ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικό εμπόριο: τερματισμός αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Οι διαδικτυακοί πωλητές δεν θα μπορούν να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των καταναλωτών σε άλλα μέρη της Ε.Ε.

26/04/2017 πηγή: www.taxheaven.gr/


Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν κανόνες για να εξασφαλίσουν ότι οι αγοραστές αγαθών ή υπηρεσιών από άλλη χώρα της ΕΕ αντιμετωπίζονται όπως οι ντόπιοι πελάτες σε ψηφοφορία της ευρωπαϊκής επιτροπής η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη.

Το σχέδιο νόμου καθορίζει συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες δεν επιτρέπεται η γεωγραφική παρεμπόδιση. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικτυακοί πωλητές δεν θα μπορούν να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των καταναλωτών σε άλλα μέρη της ΕΕ όσον αφορά τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των τιμών, ανάλογα με την εθνικότητα, τον τόπο κατοικίας ή ακόμη και την προσωρινή τους θέση.

Η αντιμετώπιση των αγοραστών της ΕΕ στο εξωτερικό, όπως οι ντόπιοι

Χωρίς να πληρώνουν περισσότερα, οι αγοραστές/καταναλωτές  από άλλη χώρα της ΕΕ από τον έμπορο θα είναι σε θέση να:

(Π.χ. οικιακές συσκευές, ρούχα) ακόμη και όταν ο έμπορος δεν τα παραδίδει στο κράτος μέλος διαμονής του καταναλωτή, εάν υπάρχει η δυνατότητα να παραλάβουν τα εμπορεύματα σε συμφωνημένο τόπο σε άλλη χώρα της ΕΕ (η πρόταση δεν εισάγει υποχρέωση προς τον έμπορο να παραδίδει σε ολόκληρη την ΕΕ),

Να αγοράζουν ηλεκτρονικά από  υπηρεσίες εμπόρων που δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, όπως υπηρεσίες cloud, τείχη προστασίας, αποθήκευση δεδομένων, φιλοξενία ιστοσελίδων,

Να αγοράζουν ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονική μουσική, παιχνίδια ή λογισμικό (δηλαδή μη οπτικοακουστικό περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα) εάν ο έμπορος έχει το δικαίωμα ή άδεια να χρησιμοποιεί το περιεχόμενο αυτό για τις ενδιαφερόμενες χώρες) και

Κάνουν κρατήσεις  εκτός του τόπου κατοικίας του καταναλωτή (π.χ. διαμονή σε ξενοδοχείο, αθλητικές εκδηλώσεις, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, φεστιβάλ μουσικής ή εισιτήρια αναψυχής).

Θα απαγορευτεί επίσης η αυτόματη επαναπροοθηση σε άλλο ιστότοπο χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του καταναλωτή, εκτός εάν κάποια κοινοτική ή εθνική διάταξη, (π.χ. Που σχετίζονται με τους ανηλίκους) καθιστούν κάτι τέτοιο υποχρεωτικό.

Ταινίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες που δεν καλύπτονται έως τώρα

Οι τομείς όπως οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αθλητικών εκδηλώσεων που παρέχονται βάσει αποκλειστικών εδαφικών αδειών) ή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών μεταφορών, ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή υγειονομικής περίθαλψης εξαιρούνται προς το παρόν από το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου κανονισμού. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει μέσα σε τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της, αν θα πρέπει να καλυφθούν στο μέλλον.

Επόμενα βήματα

Η ψηφοφορία της επιτροπής δίνει στην διαπραγματευτική της ομάδα, υπό την ηγεσία της κας Thun, εντολή να ξεκινήσει τριμερείς συνομιλίες (συζητήσεις) με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τον τελικό νόμο. Η εντολή εγκρίνεται με 31 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή.