ΚΥΘΝΟΣ

Satelite Map
Πατήστε για μεγέθυνση ΜΕΡΙΧΑΣ Πατήστε για μεγέθυνση ΔΡΥΟΠΙΔΑ

Η Κύθνος ή Θερμιά, το πρώτο νησί της γραμμής των Δυτικών Κυκλάδων, είναι ιδανική για μικρές αποδράσεις αλλά και για πολυήμερες διακοπές. Οι αμέτρητες παραλίες της, το κυκλαδίτικο τοπίο με τις ξερολιθιές και η μοναδική φιλοξενία των κατοίκων της θα σας κάνουν να νιώσετε καλοδεχούμενοι.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση πραγματοποιείται από το Λαύριο περίπου σε μία ώρα με ταχύπλοο και μιάμιση με συμβατικό πλοίο και από τον Πειραιά  περίπου σε τρεις ώρες με συμβατικό πλοίο.

Η Κύθνος πήρε το όνομά της από τον Κύθνο, αρχηγό των Δρυόπων και πρώτο οικιστή του νησιού. Μια άλλη εκδοχή θέλει το όνομα να στηρίζεται στην ρίζα «κυθ», η οποία προέρχεται από το ρήμα κεύθω (κρύβω) και υπονοεί την κρυψώνα, τον τόπο όπου κρύβεται κάποιος.

Πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή Μαρουλάς, έφεραν στο φως  ευρήματα που αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικήθηκε κατά  την Μεσολιθική εποχή, γεγονός το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως εδώ χρονολογείται η αρχαιότερη εγκατάσταση ανθρώπων στις Κυκλάδες.

Τον 13ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Δρύοπες έρχονται  στο νησί, αναγείροντας  κυκλώπεια τείχη και λαμπρούς ναούς.

Οι Ίωνες ήταν οι επόμενοι κάτοικοι  του νησιού. Η Κύθνος συμμετέχει με μία τριήρη στους Περσικούς πολέμους και γίνεται μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Αργότερα το νησί αποτελεί τμήμα του ρωμαϊκού κράτους και περιλαμβάνεται στο Θέμα του Αιγαίου από τους Βυζαντινούς.

Κατά την Ενετοκρατία, η Κύθνος καταλαμβάνεται από τον Μάρκο Σανούδο και  ονομάζεται «Θερμιά» (λόγω των θερμών υδάτων του νησιού).

Παραμένει στην κυριαρχία των Ενετών και μετά την λεηλασία του Μπαρμπαρόσα (1537), ενώ κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου καταλαμβάνεται από τους Ρώσους.

Το 1827 το νησί ονομάζεται και πάλι «Κύθνος» και μετέχει στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων. Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα ήταν τόπος εξορίας επαναστατών και πολιτικών αντιπάλων. Το 1862 στασιαστές από τη Σύρο, με σκοπό την απελευθέρωση των αντιφρονούντων προς τον Όθωνα κρατουμένων, συγκρούστηκαν με τον στρατό της Κυβέρνησης στον όρμο της Αγίας Ειρήνης. Η κατάληξη της σύγκρουσης ήταν η καταστολή της στάσης με θύματα τους στασιαστές Λεωτσάκο, Μωραϊτίνη, Σκραβέλη.

Σήμερα οι κάτοικοι της Κύθνου ασχολούνται με τον τουρισμό, χωρίς όμως να έχουν εγκαταλείψει τις αγροτικές και άλλες ασχολίες τους. Προσφέρουν στον επισκέπτη τον τέλειο συνδυασμό του πανέμορφου κυκλαδίτικου τοπίου, με τις πεντακάθαρες θάλασσες, τα ντόπια προϊόντα (κρέας, γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά) και το φρέσκο ψάρι.

Μαρουλάς

Στη θέση Μαρουλάς της Κύθνου βρέθηκε υπαίθριος οικισμός Μεσολιθικής εποχής (9.000 – 8.000 π.Χ.). Πιθανολογείται ότι ο χώρος ήταν σταθμός ανεφοδιασμού ή ορμητήριο. Στις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν κυκλικές κατοικίες και τάφοι. Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχει ένας ανθρώπινος σκελετός και αρκετά λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο, χαλαζία και οψιανό. Ο οικισμός είναι ο μοναδικός υπαίθριος εκείνης της περιόδου που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο. 

Κάστρο της Ωριάς

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, λίγο πριν το ακρωτήρι Κέφαλος και ανάμεσα στους λόφους Σκλάβο και Γιαλούδι, βρίσκεται το Κάστρο της Ωριάς. 

Αιολικό & Ηλιακό Πάρκο

Το Αιολικό & Ηλιακό Πάρκο βρίσκεται κοντά στο χώρο του ελικοδρομίου λίγο έξω από την Χώρα. Ανεμογεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση του νησιού. 

Βυζαντινό Μουσείο

Το μικρό Βυζαντινό Μουσείο στεγάζεται στην εκκλησία του Αη Γιώργη στην Δρυοπίδα. Λειτουργεί καθημερινά 10:00 - 14:00 και 19:00 - 21:00. 

Η εκκλησία του Αγ. Μηνά

Η εκκλησία του Αγ. Μηνά δεσπόζει στην Δρυοπίδα. Αξίζει να την επισκεφθείτε και να θαυμάσετε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της, τον μοναδικής λαϊκής τέχνης δεσποτικό θρόνο, καθώς και τον θαυμάσιο επιτάφιο της. 

Η εκκλησία του Αγ. Σάββα

Η εκκλησία του Αγ. Σάββα βρίσκεται στη Χώρα. Πριν περάσετε την είσοδο παρατηρήστε την επιγραφή πάνω από την πόρτα  στην οποία αναγράφεται η χρονολογία  της ημερομηνίας κτίσης (1613). 

Το Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στην Δρυοπίδα. Εδώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την ζωή των κατοίκων των  παλαιότερων χρόνων, μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης και παραδοσιακές φορεσιές.

Μοναστήρι της  Παναγιάς Κανάλας

Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγία Κανάλα, τη προστάτιδα του νησιού. Είναι χτισμένο στο βράχο, κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Κανάλας, στον οποίο έδωσε και το όνομά του. 

Μοναστήρι Παναγιάς του Νίκους

Το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους βρίσκεται σε απόσταση 800 μέτρων από την Χώρα. Το όνομά του είναι πιθανό να προέρχεται από τη Βυζαντινή ονομασία της Παναγίας της Νικοποιού, η οποία ποιεί (φέρνει) νίκη. 

Σπήλαιο Καταφύκι

Το σπήλαιο βρίσκεται στην Δρυοπίδα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. 

Υδροθεραπευτήριο

Η Ιαματική Πηγή Κύθνου χτίστηκε στα Λουτρά το 1857. Λειτουργεί καθημερινά από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές, των οποίων μπορείτε να απολαύσετε τις θεραπευτικές ιδιότητες. Εδώ θα δείτε επίσης τους λουτήρες του πρώτου βασιλικού ζεύγους της Νεότερης Ελλάδας Όθωνα και Αμαλίας.

Η Κύθνος είναι ένα νησί με αμέτρητους κολπίσκους, όρμους και παραλίες με κρυσταλλένια νερά και άφθονη σκιά:

Αγία Ειρήνη: Μικρή παραλία, απέναντι από τα Λουτρά.

Άγιος Δημήτριος: Μεγάλη όμορφη αμμουδιά στο νοτιότερο σημείο του νησιού, η οποία απλώνεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό.

Άγιος Στέφανος: Προστατευμένη από τον άνεμο παραλία στο ανατολικό μέρος του νησιού. Άμμος, βότσαλα και αρκετή σκιά από τα αλμυρίκια που βρίσκονται σε όλο το μήκος της.

Άγιος Σώστης: Πανέμορφη παραλία στο βορειότερο σημείο του νησιού, με ψιλό βότσαλο και άμμο. Έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι.

Απόκρουση: Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Κύθνου με άμμο και σκιά.

Γαϊδουρόμαντρα: Μεγάλη αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά.

Επισκοπή: Όμορφος, απάνεμος κόλπος με άμμο και πολλά αρμυρίκια.

Ζογκάκι: Η νοτιότερη από τις τρεις παραλίες Νάουσα- Κουρί-Ζογκάκι, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους με σκαλάκια.

Καλό Λιβάδι: Βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νησιού. Στολίδι της το εκκλησάκι της Παναγιάς της Καλολιβαδιώτισας πάνω στον βράχο.

Κολώνα: Εντυπωσιακή παραλία που εκπλήσσει τον επισκέπτη. Μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση δημιουργώντας δύο αμμουδιές στην ίδια παραλία.

Καβουροχέρι: Μικρή παραλία ανάμεσα στα Ποτάμια και την περιοχή Μαρουλά.

Κουρί: Γραφική παραλία ανάμεσα στις παραλίες Νάουσα και Ζογκάκι.

Λεύκες: Παραλία, δίπλα στον ομώνυμο οικισμό, με άμμο και βότσαλα και αρκετή σκιά.

Λιοτρίβι: Μικρή παραλία, στο δρόμο για το Καλό Λιβάδι.

Λουτρά: Η όμορφη παραλία του ομώνυμου οικισμού. Εάν κολυμπήσετε στα τελευταία σημεία της, θα απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες της ιαματικής πηγής η οποία εκβάλει  εδώ.

Μαρτινάκια: Μικρή αμμουδιά, η πρώτη που συναντάμε καθώς φεύγουμε από τον Μέριχα προς τα Λουτρά.

Μαυριάνος: Ήσυχη παραλία στα ανατολικά του νησιού.

Μεγάλη Άμμος Κανάλας: Μεγάλη αμμουδερή παραλία. Βρίσκεται στον δεξιό κόλπο κάτω από την εκκλησία της Παναγίας Κανάλας. Στον αριστερό κόλπο μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία «Αντώνηδες».

Μέριχας: Ο γιαλός του Μέριχα με καθαρά νερά και ψιλή άμμο.

Νάουσα: Όμορφη παραλία στο ανατολικό τμήμα του νησιού με θέα την εκκλησιά πάνω στον βράχο.

Πετρούσα: Μικρή παραλία, στο νοτιότερο σημείο του νησιού, στην οποία θα φτάσετε από τον Αγ. Δημήτριο.

Ποτάμια: Απάνεμη παραλία, με πλούσια σκιά, στον δρόμο για τον Αγ. Σώστη.

Σιμουσί: Ήσυχη παραλία στην νοτιοανατολική ακτή του νησιού.

Στιφό: Όμορφη, ήσυχη παραλία στο δρόμο για τον Αγ. Δημήτριο.

Σχοινάρι: Παραλία με άμμο και σκιά, δίπλα στα Λουτρά.

Τρίβλακα: Μικρός όρμος στα δυτικά του νησιού.

Φυκιάδα: Μιά χρυσαφένια παραλία πλαισιωμένη από ένα πανέμορφο τοπίο.

Φλαμπούρια: Μεγάλη παραλία με άμμο και βότσαλο και την Παναγιά την Φλαμπουριανή να δεσπόζει.

Το πιο εντυπωσιακό έθιμο του νησιού είναι αυτό της "Κούνιας". Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο.

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο Δήμος Κύθνου διοργανώνει κάθε Ιούλιο και Αύγουστο τα Κύθνια.

Τα πανηγύρια του νησιού είναι πολλά. Από τα πιο γνωστά είναι τα παρακάτω:

  • 23 Απριλίου: Του Αγίου Γεωργίου.
  • Τον Ιούνιο: Της Αγίας Τριάδας.
  • 30 Ιουνίου: Των Αγίων Αποστόλων.
  • 20 Ιουλίου: Του Προφήτη Ηλία.
  • 26 Ιουλίου: Της Αγίας Παρασκευής.
  • 6 Αυγούστου: Του Σωτήρος.
  • 15 Αυγούστου: Της Παναγίας Κανάλας, της Παναγίας του Νίκους, της Παναγίας Στρατολάτισσας.
  • 23 Αυγούστου: Της Παναγίας του Κάστρου, της Παναγίας Φλαμπουριανής.
  • 8 Σεπτεμβρίου: Της Παναγίας Κανάλας.
ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΝΟΥ 2281031277
ΚΕΠ ΚΥΘΝΟΥ 2281031640
ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΡΥΟΠΙΔΑΣ 2281032234
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΧΩΡΑΣ 2281031202
ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 2281032290
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 2281031201
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 2281032250
ΚΤΕΛ 2281032250
ΤΑΞΙ 6944276656