ΑΝΘΕΜΙΟΝ

ΠΑΡΟΣ (ΠΑΡΟΙΚΙΑ)

  •  Τηλέφωνο: 2284091010 , 6937887257
Satelite Map

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το «ΑΝΘΕΜΙΟΝ» είναι δημιούργημα της ευαισθησίας και της αγάπης για τα πολιτιστικά στοιχεία που έχουν σχέση με την Πάρο και κατ' επέκταση τις Κυκλάδες και το Αιγαίο, ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι έκαναν αυτή την ευαισθησία, σκοπό ζωής, μόχθο και απόλαυση.

Βασικός οραματιστής, η Κυριακή Ραγκούση - Κοντογιώργου, η οποία αναζήτησε με πάθος, εδώ και 40 χρόνια, κάθε στοιχείο, που έχει να κάνει με ην ιστορία και τη ζωή του νησιού, μια ιστορία πλούσια και μοναδική στον Αιγαιοπελαγίτικο χώρο. Η οικογένεια Αλ. Κοντογιώργου ανέλαβε, με δικά της έξοδα, να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις στέγασης και έκθεσης των συλλόγων. Παραχώρησε και διασκεύασε ιδιωτικό χώρο σε μουσειακό, με όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και συντήρησης των έργων.

Το αποτέλεσμα, θα έλεγε κανείς, είναι μοναδικό για τα πολιτιστικά πράγματα της Περιφέρειας. Σε κάθε καλαίσθητο και ευρύχωρο κτίριο, με θαυμάσιους υπαίθριους χώρους όπου παντού είναι έντονη η Κυκλαδική αρχιτεκτονική εκτίθενται οι συλλογές, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία.

Τα πολιτιστικά αγαθά του ΑΝΘΕΜΙΟΥ συγκροτούν ενιαία σύνολα (συλλογές), με ιδιαίτερη ιστορική και επιστημονική αξία για την Πάρο και την ευρύτερη περιοχή.

Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε, να στηρίξετε και να ενισχύσετε αυτή την προσπάθεια, που απευθύνεται σε όσους αισθάνονται τη μαγεία ενός συλλεκτικού βιβλίου, μιας παλαιάς φωτογραφίας, ενός πορτολάνου, ενός χαρακτικού, ενός παραδοσιακού χρηστικού αντικειμένου, ενός χειρόγραφου ή ενός παλαιού νομίσματος.

Το «ΑΝΘΕΜΙΟΝ» είναι στη διάθεση του μελετητή, της εκπαιδευτικής κοινότητας και κάθε πνευματικού και απλού ανθρώπου.

Με αίσθημα ευθύνης οι άνθρωποι του ΑΝΘΕΜΙΟΥ αποσκοπούν να προστατεύσουν και να διασώσουν από τον αφανισμό, γνήσιους θησαυρούς της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να τους αναδείξουν και να τους προβάλλουν σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες, μέσα από διάφορες πολιτιστικές δράσεις.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Περιλαμβάνει πέντε χιλιάδες βιβλία, περιοδικά, έντυπα, που αντιπροσωπεύουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, συγγραφείς που κατάγονται ή ζουν στην Πάρο, ή (κυρίως) οποιαδήποτε έκδοση αναφέρει πληροφορίες για την Πάρο και την Αντίπαρο για τις Κυκλάδες γενικότερα, χωρίς να παραβλέπονται τα βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος.

Θα μπορούσαν τα βιβλία αυτά να αποτελέσουν τη βάση μιας γενικής δημοτικής βιβλιοθήκης, η οποία και εφ' όσον θα δημιουργηθεί, θα είναι δύσκολο να αποκτήσει όλα αυτά τα σπάνια συλλεκτικά βιβλία της συλλογής του ΑΝΘΕΜΙΟΥ. Ειδικά τμήματα στηρίζουν και τεκμηριώνουν τις αντίστοιχες συλλογές των πολιτιστικών αντικειμένων. (Νομισματικά, ταξιδιωτικά, λαογραφικά κ.α.)

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Αξιόλογες είναι και οι συλλογές λαογραφικού περιεχομένου.

Μέτρα και Σταθμά: Μια από τις πληρέστερες συλλογές του είδους, με αντικείμενα από το Βυζάντιο ή και παλαιότερα μέχρι σήμερα.

Τάματα και λατρευτικά είδη: Αντιπροσωπευτική συλλογή με μεγάλο αριθμό αντικειμένων, μερικά από τα οποία κρίνονται σπάνια.

Ξίφη και Πιστόλες: Παλιά ξίφη, πιστόλες και πολεμικά είδη από τους αγώνες των Ελλήνων.

Κοσμήματα - Κεντήματα: Πλούσια συλλογή από κοσμήματα φερμένα από ξένους τόπους για τις γυναίκες της περιοχής και κεντήματα, αριστουργήματα της λαϊκής τέχνης.

Χρηστικά αντικείμενα: Κεραμικά, ξύλινα, μπρούτζινα, γυάλινα, χάλκινα, άργυρα, διάφορα χρηστικά είδη από τα νοικοκυριά, σημαντικές πηγές άντλησης ιστορικών πληροφοριών. Η συλλογή είναι πλούσια και  μερικά είδη είναι σπάνια.

Οικόσημα και μετάλλια: Μικρή συλλογή από τις αναπαραστάσεις των οικοσήμων 12 παριανών οικογενειών και από αναμνηστικά μετάλλια, αγώνων και εκδηλώσεων.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ. Πρόκειται για μια συλλογή με το μεγαλύτερο αριθμό χαρακτικών της περιόδου 1500-1900 που αναφέρονται κυρίως στα νησιά Πάρο και Αντίπαρο. Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τις εξής επί μέρους συλλογές:

Χάρτες-πορτολάνοι-ναυτικά όργανα, παριανές ενδυμασίες, παριανός χορός, σπήλαιο της Αντιπάρου, αρχαία λατομεία, διάφορες σκηνές της ζωής του νησιού.

Όλα τα χαρακτηριστικά είναι ταυτισμένα, ύστερα από έρευνα στα αντίστοιχα πνευματικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ. Μια πλούσια συλλογή παλαιών και νεότερων νομισμάτων, με ξεχωριστή θέση για τα αρχαία, τα νομίσματα των αποικιών της Πάρου και εκείνα της Γαλλοβελγικής εταιρείας για εκμετάλλευση των μαρμάρων του 19ου αιώνα.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ. Παλαιά και νεότερα μαζί με φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας και παλαιά επιστολικά δελτάρια και γράμματα από και προς την Πάρο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Πλουσιότατη συλλογή με παλιές φωτογραφίες της εποχής που έφυγε. Αποτέλεσε κατά καιρούς πηγή άντλησης στοιχείων για μελετητές και συγγραφείς.

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

xartis_F10805.jpg

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατηγορία δραστηριότητας
Επισκέψιμοι χώροι

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διάστημα λειτουργίας
Εποχιακό
  Επωνυμία:
ΑΝΘΕΜΙΟΝ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ-ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ
  Υπεύθυνος Επικοινωνίας
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ
  Διεύθυνση
Παροικία
  Τ.Κ.
84400
  Πόλη
ΠΑΡΟΣ (ΠΑΡΟΙΚΙΑ)
  Τηλέφωνο
2284091010
  Κινητό Τηλέφωνο
6937887257
  Fax
2284091010

Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.