ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΓΕΜΗ/ΥΜΣ/ΜΗΤΡΩΟ / ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΩΟΥ

Υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση έντεκα (11) πιστοποιητικών αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης

07/01/2008 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Στο  πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 3242/04 (ΦΕΚ 102/Α΄) και Ν. 3448/2006 (ΦΕΚ 57/Α΄), εκδόθηκε η υπ' αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Α/17402/31-7-2006 κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση έντεκα (11) δικαιολογητικών αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ 1042/Β΄/1-8-2006.

 

Η ανωτέρω Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) ισχύει από 01ης Σεπτεμβρίου 2006 και τα πιστοποιητικά, τα οποία αναφέρονται σ’ αυτή, θα αναζητούνται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα από την αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης Υπηρεσία, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του ενδιαφερόμενου πολίτη.

 

Τα πιστοποιητικά, αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία θα αναζητούνται πλέον υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα, είναι τα εξής :

1.            Πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης

2.            Πιστοποιητικό ότι δεν τελεί υπό εκκαθάριση

3.            Πιστοποιητικό ότι δεν τελεί υπό πτωχευτικό συμβιβασμό ή άλλη ανάλογη κατάσταση

4.            Πιστοποιητικό ότι δεν τελεί υπό αναγκαστική διαχείριση

5.            Πιστοποιητικό ότι δεν τελεί υπό διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση

6.            Πιστοποιητικό περί μη έκδοσης απόφασης αναγκαστικής εκκαθάρισης ή αναγκαστικής διαχείρισης ή πτωχευτικού συμβιβασμού

7.            Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης για αναγκαστική διαχείριση

8.            Πιστοποιητικό περί μη τροποποίησης καταστατικού εταιρείας ή σωματείου

9.            Πιστοποιητικό περί καταχώρησης ή μη εταιρείας ή σωματείου στο οικείο βιβλίο (μητρώο) του Πρωτοδικείου

10.        Αντίγραφο καταστατικού εταιρείας ή σωματείου που έχει κατατεθεί στο οικείο Πρωτοδικείο

11.        Πιστοποιητικό περί μη θέσεως σε δικαστική συμπαράσταση

 

Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση των ανωτέρω πιστοποιητικών ή αντιγράφων, σημαίνει ότι η αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης Υπηρεσία απευθύνει αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Πρωτοδικείου, σύμφωνα με το αντίστοιχο έντυπο και τους όρους που περιέχονται στην απόφαση, για την έκδοση και αποστολή προς αυτήν του αντίστοιχου πιστοποιητικού ή αντιγράφου.

Σημείωση: Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση των παραπάνω πιστοποιητικών ή αντιγράφων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και ΔΕΝ απαιτείται η συναίνεση του πολίτη.

Είναι σαφές, σύμφωνα με τα παραπάνω, ότι τα προαναφερόμενα πιστοποιητικά ή αντίγραφα δεν υποβάλλονται εφεξής ως απαιτούμενα δικαιολογητικά από τον πολίτη, συνημμένα με την αίτησή του, αλλά αναζητούνται υποχρεωτικά από την υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για την έκδοση της τελικής διοικητικής πράξης

Υπενθυμίζουμε ότι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, εξακολουθούν να αναζητούν και οι υπηρεσίες των Δικαστηρίων να εκδίδουν, τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά ή αντίγραφα μόνο για φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία τα χρειάζονται για άλλους λόγους (π.χ. πρόσληψή τους σε ιδιωτικές εταιρείες κ.λπ.) και όχι όταν αυτά απαιτούνται ως δικαιολογητικά για έκδοση διοικητικών πράξεων από υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ A΄  και B΄ βαθμού.