκια κ.α. μαρτυρούν ένα υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο αλλά δίνουν ταυτόχρονα και μια γεύση της μηλέικης εκκλησιαστικής λαογραφίας.

Η σπάνια αρχιτεκτονική αυτού του ναού και τα εκκλησιαστικά έργα που περιέχει προκαλούν σε όλους τους επισκέπτες συγκίνηση, όχι μόνο σαν στοιχεία της ορθόδοξης λατρείας και παράδοσης, αλλά και σαν έργα υψηλής τέχνης.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πολύ κοντά στη παραλία του Αδάμαντα, βρίσκεται η παλαιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας, μέσα στην οποία στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Μήλου.

location_F24800.jpg

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Στην κορυφή του λόφου του χωριού υπάρχει μια άλλη νεότερη (εγκαινιάστηκε το 1870) και μεγαλύτερη εκκλησία, δισυπόστατη, με το όνομα Κοίμηση της Θεοτόκου ή Άγιος Χαράλαμπος. Και αυτή η εκκλησία (που πολύς κόσμος την αποκαλεί συχνότερα με το δεύτερο όνομα) συγκεντρώνει εξαίρετες εικόνες των Σκορδίληδων, και επιδεικνύει το περίτεχνο τέμπλο του 17ου αιώνα που έχει μεταφερθεί από τη μητρόπολη της Παλαιάς Χώρας (Ζεφυρίας) παλιάς πρωτεύουσας του νησιού όταν αυτή εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της στα τέλη του 18ου αιώνα. Μια επίσκεψη και εκεί ενδυναμώνει τις εντυπώσεις για την καλλιτεχνική δημιουργία της Μήλου στον 17ο - 18ο αιώνα.

Τις εντυπώσεις αυτές ολοκληρώνει, βέβαια, η επίσκεψη στις εκκλησίες όλων των χωριών του νησιού στις οποίες φυλάσσονται σπουδαία έργα, εικόνες και κειμήλια, των περασμένων πέντε - και περισσοτέρων - αιώνων. Ιδιαιτέρως αναφέρουμε την εκκλησία της πλάκας, που επισήμως μεν λέγεται «το Γενέσιον της Θοτόκου»  ο λαός όμως την αποκαλεί «Παναγία η Κορφιάτισσα», και τον Άγιο Νικόλαο Τρυπητής.  

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατηγορία δραστηριότητας
Επισκέψιμοι χώροι

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διάστημα λειτουργίας
Ετήσιο
  Επωνυμία:
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΟΥ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΟΥ
  Υπεύθυνος Επικοινωνίας
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΕΛΙΒΑΝΑΚΗΣ
  Διεύθυνση
ΑΔΑΜΑΝΤΑΣ
  Τ.Κ.
84800
  Πόλη
ΜΗΛΟΣ (ΑΔΑΜΑΝΤΑΣ)
  Τηλέφωνο
2287023956
  Fax
2287022250
  E-mail
milosbel@otenet.gr
*: Υποχρεωτικό πεδίο

Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.