ΠΑΡΚΟ ΠΑΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε

(ΠΑΡΟΣ)

Satelite Map

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

 

Ταυτότητα

Το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου είναι μια δημοτική Α.Ε. που ιδρύθηκε το 2009 και λειτουργεί για την προστασία και την ανάδειξη της χερσονήσου του Αϊ Γιάννη-Δέτη. Πρωταρχική φιλοδοξία και σκοπός του Πάρκου είναι να προβληθεί ως παράδειγμα και μοντέλο κοινωνικής υπηρεσίας και να δώσει μια άλλη προοπτική στον πολιτιστικό και ποιοτικό τουρισμό στα νησιά του Αιγαίου και της Ελλάδας

 

Η συνολική έκταση του Πάρκου είναι 800 στρέμματα, ιδιοκτησίας Δήμου Πάρου, και περιλαμβάνει ένα πετρόχτιστο αναψυκτήριο, σινεμά, ημι-υπαίθριο εκθεσιακό χώρο, αμφιθέατρο 700 θέσεων, οργανωμένες και μη παραλίες, δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών 7χμ. και πάρκιγκ 300 θέσεων.

Το Πάρκο λειτουργεί ως ένας σύγχρονος εναλλακτικός χώρος αναψυχής και εκπαίδευσης, στο πλαίσιο μιας αειφόρου διαχείρισης του οικοσυστήματος, με ήπιας μορφής παρεμβάσεις, οικολογικά φιλικές τεχνικές δομές και αθλητικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για άτομα όλων των ηλικιών και ικανοτήτων.

 

Στις υπηρεσίες του Πάρκου περιλαμβάνονται το ετήσιο θερινό Φεστιβάλ στο Πάρκο, καφετέρια, οργανωμένη παραλία, ενοικίαση εγκαταστάσεών του για ιδιωτικές εκδηλώσεις.

 

Ιστορία

Η χερσόνησος του Αϊ – Γιάννη Δέτη είναι ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με ενδιαφέρουσα ενδοχώρα και ακτογραμμή, υπήνεμες αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά και ένα φυσικό αγκυροβόλιο. Σε όλη τη χερσόνησο υπάρχουν ίχνη της ιστορίας του Αιγαίου, που περιλαμβάνει ένα προϊστορικό οικισμό, το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αϊ – Γιάννη και απομεινάρια της έδρας του ρωσικού στόλου που βρισκόταν στη χερσόνησο κατά τη διάρκεια του Α’ Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1768 -1774).

 

Το Μοναστήρι

Το τοπωνύμιο Άγιος Ιωάννης αναφέρεται ήδη από το 1530 στους χειρόγραφους πορτολάνους της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και σε αυτόν της Ζαγοράς του Πηλίου, ενώ σχετική αναφορά υπάρχει και στον πρώτο έντυπο πορτολάνο του Δ. Τάγια (Βενετία 1573). Στους χάρτες του Ρωσικού Στόλου που αποτυπώνονται οι εγκαταστάσεις των Ρώσων στον κόλπο της Νάουσας (1770-1774) και σε χάρτες λίγο μεταγενέστερους (1776 Gouffier) στη θέση της μονής σημειώνεται ένα κτήριο χωρίς όμως κάποια ένδειξη ότι πρόκειται για μοναστήρι ή εκκλησία.

Επιγραφή στο καθολικό της μονής αναφέρει ανακαίνιση από το μοναχό Ιωσάφ στις 16 Ιουνίου 1806. Από έγγραφα των πρώτων επαναστατικών χρόνων με την υπογραφή του Παριανού Π. Δημητρακόπουλου, Φιλικού και Yπουργού των πρώτων επανασταστικών κυβερνήσεων, γνωρίζουμε πως στο χώρο της μονής λειτουργoύσε «λαζαρέτο» για τα πλοία που φτάνουν στην Πάρο. Το 1833 με το νόμο της Αντιβασιλείας του Όθωνα περί μονών το μοναστήρι εγκαταλείπεται από τους μοναχούς. Το 1964 εγκαθίσταται στον Άγιο Ιωάννη με άδεια της εκκλησιαστικής και κοινοτικής αρχής η Ολλανδή ζωγράφος Gisele D’ Ailly, η οποία με διαλείμματα θα παραμείνει στο χώρο μέχρι το 1982. Στο διάστημα αυτό επισκευάζει και συντηρεί το κτήριο της μονής και των γειτονικών κελιών.

Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Δέτη πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, ημέρα αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Την παραμονή στον Εσπερινό συγκεντρώνονται πολλοί προσκυνητές που ξενυχτούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το προσωνύμιο Δέτης, σύμφωνα με τον ιατρό – λαογράφο Όθωνα Κάπαρη, προήλθε είτε εξ αιτίας της αγκυροβόλησης πολλών πλοίων στον φυσικό αυτό κόλπο είτε εξ αιτίας της ιδιότητας του αγίου να «δένει» (θεραπεύει) την ελονοσία, που τον 18ο και 19ο αιώνα ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Νάουσας.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ

Από το 2009 το Πάρκο διοργανώνει το "Φεστιβάλ στο Πάρκο", ένα θερινό πρόγραμμα πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων στις εγκαταστάσεις του. Το Φεστιβάλ έχει διάρκεια από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο και φιλοξενεί τουλάχιστον είκοσι υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, στο υπαίθριο αμφιθέατρο Αρχίλοχος, στο ανοιχτό Cine Enastron, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου.

ΣΙΝΕ ΈΝΑΣΤΡΟΝ

Το Σινέ Έναστρον είναι ένας θερινός κινηματογράφος, για την θέαση ταινιών κάτω από τα αστέρια. Είναι ένας χώρος προβολών και διαλέξεων για Έλληνες και ξένους, επισκέπτες και ντόπιους, που ψάχνουν για την εν λόγω ειδική μαγεία που μόνο μια καλή ταινία μπορεί να δημιουργήσει κάτω από τα αστέρια και δίπλα στη θάλασσα.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

CAFE PARKO

Μέσα σε φοίνικες, σκιερά αλμυρίκια και πικροδάφνες, που υψώνονται πάνω από την ειδυλλιακή παραλία Μοναστήρι, βρίσκεται το Cafe Parko. Απολαύστε ένα δροσερό ποτό ή ένα νόστιμο σνακ στο Cafe Parko μετά από μια ημέρα κολύμπι και ηλιοθεραπεία ή μετά από μια αναζωογονητική βόλτα στα μονοπάτια του Πάρκου. Μπορείτε να συνοδεύσετε τον καφέ η το ποτό σας με μια φρέσκια σαλάτα, σάντουιτς ή μια από τις νόστιμες ποικιλίες μας.

 

Χρησιμοποιούμε μόνο βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στην Πάρο, το ψωμί μας είναι φρεσκοψημένο και τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά και μερικά από τα αλλαντικά που βρίσκονται στο μενού μας είναι Παριανά.

Το πάνω μπαρ του Cafe Parko παραμένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στο Πάρκο Πάρου προσφέροντας αναψυκτικά, ποτά και ελαφρά σνακ.

Προσφέρεται επίσης δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο internet (WI-Fi).

 ΓΑΜΟΙ & ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην παραλία του Καθολικού το πετρόχτιστο αναψυκτήριο χωρητικότητας 250 ατόμων με πλήρη κουζίνα, πιο πάνω το αμφιθέατρο χωρητικότητας 800 θεατών, ο μικρός ημι-υπαίθριος χώρος για εκθέσεις, ομιλίες και προβολές και η ίδια η αμμουδιά, προσφέρονται για διαφόρων ειδών εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις στο Πάρκο είναι τυλιγμένες στην ατμόσφαιρα ενός φυσικού περιβάλλοντος από τα πιο όμορφα της Πάρου.

 

Πολλοί γάμοι γίνονται εδώ κάθε χρόνο, με το μυστήριο να τελείται στο Μοναστήρι του Αϊ – Γιάννη Δέτη, και στη συνέχεια τη γαμήλια δεξίωση στο αναψυκτήριο ή την παραλία.

Συναντήσεις, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα είναι ευπρόσδεκτες στο Πάρκο.

Αθλητικές, πεζοπορικές και άλλες δραστηριότητες φορέων ή άλλων ομάδων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν στο χώρο του Πάρκου συνολικής έκτασης 800 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει 4 παραλίες και μονοπάτια συνολικού μήκους 7,5 χλμ.

Άλλες πρωτότυπες δραστηριότητες μπορούν να αξιοποιήσουν την πληθώρα ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων που εκτείνονται τόσο στο χώρο του Πάρκου όσο και στη γύρω περιοχή (Ρωσική παρουσία, καρνάγιο, Φάρος, Ακρόπολη στις Κουκουναριές κ.α.)

Το μικρό αλώνι διαμορφωμένο σαν θεατράκι με 30 θέσεις, σκαρφαλωμένο στα βράχια της δυτικής πλευράς του Πάρκου, προσφέρει μια υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κάνετε το Γάμο σας ή άλλες εκδηλώσεις στο Πάρκο Πάρου.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου διαθέτει τρεις παραλίες στην περιοχή της χερσονήσου του Αγίου Ιωάννη Δέτη. Η κύρια παραλία, η παραλία Μοναστήρι όπως ονομάζεται, είναι μια μεγάλη, αμμώδης και ρηχή παραλία που προστατεύεται από τον βοριά και αποτελεί την ιδανική επιλογή για ασφαλή κολύμβηση, θαλάσσια σπορ και παιχνίδια στην παραλία. Η παραλία είναι οργανωμένη και προσφέρει ξαπλώστρες και ομπρέλες για ενοικίαση προαιρετική.
Το Cafe Parko είναι ανοιχτό από τις 10 πρωί έως τις 7 το απόγευμα από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο και σερβίρει αναψυκτικά και ελαφρά σνακς. Στις άλλες δύο παρθένες παραλίες που βρίσκονται στη χερσόνησο, την Περικόπετρα και του Τουρκου την Άμμο, θα ζήσετε μια αίσθηση ελευθερίας και πρωτόγονης ευχαρίστησης. Και οι δύο παραλίες είναι σε κοντινή απόσταση από την κεντρική παραλία του Μοναστηριού και προσεγγίζονται από σημασμένο μονοπάτι.

  Επωνυμία:
ΠΑΡΚΟ ΠΑΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΑΡΟΥ ΑΪ -ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΤΗΣ
  Υπεύθυνος Επικοινωνίας
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΑΡΟΥ ΑΪ -ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΤΗΣ
  Διεύθυνση
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
  Τ.Κ.
84400
  Πόλη
(ΠΑΡΟΣ)
  Τηλέφωνο
2284053573
  E-mail
parko@paros.gr
*: Υποχρεωτικό πεδίο

Η ευθύνη για το περιεχόμενο των καταχωρήσεων - εταιρικών παρουσιάσεων των μελών του Portal - βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον κάθε επιχειρηματία ή τον υπεύθυνο της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση τους φορείς υλοποίησης και λειτουργίας.