ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Μεγάλη εκπροσώπηση από όλους τους φορείς, συλλόγους και τις αρχές & υπηρεσίες του νησιού στην εκδήλωση «Η Σύρος Προετοιμάζει το Μέλλον της»

Δημόσιος διάλογος για τη μελλοντική προοπτική του νησιού

24/09/2014 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Επιμελητήριο Κυκλάδων

  

Ερμούπολη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

  

Μεγάλη εκπροσώπηση από όλους τους φορείς, συλλόγους και τις αρχές & υπηρεσίες του νησιού στη χθεσινή εκδήλωση «Η Σύρος Προετοιμάζει το Μέλλον της»

  

Με κατάμεστη την αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με εκπροσώπους από τους περισσότερους φορείς, συλλόγους αρχές, υπηρεσίες και ενώσεις του νησιού, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η Ημερίδα «Η Σύρος Προετοιμάζει το Μέλλον της», μια διοργάνωση του Επιμελητήριου Κυκλάδων και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με στόχο να ανοιχθεί δημόσιος διάλογος για τη μελλοντική προοπτική του νησιού και να τεθούν κατευθυντήριες γραμμές για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας.

  Μεγάλη εκπροσώπηση από όλους τους φορείς, συλλόγους και τις αρχές & υπηρεσίες του νησιού στην εκδήλωση «Η Σύρος Προετοιμάζει το Μέλλον της»

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, με γραπτό μήνυμα που απεύθυνε ο πρωτοπρεσβύτερος της Μητρόπολης, Φλαβιανός Αλμπέσκου, ενώ ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός αναφέρθηκε στους δυο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, αφενός στις αναγκαίες υποδομές και αφετέρου στην προβολή και προώθηση του νησιού με έμφαση στις δυνατότητες του θεματικού τουρισμού. Στη συνέχεια οΑντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού, Αθανάσιος Φώσκολος, προανήγγειλε τονστρατηγικό σχεδιασμό για το νησί που πρόκειται να παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κάνοντας λόγω για μια νέα δομή που δεν αφήνει «κανέναν απ’έξω» και αφορά σε ένα «διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης». Ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, τόνισε την ανάγκη του κατάλληλου επιχειρηματικού σχεδιασμού που θα θέσει απτούς υλοποιήσιμους στόχους και επανέλαβε την απόφαση του Επιμελητηρίου να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες της Σύρου δεδομένου του βεβαρημένου επιχειρηματικού τοπίου και των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην τοπική αγορά.

Τρεις διακεκριμένοι εισηγητές με πολυετή εμπειρία στην επιχειρηματική ανάπτυξη, στο marketing –branding και στη διεθνή κρουαζιέρα, κλήθηκαν να αναπτύξουνμια στοχευμένη θεματολογία ικανή να θέσει κατευθυντήριες γραμμές  προς ένα νέο όραμα, απτούς στόχους και αποτελεσματικές λύσεις για την περίπτωση της Σύρου. Ο Κωνσταντίνος Χατζηγεωργίου, ειδικός σε θέματα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Διαμόρφωσης Κουλτούρας, Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διευθύνων Σύμβουλος σε δυο Παγκόσμιους Οργανισμούς, μίλησε για την ανάγκη της ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ υπογραμμίζοντας ότι «όλοι πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία» μέσα από ανάληψη πρωτοβουλιών, σωστή ενημέρωση, προσήλωση στην ποιότητα, επίλυση διαφορών και συλλογική δράση για την εξασφάλιση απαραίτητων πόρων. Κύριο συστατικό η «μετάφραση της πρόθεσης σε συμπεριφορά» ξεκινώντας με ουσιαστική συνεισφορά καθενός από το μετερίζι του καταλήγοντας σε ένα προϊόν με πολλαπλασιαστικό όφελος προς όλους. Στη συνέχεια ο Νίκος Πανουσόπουλος, ειδικός με περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρία στο Marketing, Branding και Επικοινωνία, παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερη οπτική πάνω στο θέμα της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ανέλυσε τα χαρακτηριστικά ενός τουριστικού προϊόντος προβάλλοντας ως καθοριστική ειδοποιός διαφορά «τον ανθρώπινο παράγοντα» και τη σωστή ανάλυση της αγοράς, του πελάτη και της έννοιας του brand. Τέλος ο Χρήστος Νικολαΐδης, ειδικός Σύμβουλος – Εμπειρογνώμονας Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνούς Κρουαζιέρας με 30 χρόνια εμπειρία, εξέτασε τι σημαίνει ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ, αναφερόμενος σε έναν κλάδο υψηλού ανταγωνισμού και μεγάλης ανταποδοτικότητας που μπορεί, σε λιγότερα από 3 έτη, ναλειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ρευστότητας προσελκύοντας υψηλής ποιότητας επισκέπτες.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, τοποθετήσεων και ανοιχτής συζήτησης που ακολούθησε ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και τους χειμερινούς μήνες, καλύπτοντας και μεσοπρόθεσμα το έλλειμμα σε υποδομές μαζικής φιλοξενίας του νησιού. 

Κλείνοντας, ο κ. Ρούσσος εξέφρασε την ικανοποίησή του με την σημαντική συμμετοχή των συλλογικών οργάνων του νησιού και επανέλαβε τη δέσμευση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάκαμψη της οικονομίας του νησιού, στοιχίζοντας όλες τις επιχειρηματικές δυνάμεις και την τεχνογνωσία του τόπου πίσω από έναν επιχειρηματικό σχεδιασμό με μετρήσιμους στόχους.