ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρό πλήγμα στο ελληνικό κρασί η επιβολή φόρου

Αντίδραση οινοποιών στον ειδικό φόρο στο κρασί

18/11/2015 πηγή: 17/11/2015, http://www.agronews.gr/


Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 30 λεπτά ανά φιάλη οίνου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο ως ένα από τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τα οποία ακόμη αναζητούνται για να καλύψουν «τρύπα» 100 εκατ. ευρώ, σενάριο που βρίσκει σθεναρά αντίθετο τον οινοπαραγωγικό κόσμο και τους ίδιους τους οινοποιούς. Καθώς όπως τονίζουν, ειδικοί φόροι κατανάλωσης αφορούν σε προϊόντα, πολυτελείας ή βλαβερά, με το κρασί να μην είναι σε καμιά από τις δυο αυτές κατηγορίες.

Στο νέο αυτό σενάριο, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς, ενώ έκαναν σαφές ότι μπορεί η ρύθμιση να μην περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο αλλά στον προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα αφορά άμεσα 200.000 Έλληνες αμπελουργούς, 20.000 εργαζόμενους στον οινοποιητικό κλάδο και περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Σημειωτέον ότι στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Βουλή, με τα τελευταία ισοδύναμα που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των 10+2 δισ ευρώ, περιλαμβάνεται και η επιβολή του φόρου στο κρασί.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Παράλογη, χαρακτήρισε σε μια πρώτη αντίδραση, μιλώντας στοAgroNews ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΟ, Άγγελος Ρούβαλης, ενδεχόμενη επιβολή τέτοιου φόρου, σ' ένα προϊον ευρείας κατανάλωσης από τους περισσότερους έλληνες.

"Σε κανένα κράτος - μέλος της ΕΕ που παράγει κρασί δεν έχει επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης. Αν δυστυχώς συμβεί, θα πληγεί και ο έλληνας παραγωγός, καθότι πρόκειται για γεωργικό προϊόν", πρόσθεσε ο ίδιος, καλώντας σε παραίτηση τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, αν δεν εμποδίσει την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Γιώργου Σκούρα της ομώνυμης βιομηχανίας και προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, σύμφωνα με τον οποίο «η πρόταση για επιβολή ΕΦΚ στο κρασί δεν συνάδει με την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αφού καμία χώρα μέλος της ΕΕ που είναι και παραγωγός οίνου δεν έχει επιβάλει τέτοιο φόρο στο κρασί. Το θέμα έχει μάλιστα επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια κοινοτικά όργανα που έχουν δεχθεί αυτή την πραγματικότητα».

Επιστολή των οινοποιών της Κρήτης

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις και των οινοποιών της Κρήτης στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, μέτρο το οποίο οι οργανώσεις τους χαρακτηρίζουν ως «ισχυρό πλήγμα» για το εμπόριο του ελληνικού οίνου.

ΣΕΟ: Σε κατάσταση πολιορκίας ο αμπελοοινικός κλάδος από τον ΕΦΚ στο κρασί

Την αγωνία, την οργή και την αμηχανία του κλάδου των οινοποιών, ο οποίος ουδέποτε ενημερώθηκε ή ερωτήθηκε για ένα τέτοιο μέτρο καταγράφει, με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών περί επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί.

Σύμφωνα με τον ΣΕΟ, είναι εξοργιστικό και άκρως απογοητευτικό ότι η κυβέρνηση βρήκε την «εύκολη» λύση στον κλάδο των αμπελουργών, των οινοποιών αλλά και πλήθους συναφών παραγωγικών τομέων.

Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικό. Σημειώνουμε ότι ο αμπελοοινικός κλάδος της Χώρας σημαίνει:

  • 200.000 αμπελουργοί,
  • 700 και πλέον οργανωμένα οινοποιεία,
  • 20.000 εργαζόμενοι άμεσα στο χώρο της οινοποιίας,
  • Εκατοντάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και την εμπορία οίνου: φυτώρια, επιχειρήσεις εξοπλισμού, εταιρείες προώθησης, διανομείς, εστίαση, κάβες...  

Ειδικότερα:

Τίθεται ζήτημα επιβίωσης του Ελληνικού αμπελώνα. Η αποδυνάμωση και αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς θα δώσει το τελικό χτύπημα στους Έλληνες αμπελουργούς, στην ανάπτυξη της Υπαίθρου αλλά και στις προσπάθειες να αναπτυχθεί η γαστρονομία.

Όλες οι επιχειρήσεις του οινοποιητικού κλάδου και των συναφών δραστηριοτήτων επιβαρύνονται και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό και θα αναγκαστούν να προβούν σε περιορισμό δραστηριοτήτων, σε απολύσεις προσωπικού ή ακόμα και σε διακοπή των εργασιών τους.

H επιβολή Ε.Φ.Κ. στον οίνο οδηγεί πρακτικά πολλές αν όχι τις περισσότερες από τις οινικές επιχειρήσεις σε κλείσιμο, λόγω φορολογικής αποθήκης.

Με τον Ε.Φ.Κ. κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία, εκείνα δηλαδή ακριβώς που προωθούν το σύγχρονο Στρατηγικό Σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κλάδος  για τον οίνο.

Υπονομεύεται η προσπάθεια ανάπτυξης του Τουρισμού, τόσο γενικώς όσο και ως προς τις εναλλακτικές μορφές αυτού.

Αποδεικνύεται ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν αγγίζει το ζήτημα της χύμα διάθεσης αλκοόλης και αποσταγμάτων από την οποία προκύπτει φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή πολλαπλάσια των ισοδύναμων μέτρων που αναζητούνται.

Η επιβολή Ε.Φ.Κ. στο κρασί θα σημαίνει σημαντική απώλεια εσόδων για το Κράτος. Η κατανάλωση κρασιού στην εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Η επιβολή του Ε.Φ.Κ. η οποία μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή θα τον αποθαρρύνει από

Θα ενισχυθεί το φαινόμενο της λαθραίας διακίνησης οίνου. Αυτό συμβαίνει και με άλλα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκε Ε.Φ.Κ. όπως π.χ. το τσίπουρο, με επώδυνα αποτελέσματα για τα δημοσιονομικά, την ποιότητα και την εικόνα του οίνου, ή ακόμα την δημόσια υγεία.

To κρασί είναι τοπικό γεωργικό προϊόν. Φυσική εξέλιξη του σταφυλιού, το κρασί είναι συνυφασμένο με την ελληνική γεωργία και τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι παραλογισμός να φορολογείται με ειδικό τρόπο ένα  προϊόν της Ελληνικής Γης.

Το ίδιο το δίκαιο της Ε.Ε. προβλέπει αποκλειστικά και μόνο για τον οίνο δυνατότητα μηδενικού συντελεστή. Η σχετική πρότασή κινείται αντίθετα από την πολιτική του συνόλου σχεδόν των οινοπαραγωγικών Χωρών της Ε.Ε., οι οποίες δεν επιβάλλουν Ε.Φ.Κ. στο κρασί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνουμε την ευθεία και καθολική αντίδρασή μας απέναντι στην ιδέα επιβολής Ε.Φ.Κ. στο κρασί.Οποιαδήποτε υπονόμευση αυτών των αρχών θα μας βρει απέναντι.Είμαστε αποφασισμένοι να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε κάθε δύναμη αυτού του τόπου που θα μας εισακούσει.

Άστοχος ο φόρος στο κρασί λένε οι οινοποιοί ΠΟΠ Νεμέας

Μεγάλα προβλήματα στον κλάδο της Ελληνικής Οινοποιίας, που δραστηριοποιείται στο επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί, θα προκαλέσει η ενδεχόμενη επιβολή εισφοράς 0,30 έως 0,40 λεπτά ανά  φιάλη εμφιαλωμένου κρασιού, αναφέρει ο Σύνδεσμος Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας, σε επιστολή διαμαρτυρίας του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει την ενέργεια ως «άστοχη».