ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτική χρήση από 1/10/2020, της νέας πλατφόρμας της ΑΑΔΕ (TaxisNet) ΜΥ DATA - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ όλα τα εκδιδόμενα λογιστικά στοιχεία

16/09/2020 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 1138/2020, όλες οι επιχειρήσεις από 1/10/2020 υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ (TAXISNET) όλα τα εκδιδόμενα λογιστικά στοιχεία (τιμολόγια, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, φόρος διαμονής, τίτλος κτήσης, αποδείξεις είσπραξης/πληρωμής ενοικίου κλπ).

Η ψηφιακή αυτή μεταρρύθμιση η οποία εισάγεται άμεσα -ήδη από 1/10/2020- θα επηρεάσει την λειτουργία και τη φιλοσοφία των επιχειρήσεων καθώς η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να διαβιβάζει ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία των εσόδων της στην πλατφόρμα myDATA και ο λογιστής θα λογιστικοποιεί - χαρακτηρίζει τα έξοδα της. Έτσι η φορολογική διοίκηση θα ενημερώνεται απευθείας για κάθε συναλλαγή των επιχειρήσεων, θα έχει εικόνα των οικονομικών της δεδομένων με τα ηλεκτρονικά βιβλία που θα παράγονται και θα βλέπει τυχόν αποκλίσεις και ασυμφωνίες σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Το My Data δεν αφορά μόνο τον λογιστή. Η εμπλοκή των επιχειρήσεων στην εφαρμογή της είναι καθοριστική.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποκτήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο μηχανογραφικής οργάνωσης και ένα αξιόπιστο λογισμικό πρόγραμμα προκειμένου να ενημερώνουν σωστά και εμπρόθεσμα την πλατφόρμα.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν αναιρούν την υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα.

Όλες οι διαβιβαζόμενες συναλλαγές πρέπει επιπλέον να χαρακτηρίζονται υποχρεωτικά μέσω λογιστή φοροτεχνικού κατόχου άδειας από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Τα στοιχεία λιανικής διαβιβάζονται από τον εκδότη τους με τη χρήση Φ.Η.Μ.(Φ.Τ.Μ., Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., Α.ΔΗ.Μ.Ε.). Τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται  χειρόγραφα είτε μηχανογραφικά χωρίς την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ,  διαβιβάζονται αναλυτικά ανά στοιχείο λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Τα στοιχεία χονδρικής διαβιβάζονται από τον εκδότη τους ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα)

Η διαβίβαση  των δεδομένων γίνεται είτε από τις επιχειρήσεις μέσω Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης είτε μέσω των προγραμμάτων εμπορικής διαχείρισης  που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις σας και διασυνδέονται με την ΑΑΔΕ.

Κατ’ εξαίρεση, η διαβίβαση των δεδομένων για τις επιχειρήσειςπου είτε εκδίδουν λιγότερα από 50 τιμολόγια το χρόνο είτε έχουν απλογραφικά (β κατηγορίας) βιβλία με ετήσιο τζίρο κάτω των 50.000€ δύναται να γίνεται και μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης στο ΤΑΧΙSNET.

Χρόνος Διαβίβασης:

Η διαβίβαση των  παραστατικών που αφορούν έσοδα από χονδρικές συναλλαγές γίνεται  σε πραγματικό χρόνο. Εξαιρετικά για το 2020 τα παραπάνω δεδομένα δύναται να  διαβιβάζονται εντός 5 ημερών από την έκδοσή τους και όχι αργότερα από την 20η μέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

Η διαβίβαση των  παραστατικών που αφορούν έσοδα από λιανικές συναλλαγές γίνεται με απευθείας διασύνδεση των ΦΗΜ με την ΑΑΔΕ.

Επίσης

  • Εως 31/12/2020 διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ και χαρακτηρίζονται τα έσοδα που έχουν εκδοθεί από 1/1-30/09/2020.
  • Εως 28/02/2021 διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ και χαρακτηρίζονται τα έξοδα που έχουν εκδοθεί από 1/1-30/09/2020.


DOWNLOADS