ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ / ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

Γιατί η επιχείρηση πρέπει να παρακολουθεί ανελλιπώς την είσπραξη των απαιτήσεών της;

11/02/2016 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Κάθε επιχείρηση για την ομαλή λειτουργία της έχει ανάγκη ρευστότητας. Η κύρια πηγή ρευστότητας είναι βεβαίως η έγκαιρη και ομαλή είσπραξη της αξίας των πωλήσεών της. Στην περίπτωση που η είσπραξη αυτή δεν πραγματοποιηθεί στον προγραμματισμένο χρόνο και με τον συμφωνημένο τρόπο, δημιουργεί έλλειμμα στην ρευστότητα, το οποίο η επιχείρηση θα κληθεί να καλύψει με κάποιον τρόπο, συνήθως με δανεισμό. Στη δύσκολη τρέχουσα οικονομική συγκυρία και με τις Τράπεζες να έχουν σχεδόν διακόψει την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, η αναζήτηση δανειακών κεφαλαίων για τη λειτουργία της επιχείρησης είναι από δυσχερής έως αδύνατη.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά και συστηματικά με την είσπραξη των καθυστερημένων απαιτήσεών τους και σε καμία περίπτωση να μην παραιτούνται από την προσπάθεια αυτή πριν τουλάχιστον διερευνήσουν όλες τις περιπτώσεις. Το θετικό αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι η άμεση και ανέξοδη βελτίωση της ρευστότητας της επιχείρησης.

Πιθανά εμπόδια που θα δυσκολέψουν την προσπάθεια είναι ηέλλειψη ικανών πληροφοριών ή εγγράφων που να στοιχειοθετούν την απαίτηση, ειδικά για τις πιο παλιές χρονικά. Ακόμη, η ανάγκη διάθεσης χρόνου υπαλλήλου ή του ίδιου του επιχειρηματία και η προσαρμογή του στον προτεινόμενο τρόπο διαχείρισης. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί κατά μέσο όρο 1 μήνας για την προετοιμασία και στη συνέχεια κάποιες ώρες (ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων) κάθε μήνα σε τακτική βάση.