ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα Τάξη Πραγμάτων στο Ασφαλιστικό: απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των παρευρισκομένων στην ημερίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων

11/04/2017 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Ερμούπολη, 10 Φεβρουαρίου 2017

 

Νέα Τάξη Πραγμάτων στο Ασφαλιστικό: απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των παρευρισκομένων στην ημερίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

 

Με συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον από τα οκτώ νησιά που συνδέθηκαν μεταξύ τους μέσω τηλεδιάσκεψης για να μοιραστούν τη διάχυτη ανησυχία τους για την υφιστάμενη κατάσταση και κυρίως για τις δρομολογούμενες εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων με θέμα «Το Ασφαλιστικό: Συντάξεις – Παρόν και Μέλλον – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου στη Σύρο με ταυτόχρονη σύνδεση με τα γραφεία-συνεδριακές αίθουσες σε Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο. Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες και άριστοι γνώστες του ασφαλιστικού κκ. Αλέξης Μητρόπουλος, Γιώργος Ρωμανιάς και Διονύσης Τεμπονέρας.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, το Ασφαλιστικό Σύστημα μπαίνει σε νέα, ακόμα πιο δύσκολη εποχή, κάτι που απαιτεί την προσοχή και την εγρήγορση των φορέων και των εκπροσώπων τους.

Ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς, οικονομολόγος με μακρά διαδρομή και εμπειρία στο ασφαλιστικό, ανοίγοντας την ημερίδα, αναφέρθηκε στην πολυνομία και τη δαιδαλώδη πολυπλοκότητα του ασφαλιστικού ζητήματος το οποίο χαρακτηρίζεται από μια ατελείωτη σειρά «γονατογραφημάτων» και θνησιγενών, ουσιαστικά μη εφαρμόσιμων διατάξεων. Επιπλέον, τοποθετήθηκε για το υπέρογκο έλλειμα του ύψους ενός δις ευρώ με το οποίο ξεκίνησε τον πρώτο χρόνο το νέο ασφαλιστικό ταμείο (ΕΦΚΑ), καθώς και στη δισυπόστατη αντιμετώπιση στην οποία υπόκεινται όσοι δραστηριοποιούνται με τα λεγόμενα «μπλοκάκια».

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, διακεκριμένος καθηγητής και νομικός, μίλησε για νέο δόγμα στο ασφαλιστικό. Ορισμένα από τα κρισιμότερα σημεία της τοποθέτησής του: η σύνταξη «σπάει» σε δύο μέρη (την εθνική και την ανταποδοτική), «εθνική» σύνταξη κατοχυρώνουν μόνο οι έχοντες συμπληρώσει εικοσαετία και μόνο στο 67ο έτος, για όλους τους παλιούς συνταξιούχους θα γίνει επανυπολογισμός της σύνταξής τους, με τη διαφορά που θα καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά» να καταργείται σε ενάμιση έτος (από 1/1/2019), ενώ για τους νέους ασφαλισμένους, θα ισχύει νέο σύστημα εισφορών χωρίς κλάσεις, αλλά με βάση το φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους.

Ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας, διακεκριμένος νομικός, αναφέρθηκε στο ισχύον και το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο δεν επιφέρει αλλαγές στα όρια ηλικίας εξόδου από την αγορά εργασίας. Επίσης, στις προυποθέσεις και τις ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων.

Ακολούθησε η υποβολή μεγάλου αριθμού ερωτημάτων από ενδιαφερόμενους σε όλα τα νησιά που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη. Η άμεση και ταχύτατη απάντησή όλων των ερωτημάτων που τέθηκαν, άφησε θετικότατες εντυπώσεις αποδεικνύοντας την ετοιμότητα και τη βαθιά γνώση του αντικειμένου από τους εισηγητές. Επίσης, απαντήθηκαν ερωτήματα τα οποία είχαν συγκεντρώσει από τα μέλη τους εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων των Κυκλάδων.  

Η ημερίδα διήρκησε περίπου 4 ώρες, ενώ το πρωί του Σαββάτου 8 Απριλίου, οι εισηγητές συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννη Ρούσσο, επισκέφθηκαν το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων όπου επίσης απαντήθηκαν ερωτήματα από τους προσκεκλημένους του Εργατικού Κέντρου. Η συνέχεια δόθηκε στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, όπου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με ενδιαφερόμενους που δεν είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας, ενώ απαντήθηκαν και ερωτήματα που είχαν αποσταλεί στο Επιμελητήριο.

Η ημερίδα έχει μαγνητοσκοπηθεί και το σχετικό βίντεο έχει δημοσιευθεί στην ενότητα Παρακολούθηση Εκδηλώσεων της διαδικτυακής πύλης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να παραστούν, αλλά και για όλους τους ενδιαφερόμενους.

 

«Το Ασφαλιστικό: Συντάξεις – Παρόν και Μέλλον – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι»         «Το Ασφαλιστικό: Συντάξεις – Παρόν και Μέλλον – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι»