Η Ένωση Πάρου έχει στη δύναμή της 11 Συνεταιρισμού στους οποίους είναι γραμμένοι 1.300 αγρότες, εκπρόσωποι ισάριθμων αγροτικών οικογενειών – εκμεταλλεύσεων.
Ιδρύθηκε το 1929, ουσιαστικά ξεκινά τη δράση της το 1956 με το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο της. Από τότε και μέχρι σήμερα, η ύπαρξη και η δράση της είναι στενά συνδεδεμένες με την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας του νησιού.
Σταθμοί σ’αυτήν τη νεότερη ιστορία είναι η ίδρυση το 1956 του πρώτου οινοποιείου της Ε.Α.Σ. Πάρου, η αναγνώριση το 1981 της Πάρου σαν ζώνη παραγωγής κρασιών Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας και η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου της Ένωσης το 1987. Το 1996 αρχίζει το πρόγραμμα για την ανασύσταση της παριανής αμπελουργίας, που ξεκίνησε η Ένωση σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, με στόχο την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του παριανού αμπελώνα και την παραγωγή ακόμη μεγαλύτερης ποιότητας και υψηλότερης βιολογικής αξίας αμπελοοινικών προϊόντων. Εκτός από το οινοποιείο – εμφιαλωτήριο, η Ε.Α.Σ. Πάρου έχει σύγχρονο φυγοκεντρικό ελαιουργείο, στο οποίο ελαιοποιείται το 70% της παραγωγής ελαιοκάρπου του νησιού, αποθήκες συγκέντρωσης κριθαριού και πώλησης ζωοτροφών, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων. Πολλά είναι τα σχέδια της Ε.Α.Σ. Πάρου για μελλοντικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της παριανής αγροτικής ζωής. Ο κλάδος όμως της αμπελουργίας και των οινικών προϊόντων, θα έχει πάντα την πρώτη θέση στο ενδιαφέρον και το μεράκι των ανθρώπων της Ένωσης, όχι μόνο γιατί το κρασί αποτελεί το βασικό στοιχείο της ταυτότητας της, αλλά και γιατί το αμπέλι έχει βαθιές ρίζες στην παριανή γη και στην καρδιά των ανθρώπων της.
Το οινοποιείο της Ένωσης, είναι δυναμικότητας 3.500 τόννων και συγκεντρώνει κάθε χρόνο το 80% περίπου της παραγωγής σταφυλιών του νησιού, παράγοντας τα δύο Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας κρασιά «Πάρος», τα δύο τοπικά «Αιγαιοπελαγίτικος», τα δύο επιτραπέζια «Εκατονταπυλιανή», τα τρία, επίσης επιτραπέζια «Νησιώτισσα».
![]() |
![]() |
Το 1997 η Ένωση αγοράζει από τον Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό του Αρχιλόχου, το μοναδικό τυροκομείο του νησιού, με στόχο να το εκσυγχρονίσει και να το μετεγκαταστήσει. Το τυροκομείο Ε.Α.Σ. Πάρου ιδρύθηκε το έτος 2001. Επεξεργάζεται ετησίως περίπου 1000 έως 1200 τόνους αγελαδινό γάλα το οποίο προέρχεται από μικρές ατομικές αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αγελάδων ελευθέρας βοσκής. Το τυροκομείο Ε.Α.Σ. Πάρου παράγει κυρίως σκληρά τυριά Γραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Κεφαλάκι Πάρου, Λευκό τυρό, μυζήθρα, Σούρωμα, φρέσκο βούτυρο και το παραδοσιακό αγελαδινό γιαούρτι.
All the information – company’s presentation and profile – is provided and stated by the company’s owner or manager who is fully responsible.